ZF 24

Cetatea de Scaun a Sucevei va fi supravegheată video, pentru că nu se pot angaja paznici

Cetatea de Scaun a Sucevei va fi supravegheată video,...

Autor: Tibi Bujdei

30.05.2015, 07:43 564

Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor, a declarat, vineri, că la Cetatea de Scaun a Sucevei va fi instituit un regulament de vizitare pentru evitarea producerii de accidente şi pentru protejarea instalaţiilor care vor fi montate în monument, transmite corespondentul MEDIAFAX.

El a spus că va fi montat un sistem de supraveghere video, cu personal limitat care va putea comunica, audio, cu turiştii aflaţi în complex pentru a oferi diverse recomandări.

"Nu putem aduce paznici suplimentari", a explicat preşedintele CJ Suceava, care a menţionat că legislaţia nu permite noi angajări.

Cetatea de Scaun a Sucevei este restaurată printr-un proiect cu finanţare europeană în valoare de 52,59 de milioane de lei, din care 35,58 de milioane de lei reprezintă contribuţia Uniunii Europene, finalizarea proiectului fiind prevăzută pentru 7 august.

Proiectul tematic care va fi pus în aplicare la Cetatea de Scaun după finalizarea lucrărilor de reabilitare, restaurare şi consolidare va pune accent pe rolul militar al acestei construcţii, dar şi pe personalităţile epocii.

Din cauza condiţiilor de microclimat greu de menţinut în cetate, cu excepţia lapidariului, toate celelalte exponate vor fi replici după piese originale existente la Muzeul Bucovinei sau în alte muzee.

Cetatea de Scaun a Sucevei face parte din sistemul de fortificaţii al Moldovei, fiind edificată în perioada mijlocie a domniei lui Petru I (1375-1391). Prima atestare este un document din 10 februarie 1388, emis din "fortul muşatin" care a fost nucleul iniţial al Cetăţii de Scaun.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO