ZF 24

Cele mai mari bănci sunt acuzate că au manipulat în fiecare zi timp de mai bine de zece ani pieţele valutare

Cele mai mari bănci sunt acuzate că au manipulat în...

Autor: Bogdan Cojocaru

13.06.2013, 20:33 3122

Angajaţii băncilor tranzacţio­nau pe cont propriu înaintea exe­cutării ordinelor clien­ţilor când credeau că acestea vor modifica preţurile şi manipulau indicii de referinţă WM/Reuters executând tranzacţii înainte sau în timpul intervalului de 60 de secunde în care indicatorii sunt stabiliţi, spun cinci actuali şi foşti traderi sub rezerva anonimatului. Aceste practici controversate au afectat valoarea fondurilor, a produselor financiare derivate şi a tuturor investiţiilor.

Observatori în cunoştinţă de cauză au avertizat de mult timp că piaţa valutară, cea mai mare din sistemul financiar, are toate caracteristicile unui cazinou.

Autoritatea de Conduită Financiară, or­ganismul care supravegează pieţele finan­cia­re în Marea Britanie, ia în considerare des­chiderea unei investigaţii privind posibila ma­nipulare a indicilor pieţei valutare, iar oficiali din Uniunea Europeană chiar i-au cerut acest lucru.

„Trebuie să-i dea de capăt. Este chiar supărător că avem încă o poveste cu veşti proaste. A venit timpul să refacem reputaţia băncilor“, a declarat europarlamentarul Sharon Bowles, preşedintele comisiei pentru economie şi afaceri monetare şi membru al partidului Liberal Democrat din Marea Britanie.

 

Urmează reglementări mai dure, posibil însoţite de pedepse cu închisoarea

Autoritatea de Conduită Financiară a fost creată în aprilie din rămăşiţele Auto­rită­ţii pentru Servicii Financiare pentru a su­praveghea pieţele şi juca rolul de procuror în cazuri cu infracţiuni financiare. Autoritatea pentru Servicii a fost desfiinţată pe fondul criticilor parlamentarilor britanici că nu a reuşit să prevină criza din sistemul financiar în urma căreia statul a intervenit pentru a salva băncile Northern Rock, RBS şi Lloyds.

Tensiunile dintre Marea Britanie şi partenerii din UE legate de supravegherea in­dustriei financiare s-au intensificat după ce trei bănci au fost amendate cu 2,5 miliarde dolari pentru manipularea dobânzilor LIBOR, stabilite la Londra, unul dintre cele mai mari centre financiare europene. Comi­sia Europeană ia în considerare punerea supravegherii LIBOR în sarcina unei autorităţi din Paris.

„Mecanismul de sta­bi­lire a preţurilor este ancora întregului sistem economic. Orice manipulare a acestui sistem duce la plasarea greşită a capitalului şi este extrem de costisitoare pentru societate“, a explicat Tom Kirchmaier, profesor la Şcoala Londoneză de Ştiinţe Economice.

Traderii intervievaţi de Bloomberg au refuzat să indice identitatea băncilor impli­cate în practici manipulative şi nu le-au acuzat în mod specific pe cele patru bănci cu cea mai mare prezenţă pe piaţa valutară. Purtătorii de cuvânt ai Deutsche Bank, Citigroup, Barclays şi UBS au refuzat să comenteze.

Autorităţile de reglementare ale UE vor prezenta în această vară planurile „unui ca­dru pentru indicii de referinţă“ precum ratele WM/Reuters şi dobânzile LIBOR, potrivit lui Chantal Huges, pur­tătorul de cuvânt al co­misarului european pen­tru servicii fi­nan­ciare Michael Barnier. Comisia Europeană a pro­pus anul trecut ca manipularea indicatorilor de pe piaţa financiară să fie reglementată ca infracţiune.

Manipularea ratelor WM/Reuters, care „urmează acuzaţiilor recente şi anchetelor privind manipularea preţului petrolului, bio­combustibilului, gazelor naturale şi dobân­zilor, subliniază din nou nevoia unui regim de reglementare mai cuprinzător. Indicii de referinţă au aceleaşi vulnera­bi­lităţi“, a scris Huges într-un e-mail.

 

Practicile pun în pericol stabilitatea pieţelor financiare

Cele mai mari bănci ale lumii influen­ţea­ză preţurile şi indicii de referinţă pe multe pieţe importante, afectând astfel chiar va­loarea banilor, ceea ce face în cele din urmă ca banii din buzunarele populaţiei să valo­reze mult mai puţin, remarcă Bloomberg.

Practicile băncilor distorsionează pieţele şi induc o falsă senzaţie de siguranţă şi un apetit periculos pentru risc. Aceste practici pot provoca prăbuşirea pieţelor şi crize monetare.

Piaţa valutară este una dintre pieţele mai puţin riguros reglementate. Datele din această piaţă sunt colectate şi distribuite de com­pania World Markets, unitate a gru­pului american State Street şi de trustul de presă Thomson Reuters. Bloomberg, care deţine agenţia de ştiri cu acelaşi nume, con­cu­rează cu Reuters pentru furnizarea de ştiri şi informaţii, de sisteme de trading valutar şi date privind preţurile. De asemenea, Bloom­berg distribuie ratele WM/Reuters pe terminalele sale.

Tranzacţiile valutare spot nu sunt considerate instrumente financiare aseme­nea acţiunilor şi obligaţiunilor. Acestea nu sunt reglementate de Directiva UE a Pie­ţe­lor Instrumentelor Financiare, care cere dea­lerilor să ia toate măsurile necesare pen­tru a asigura cel mai bun rezultat pentru clienţii lor.

Abuzurile de pe pieţe „sunt parte din cul­tura bonusurilor. Eşti într-o cursă în care tre­buie să demonstrezi că eşti mai bun şi câş­tigi mai mult“, a afirmat Sharon Bowels, euro­parlamentar care anul trecut a concurat pen­tru postul de guvernator al Băncii Angliei.

 

De ce ratele WM/Reuters sunt un sistem nesigur

Introduse în 1994, ratele WM/Reuters sunt folosite de managerii de fonduri pentru a calcula zilnic valoarea activelor lor şi de furnizorii de indici financiari precum FTSE Group şi MSCI, care ţin evidenţa cotaţiilor acţiunilor şi preţurilor obligaţiunilor din multe ţări, scrie Bloomberg. Chiar şi cele mai mici fluctuaţii ale ratelor pot afecta valoarea a ceea ce firma americană de cercetare financiară Morningstar Inc. estimează a fi fonduri de 3.600 miliarde dolari incluzând de la pensii la depozite de economii ancorate de indicii globali.

Ratele sunt publicate din oră în oră pentru 139 de valute şi o dată la o jumătate de oră pentru 21 de monede – cele mai importante la nivel mondial. Pentru acestea din urmă, ratele reprezintă sumele mediene ale tuturor tranzacţiilor din perioada de un minut care începe cu 30 de secunde înaintea primei secunde din jumătatea de oră.

Companiile şi managerii de active de obicei cer băncilor să cumpere sau să vândă valute la un anumit nivel al indicilor WM/Reuters cândva în respectiva zi, de cele mai multe ori la ora 14:00 GMT, când se închide bursa londoneză. Acest sistem este susceptibil de abuzuri deoarece la deschide traderilor o fereastră în care îşi pot ajusta propriile poziţii şi pot influenţa ratele pentru a-şi majora profitul.

Acest articol a apărut în ediţia tiparită a Ziarului Financiar din data de 14.06.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO