ZF 24

Cele „trei ciori negre“ ar putea prevesti apocalipsa burselor americane. Ceva extrem de neobişnuit şi cu potenţial distructiv s-a întâmplat pe pieţele din SUA

Nasdaq a depăşit la începutul lunii 5.000 de puncte şi a ajuns la cote nemaivăzute în ultimii 15 ani, trezind temeri că pe piaţa acţiunilor de tehnologie se va sparge o bulă care va aduce o criză în stilul celei dotcom din anii 2000. Foto: AP

Nasdaq a depăşit la începutul lunii 5.000 de puncte şi a ajuns la cote nemaivăzute în ultimii 15 ani, trezind temeri că pe piaţa acţiunilor de tehnologie se va sparge o bulă care va aduce o criză în stilul celei dotcom din anii 2000. Foto: AP

Autor: Bogdan Cojocaru

27.03.2015, 00:03 7601

Ceva extrem de neobişnuit şi cu potenţial distructiv tocmai s-a întâmplat pe bursele americane de acţiuni.

Luni, marţi şi miercuri, indicele fanion al Wall Street-ului S&P 500, referinţa celor mai mari companii americane, a închis la minimele din acele şedinţe de tranzacţionare, scrie CNBC.

Este ceva rar pentru acţiuni chiar şi încheierea şedinţei la minimul zilei. De la începutul anului până luni, o astfel de situaţie s-a produs o singură dată, pe 10 martie. Dar când acest lucru se întâmplă de trei ori la rând, unii traderi încep să se îngrijoreze. „Traderilor le place să urmărească sentimentul de la închidere. Luni a fost un semn de slăbiciune. Marţi a fost un semn de slăbiciune. După trei zile, sentimentul este oribil, nu se poate spune astfel. Şi nu ştiu ce ar putea schimba situaţia“, a explicat Scott Nations, analist la NationsShares.

Mark Luschini, strateg de investiţii la Janney Montgomery Scott, consideră că, pe un grafic pe zile, „cele trei declinuri reprezintă trei ciori negre, un semn prevestitor rău“.

Bineînţeles, nu toată lumea este pesimistă, sau superstiţioasă. „De la un moment dat, piaţa nu-i va mai răsplăti pe cei care-şi ţin mult investiţiile pe bursă şi vom vedea o corecţie mai serioasă. Astăzi nu putem şti când vor veni acele timpuri, dar vom căuta semne că «de această dată este diferit»“, a spus Jonathan Krinsky, analist la MKM Partners.

Unii observatori, inclusiv oficiali americani, au avertizat că economia americană trebuie ghidată cu atenţie printr-un mediu care nu mai este alimentat cu miile de miliarde de dolari injectate în ultimii ani pe pieţe de Rezerva Federală americană.

Aceşti bani, folosiţi de Fed pentru a cumpăra titluri de state de pe pieţe, şi dobânzile aflate aproape de 0%, au înălţat recent bursele americane la cote record, trezind temeri că pe burse se formează bule speculative a căror implozie ar putea produce dezastru.

Ziarul Financiar vă recomandă şi:

 

 

Următorul Need for Speed va fi realizat în România

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO