ZF 24

Cele mai importante evenimente ale zilei

25.05.2010, 20:10 10

1. SIF-urile pierd 13,3% la inchidere. BET cade cu peste10%, cadere similara celei de dupa prabusirea Lehman.Societatile financiare au inchis sedinta de astazi in scadere cupeste 13,3%, coborand la nivelul de 18.100 de puncte.

Indicele a inregistrat astfel o scadere cu aproape 50% de lamaximele atinse la inceputul lunii aprilie. Scaderea este similaracu cea inregistrata in luna octombrie 2008, dupa prabusirea LehmanBrothers.

Cea mai mare corectie la aceasta categorie a fost consemnata detitlurile SIF Moldvoa (SIF2), de aproape 15%, care de altfel auramas si fara cumparatori in piata.

Valoarea rulajul din sedinta de astazi a depasit 17,3 mil. euro,unul dintre cele mai mari niveluri atins pana in prezent de lainceputul anului.

2. Basescu: Nu va interveni nicio modificare desubstanta sau filozofie in scrisoarea catre FMI.Presedintele Traian Basescu a declarat, marti, ca nu va fiinterveni nicio modificare de substanta sau de filozofie inscrisoarea catre FMI, mentionand ca nu se intentioneaza crestereafiscalitatii.

El a facut aceasta declaratie la o intalnire cu mediul deafaceri italian din Romania, raspunzand unei intrebari.

"Nu va interveni nicio modificare de substanta sau de filozofiein scrisoarea catre FMI", a spus Basescu.

3. Grupul Rompetrol a depus la CNVM documentatia pentrudelistarea Rompetrol Rafinare. The Rompetrol Group a depusla Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM), in urma cu douasaptamani, actele necesare pentru delistarea Rompetrol RafinareConstanta (RRC), autoritatea de supraveghere si reglementare apietei de capital urmand sa analizeze documentatia prezentata.

Potrivit legislatiei pietei de capital, actionarul care ajungesa detina peste 95% din actiunile unei societati listate in urmaunei oferte de preluare poate solicita delistarea companieirespective. Documentatia pentru delistarea companiei trebuie depusain termen de trei luni de la finalizarea ofertei de preluare.

The Rompetrol Group (TRG) a derulat in perioada 15 februarie -26 martie o oferta obligatorie de preluare la operatorul rafinarieiPetromidia, prin care si-a majorat participatia de la 75,99% la98,61%.

4. CE va propune taxarea bancilor pentru finantareaeventualelor masuri de salvare a institutiilor financiare.Comisia Europeana va propune, miercuri, o taxa care va fi aplicatabancilor in vederea finantarii, in viitor, a eventualelor masuri desalvare a unor institutii financiare, a declarat presedintele CE,Jose Manuel Barroso.

Liderii UE au insistat, la nivelul G20, pentru introducerea uneitaxe asupra bancilor, astfel incat institutiile financiare saopereze in conditii similare la nivel international.

Liderii politici sunt de acord cu introducerea unei astfel detaxe, dar exista divergente privind modul de aplicare a acesteia side folosire a fondurilor obtinute.

5. Romanii au platit cu cardul taxe si impozite localede 4,8 mil. euro in T1. Romanii au platit cu cardulimpozite si taxe locale in valoare 20 de milioane de lei (4,8 mil.euro) in primul trimestru, 44% din totalul platilor fiind efectuateprin POS-urile Bancii Transilvania, potrivit reprezentantilorBT.

Numarul tranzactiilor efectuate prin POS-urile BT pentru astfelde plati a fost de 24.300, adica 35% din total. Pe acest segment,BT are parteneriate cu 44 de primarii din tara.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO