ZF 24

Cele mai importante evenimente de astazi

18.11.2009, 19:43 15

1. Tranzactia anului in retail: Polonezii de laEnterprise Investors au cumparat Profi pentru 66 milioaneeuro. Enterprise Investors (EI), administratorul fonduluide investitii Polish Enterprise Fund V, a achizitionat reteaua desupermaketuri Profi Rom Food pentru 66 milioane euro. EI, care aiesit din retail in 2007 prin vanzarea retelei de supermarketuriArtima catre Carrefour pentru 55 milioane euro, va controla 100%din actiunile Profi Rom Food, Albinuta Shops si DT Logistic.Vanzatorul este Duna Waiting Participation. Pentru aceastainvestitie Enterprise Investors a colaborat cu o echipa de manageriexperimentati din domeniul retailului.

Tranzactia se va finaliza in urma aprobarii ConsiliuluiConcurentei.

Profi Rom Food are in acest moment aproximativ 60 de magazineoperationale, iar anul trecut a raportat la Ministerul de Finan]e ocifra de afaceri de 94,5 mil. euro si un profit net de 0,2 mil.euro.

2. Bancile straine discuta cu FMI, CE si BNR fluctuatiide maxim 5% ale expunerilor pe Romania - surse. Cele maimari noua banci cu capital strain discuta, miercuri, cu FondulMonetar International (FMI), Comisia Europeana si BNR, laBruxelles, introducerea unei marje de variatie de plus/minus 5% aexpunerii individuale pe piata din Romania, au declarat pentruMediafax surse participante la intalnire.

Reprezentantii celor mai mari noua banci straine prezente inRomania sunt in discutii, la Bruxelles, cu oficiali ai FMI, BNR siCE, pentru a evalua stadiul angajamentelor asumate de institutiilebancare.

Totalul expunerilor celor noua banci care au semnat intelegereacu FMI, CE si BNR se cifreaza la aproape 33 de miliarde euro.

3. Sindicalistii de la metrou, obligati sa incetezeprotestul. Tribunalul Bucuresti a decis ca greva estenelegala. Tribunalul Bucuresti a decis, miercuri, ca greva generalade la metrou este nelegala si a dispus incetarea protestului,angajatii Metrorex fiind obligati sa isi reia activitatea.

Potrivit legii, dupa ce instanta declara greva drept ilegala,angajatii de la metrou sunt obligati sa-si reia activitatea fara amai avea loc negocieri si, implicit, fara a mai obtine majorarisalariale.

4. Datoria publica a Romaniei a crescut cu circa douamiliarde de lei in septembrie. Datoria publica a Romanieia urcat cu aproape doua miliarde de lei in septembrie fata de lunaprecedenta, de la 138,2 miliarde de lei la 140,09 miliarde de lei,si cu 16,4 miliarde lei in trimestrul al treilea, ponderea in PIBajungand la 28,08%, potrivit datelor Ministerului FinantelorPublice.

Dupa primele opt luni, datoria publica reprezenta 27,7% din PIB,in crestere fata de mijlocul anului, cand se cifra la 24,77% dinPIB.

Fata de finele lunii decembrie, datoria publica a Romaniei aurcat cu peste sase puncte procentuale, de la 109,75 miliarde delei, echivalentul a 21,78% din PIB.

5. Valoarea Orange Romania, estimata la 5 mld. euro deCiti. Citi evalueaza pachetul de 96,82% din actiunileOrange Romania detinut de grupul France Telecom la 4,89 miliardeeuro, reprezentand 6% din activele gigantului francez.

Orange Romania este astfel cel mai valoros activ din portofoliul"Rest of World" al France Telecom, compania fiind urmata desubsidiara din Elvetia, evaluata la 4,64 miliarde euro, potrivitunei analize Citi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO