ZF 24

CEZ a investit 1,1 miliarde de euro în 240 de eoliene în Dobrogea, dar are de înfruntat „furtuna“ schimbărilor legislative

CEZ a investit 1,1 miliarde de euro în cel mai mare parc eolian pe uscat făcut în Europa. Investiţia, care este formată din 240 de turbine eoliene şi care are o capacitate de 600 MW, este amplasată pe raza a două comune dobrogene, Fântânele şi Cogealac.

CEZ a investit 1,1 miliarde de euro în cel mai mare parc eolian pe uscat făcut în Europa. Investiţia, care este formată din 240 de turbine eoliene şi care are o capacitate de 600 MW, este amplasată pe raza a două comune dobrogene, Fântânele şi Cogealac.

Autor: Roxana Petrescu

27.10.2013, 18:32 294

Potrivit celor mai recente date publicate de Transelectrica, compania naţională de transport ai energiei elec­trice, în primele nouă luni ale anului au fost emise circa 9,2 milioane de certificate verzi în contul producţiei de energie regenerabilă, din care au fost încasate efectiv de către producătorii de energie verde numai 8 milioane de unităţi, restul fiind amânate pentru perioada 2017-2020.

De la 1 iulie, la presiunile venite din partea marilor consumatori de energie, statul a luat decizia de a reduce schema de sprijin pentru energia verde, instrumentul care i-a permis României să atragă din 2009 şi până în prezent investiţii totale de circa 4 miliarde de euro în eoliene, solare sau biomasă.

În contextul în care această schemă de sprijin a dus la creş­terea facturilor la energie, cei mai afectaţi fiind marii con­su­matori, gu­ver­nul a luat de­cizia ca de la 1 iulie o parte din spri­jinul pus la dispoziţa „ver­zilor“ să fie amâ­nat, recuperea aces­tuia urmând să aibă loc în perioada 2017-2020.

Pe scurt, dacă până la acea dată un producător de energie eoliană primea câte două certificate verzi pentru fiecare MWh injectat în reţea, de la 1 iulie el mai primeşte doar unu, pe celălalt urmând să-l încaseze din 2018.

La solare, în loc de 6 certificate verzi pentru fiecare MWh, se acordă acum numai 4 certificate, diferenţa de două unităţi urmând să fie recuperată în perioada 2017-2020. Astfel, până acum s-a strâns o datorie de certificate de circa 1,1 milioane de unităţi, pentru cele trei luni complete care au trecut de la modificarea schemei de sprijin.

Potrivit datelor furnizate de bursa de energie OPCOM, preţul mediu pe certificat în perioada iulie-septembrie a fost de circa 40 de euro, aşa că în acest moment investitorii în eoliene sau solare au de recuperat circa 45 de milioane de euro.

Cehii de la CEZ, care sunt cei mai importanţi investitori în domeniul energiei verzi, au primit în primele nouă luni ale anului aproape 1,6 milioane de certificate, dar au de recuperat pentru perioada iulie-septembrie peste 200.000 de unităţi, ceea ce înseamnă circa 8 milioane de euro.

CEZ a investit 1,1 miliarde de euro în cel mai mare parc eolian pe uscat făcut în Europa. Investiţia, care este formată din 240 de turbine eoliene şi care are o capacitate de 600 MW, este am­plasată pe raza a două co­mune do­bro­gene, Fân­tâ­nele şi Co­gealac.

Repre­zen­tanţii CEZ pre­cizau cu puţin timp înainte de intra­rea în vi­goare a modifi­că­rilor asupra sche­mei de sprijin că acţionarii grupului vor lua o decizie anul acesta asupra politicii de investiţii în România.

„CEZ România a fost un model pentru acţionari, dar acum a devenit încă un activ cu probleme în Balcani“, spunea la acel moment Jan Veskrna, CEO al  CEZ România.

La finalul lunii august CEZ a depus o plângere la Comisia Europeană, alături de cehi şi alte companii luând poziţie împorttiva statului român după reducerea schemei de sprijin.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO