ZF 24

Cele mai importante evenimente ale zilei

22.07.2010, 21:48 12

1. Marile bănci străine primesc permisiunea FMI şi CE dea-şi reduce expunerile cu 5%. FMI şi Comisia Europeanăşi-au dat acordul ca primele nouă bănci străine prezente în Româniasă-şi poată reduce expunerile până la 95% din nivelul înregistratla sfârşitul lunii martie 2009.

Reprezentanţii celor două instituţii s-au întâlnit astăzi laBruxelles cu oficiali ai Erste, Raiffeisen, Eurobank, National Bankof Greece, UniCredit, Societe Generale, Alpha Bank, Volksbank şiPiraeus. Au participat şi oficiali din BNR şi MinisterulFinanţelor, fiind a patra reuniune în această formulă.

Concluzia a fost că la sfârşitul lunii iunie 2010 expunerilebăncilor menţionate erau în mare măsură menţinute la nivelul dinmartie 2009, iar solvabilitatea filialelor locale a fost menţinutăla peste 10%.

2. BERD a înrăutăţit prognoza economică pentru Româniaîn acest an. Banca Europeană pentru Reconstrucţie şiDezvoltare (BERD) a înrăutăţit semnificativ prognoza economicăpentru România în acest an, de la stagnare la o contracţie de 3%,reflectând evoluţia din primul trimestru şi măsurile de consolidarefiscală convenite cu Fondul Monetar Internaţional (FMI), informeazăMediafax.

Pentru anul următor, banca a revizuit estimarea privind evoluţiaeconomiei la stagnare, de la un avans de 3% anticipat în raportulprecedent, din luna mai.

3. Întâlnire între Emil Boc si Bechtel: Guvernul vasemna în august un protocol cu Bechtel pentru continuare lucrărilorla Autostrada Transilvania. Guvernul va semna în lunaaugust un protocol cu compania americană Bechtel, constructorulautostrăzii Transilvania (415 km), pentru continuarea finanţăriilucrărilor la autostrada Transilvania. Protocolul va stabili, deasemenea, lucrările de autostradă care vor fi finalizate în cursulanului 2010.

Decizia a fost luată astăzi de primul-ministrul Emil Boc, cares-a întâlnit la Palatul Victoria cu reprezentanţii companieiBechtel.

Guvernul avea la începutul anului datorii de 900 mil. lei cătreBechtel pentru lucrări efectuate în 2009, din care potrivitultimelor informaţii disponibile mai sunt de plătit circa 60 mil.euro.

Bechtel a finalizat anul trecut 42 km între Câmpia Turzii şiGilău (tronsonul 2B), iar în prezent se lucrează pe o porţiune de9,4 km între Câmpia Turzii şi Turda şi pe tronsonul Suplacu deBarcău-Borş (64 km). Până în iunie 2010, secţiunea 2B(Câmpia-Turzii - Gilău) era finalizată în proporţie de 91,36%, iarsecţiunea 3C (Suplacu de Barcău - Borş) în proporţie de 31,70%.

4. Finanţele au împrumutat 103 milioane lei pe zece ani,la un randament mediu de 7,1% pe an. Ministerul FinanţelorPublice (MFP) a atras joi 103 de milioane lei prin vânzarea deobligaţiuni de stat cu o maturitate de zece ani. Valoarea atrasăreprezintă un sfert din valoarea programată, de 400 milioane lei.Randamentul mediu la care au fost vândute titlurile a fost de7,1%.

Prin această operaţiune s-a redeschis o emisiune lansată în2007, astfel că titlurile vor avea scadenţă în 2017.

Operaţiunea de joi este a treia licitaţie din acest anorganizată pentru titluri cu scadenţa mai mare de cinci ani.

5. Valoarea minimă a datoriilor pentru care poate ficerută insolvenţa va fi majorată la 45.000 de lei. Legeainsolvenţei va fi modificată, astfel încât suma pentru care uncreditor poate cere insolvenţa debitorului va fi majorată de la30.000 de lei la 45.000 de lei, iar numărul zilelor de restanţă vafi extins de la 30 la 90, a declarat joi preşedintele AsociaţieiRomâne a Băncilor, Radu Gheţea.

Modificările au fost propuse de bănci, a afirmat Gheţea laseminarul Mediafax Talks about Romanian Agriculture.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO