ZF 24

Cele peste 40 de companii de jocuri video de la Bursa de la Varşovia au ajuns să valoreze peste 11,1 mld. euro, de aproape două ori mai mult decât cele mai mari patru companii din energie poloneze

Cele peste 40 de companii de jocuri video de la Bursa de...
22.06.2020, 16:45 390

Indicele polonez WIG Games are un plus de 114,5% în ultimul an. CD Projekt, compania din spatele jocurilor The Witcher, rămâne lider de piaţă, cu o capitalizare de 8 mld. euro.

Cele peste 40 de companii producătoare de jocuri video de la Bursa de la Varşovia (WSE), listate atât de pe piaţa principală, cât şi de pe piaţa NewConnect, au ajuns să valoreze în total peste 50 de miliarde de zloţi polonezi, respectiv peste 11,1 mld. euro, adică aproape de două ori mai mult decât cele mai mari patru companii din energie poloneze listate, respectiv PGE, Tauron, Enea şi Energa, scrie Bankier.pl. De la maximul istoric de 23.945,75 de puncte atins pe 21 februarie 2020, indicele polonez WIG Games a scăzut pe fondul pandemiei până aproape de nivelul din iunie 2019, respectiv până la 14.613,54 de puncte, pentru ca mai apoi să înregistreze un raliu de 114,3% în ultimele trei luni. În ultimele 12 luni, indicele a crescut astfel cu 114,5%, adică şi-a dublat valoarea, potrivit calculelor realizate de ZF pe baza datelor de la Investing.com. CD Projekt, compania care a creat seria de jocuri The Witcher, a rămas lider de piaţă între cei mai mari producători de jocuri video polonezi. Capitalizarea companiei a ajuns vineri la peste 36 mld. zloţi polonezi (8 mld. euro), după ce în săptămânile trecute a depăşit 40 mld. zloţi polonezi (9 mld. euro). De la începutul anului, acţiunile companiei care a decis să amâne premiera jocului Cyberpunk 2077 au înregistrat o creştere de 38,5%, arată calculele realizate de ZF.

Al doilea cel mai mare emitent din sectorul de gaming de la Varşovia a ajuns Ten Square Games, companie cu 3,9 miliarde de zloţi polonezi capitalizare (875 de milioane de euro) ale cărei acţiuni au crescut în ultimul an de peste patru ori după ce a raportat rezultate financiare record. Profitul net din primul trimestru al anului a depăşit 35 de milioane de zloţi polonezi (7,8 mil. euro), respectiv o creştere de 241% faţă de T1/2019. Ten Square Games plăteşte dividende de 3,78 de zloţi polonezi pe acţiune din profitul pe 2019, în contextul în care cele mai multe companii de la Varşovia au sistat acordarea de dividende. PlayWay, care ocupă locul trei în funcţie de capitalizare, cu o valoare bursieră de 3,2 miliarde de zloţi polonezi (717,9 milioane de euro), a anunţat recent că va începe să plătească acţionarilor dividende. Adiţional, alte subsidiare PlayWay se listează constant pe piaţa NewConnect a WSE, corespondenta pieţei AeRO la BVB. SimFabric, una dintre aceste subsidiare, a crescut pe bursă cu câteva sute de procente în doar două luni, ajungând astfel în top 10 cei mai mari producători de jocuri video de la Varşovia. Imediat sub podium se poziţionează 11 bit studios, Creepy Jar (cel mai mare producător de jocuri de pe NewConnect), Setanta, SimFabric, Forever Entertainment, One More Level şi BoomBit. 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO