ZF 24

Cele mai importante evenimente ale zilei

22.06.2010, 20:04 13

1. Dan Diaconescu şi Doru Pârv, reţinuţi pentru şantajşi ameninţare. Patronul postului OTV, Dan Diaconescu, şirealizatorul TV Doru Pârv au fost reţinuţi, marţi dimineaţă, deprocurorii DNA, pentru şantaj şi ameninţare în legătură cu primarulcomunei arădene Zărand, Ion Moţ, cei doi urmând să fie duşi lainstanţă cu propunere de arestare preventivă.

Procurorii au emis pe numele lui Dan Diaconescu şi a lui DoruPârv ordonanţe de reţinere pentru 24 de ore, după ce aceştia aufost audiaţi mai multe ore la sediul Direcţiei NaţionaleAnticorupţie (DNA).

2. Nouă persoane puse oficial sub acuzare pentrufraudarea Rodipet cu 35,5 mil. euro. Procurorii Direcţieide Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şiTerorism au început urmărirea penală faţă de nouă persoane care aufraudat cu 35,5 milioane de euro societatea Rodipet, firmă dedifuzare de presă, după ce aceasta a fost privatizată.

Marţi, procurori din cadrul DIICOT - Structura Centrală auprocedat la efectuarea unui număr de 24 percheziţii domiciliare peraza municipiului Bucureşti şi a judeţelor Constanţa şi Ilfov, învederea documentării activităţii infracţionale desfăşurate degrupul infracţional organizat ce a avut ca scop însuşirea,folosirea şi traficarea activelor SC Rodipet SA (actual SC NetworkPress Concept SA) şi transferul ulterior al sumelor de bani şibunurilor cunoscând că provin din săvârşirea infracţiunilor.

Potrivit DIICOT, în toată perioada post-privatizare, respectivulterior încheierii contractului de privatizare 62/2003,administratorii SC Rodipet SA, profitând de inexistenţa controluluipost-privatizare, a controalelor vizând respectarea regulilorfinanciare, dar şi de poziţia dominantă în AGA, au desfăşurat opolitică de falimentare a societăţii concretizată în încheiereaunor contracte de împrumut, consultanţă, reprezentare, vânzare,prestări servicii, total defavorabile societăţii.

3. Euribor la trei luni a urcat la maximul ultimelor optluni. Rata Euribor - indicatorul tradiţional care arată lace nivel se împrumută băncile între ele, şi componentă în cadrulcreditelor în euro cu dobândă variabilă - a atins noi maxime, pefondul incertitudinilor de pe piaţa europeană, cauzate de crizadatoriilor de stat.

Astfel, rata Euribor la trei luni a urcat la 0,737%,de la 0,733%în ziua precedentă, cel mai ridicat nivel de la mijlocul luniioctombrie.

Euribor la şase luni a urcat la 1,021%, de la 1,019%, după ce înurmă cu două săptămâni a spart pragul dobânzii BCE, de 1%, pentruprima dată din noiembrie.

Euribor la 12 luni a crescut la 1,292%, de la 1,289%, atingândun nou maxim al ultimelor nouă luni.

4. BCE cere sancţiuni mai drastice pentru depăşirealimitelor pentru deficitele bugetare. Banca CentralăEuropeană (BCE) a cerut sancţiuni mai drastice pentru ţările caredepăşesc limitele de deficit bugetar impuse de UniuneaEuropeană.

Şeful BCE a declarat în faţa Parlamentului European că estenevoie ca sancţiunile aplicate ţărilor care depăşesc limitele decheltuieli bugetare să fie mai rapid puse în aplicare, suferândnevoia de o instituţie independentă care să monitorizezecheltuielile ţărilor membre ale UE.

"Beneficiile şi protecţia care derivă din participarea launiunea monetară vine cu responsabilităţi şi obligaţii", a declaratTrichet făcând referire la costurile reduse de creditare pentruţările membre din ultimii 11 ani, dar şi de încălcarea repetată alimitelor de deficit impuse de UE.

5. Bursa de la Bucureşti trece pe roşu. Bursade Valori Bucureşti (BVB) a încheiat şedinţa de marţi pe minus, înlinie cu bursele europene, indicele compozit BET-C coborând cu1,46%, până aproape de pragul de 3.000 de puncte.

După ce ieri a avansat cu 4,40%, indicele BET-FI a suferit ocorecţie, scăzând cu 2,53%, la 22.980,51 puncte. Indicele BET, alcelor mai lichide zece companii tranzacţionate la Bursă, a avut deasemenea o evoluţie negativă, încheind ziua pe un minus de1,34%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO