ZF 24

Cele mai importante evenimente ale zilei

27.05.2010, 20:16 14

1. Kazahii aduc 100 milioane de euro pentru a plati 20%din datoriile Petromidia catre stat. Rompetrol Rafinare(RRC), companie aflata in proprietatea grupului kazah KazMunaiGaz(KMG), a convocat o adunare generala in vederea majorariicapitalului cu 450 milioane lei (108 milioane euro), suma care vafi folosita "special" pentru efectuarea unei "plati partiale" sirascumpararea obligatiunilor emise de societate si detinute destatul roman.

Valoarea totala a obligatiunilor este de 650 milioane dolari(530 milioane euro). Acestea sunt convertibile in actiuni in cazulin care compania nu achita datoria pana in toamna acestui an.

Prin plata partiala a datoriilor, kazahii ar ramane actionarimajoritari ai Rompetrol Rafinare in cazul in care statul ar decidesa converteasca restul de obligatiuni neachitate. In acest caz,participatia KMG in cadrul companiei ar scadea de la 98% pana lacirca 55%.

2. Razboi pe piata energiei. Petrom acuza ANRE siHidroelectrica de fraternizare, producatorul de energiecontraataca: Sa nu transformam Romania in Republica OMV.Petrom, cea mai mare companie locala, spune ca autoritatile de laBruxelles sunt ingrijorate de independenta institutionala aAutoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE),institutie care in loc sa fie un arbitru neutru al pietei deenergie, este de multi ani una foarte politizata.

"La Bruxelles exista o ingrijorare serioasa privind modul defunctionare al ANRE, aceasta fiind o institutie politizata de maimulti ani. ANRE are nevoie de exemplu de un nou sediu pentru ca nueste normal ca presedintele ANRE sa se intalneasca cu domnul David(directorul general al Hidroelectrica - n.red) la toaleta", a spusRazvan Nicolescu, director de afaceri corporatiste in cadrul OMVPetrom si vicepresedinte al Agentiei Europene pentru CooperareaAutoritatilor de Reglementare in domeniul Energiei, in cadrulconferintei Mediafax Talks About Energy.

Nicolescu a mai spus ca nu intelege cum doar anumiti consumatoripot primi gazul ieftin, asa cum este cazul industriei chimice.

In replica, directorul general al Hidroelectrica, a spus ca elnu se duce la toaleta cu presedintele ANRE si ca nu este cazul caRomania sa devida o republica OMV.

"Nu mi-am propus sa merg la toaleta cu domnul Lificiu(presedintele ANRE - n.r.). Avem coridoare separate. In al doilearand, Petrom ar putea ajuta mai mult economia prin majorarearedeventelor, nu prin faptul ca pastreaza 100 -200 de angajati. Sanu transformam Romania in republica OMV", a precizat David.

3. Functiile din Ministerul Economiei si veniturileaferente se afiseaza vineri pe site. Ministrul Economiei,Adriean Videanu, a declarat, joi, ca pe site-ul ministerului vor fiafisate vineri toate functiile din aceasta institutie si veniturileaferente acestora.

"Vineri veti avea pe site-ul Ministerului Economiei totiangajatii ministerului cu toate veniturile. Decizia a fost sa nudam din ratiuni de prevederi legale numele, dar dam functia sivenitul aferent functiei respective", le-a spus Videanu ziaristilorintr-o conferinta de presa.

El a fost intrebat daca acelasi lucru se va intampla si in cazulcompaniilor de stat. "Am sa cer acest lucru si pentru companii,chiar daca nu face obiectul, nu e niciun fel de problema sa avemaceste lucruri si la nivelul companiilor", a adaugat ministrulEconomiei.
Videanu a preluat astfel, partial, o propunere a ZiaruluiFinanciar, care vizeaza obligarea institutiilor publice de a punepe site numele, prenumele, functia si venitul lunar al fiecaruiangajat.

4. Cinteza, BNR: O banca prezenta riscuri importante indecembrie 2009. O banca din sistem se afla intr-o situatieriscanta din punctul de vedere prudential, a spus Nicolae Cinteza,directorul Directiei de Supraveghere din BNR.

Pozitia bancii a fost determinata pe baza indicatorului "efectde parghie", care masoara raportul dintre capitalurile de rang unusi volumul activelor detinute. Banca respectiva avea active decalitate slaba si un capital prea mic in functie de riscurileasumate, a explicat Cinteza.

In primul trimestru banca respectiva a operat o majorare decapital, astfel incat a ajuns intr-o situatie confortabila,prezentand riscuri scazute din punct de vedere prudential la 31martie.

5. Functionarii din primarii si consilii judetene anuntaintrarea, de luni, in greva. Cei peste 50.000 desindicalisti ai Federatiei Nationale a Sindicatelor dinAdministratie (FNSA) vor intra, luni, in greva generala pe termennelimitat, iar din 1 iunie vor participa la mitingurile din judeteorganizate de confederatiile sindicale.

Biroul Executiv al FNSA a decis joi ca membri sai - personalcontractual si functionari publici din primarii, consilii judetenesi institutii subordonate acestora - sa intre in greva generala deluni, urmand ca pe toata perioada grevei generale salariatii sa fieprezenti la serviciu, in cadrul programului stabilit la nivelulfiecarei institutii, acestia semnand pentru prezenta, fara a prestain schimb nicio activitate, se arata intr-un comunicat de joi alFederatiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO