ZF 24

Cele mai importante evenimente ale zilei

12.05.2010, 19:53 13

1. Romania ramane in recesiune: Economia a scazut cu0,3% in primele trei luni, si cu 2,5% fata de primul trimestru din2009. Economia Romaniei a inregistrat in primele trei luniale anului o scadere de 0,3%, comparativ cu precedentul trimestru,si de 2,5% fata de aceeasi perioada a anului trecut, potrivitestimarilor preliminare publicate miercuri de Institutul Nationalde Statistica. Datele sunt mai optimiste decat estimarileanalistilor, care indicau un declin anual al produsului Intern Brutde 3,4%, si o scadere de 0,5% fata de trimestrul anterior.

2. Concluzie CE: Romania nu indeplineste niciun criteriupentru aderarea la zona euro. Romania nu indeplinesteniciunul din criteriile pentru aderarea la zona euro, conformRaportului de Convergenta pentru 2010 prezentat miercuri de ComisiaEuropeana.

Dintre elementele care nu respecta criteriile pentru aderarea lazona euro se numara stabilitatea preturilor, pozitia bugetara aguvernului, stabilitatea cursului de schimb si convergentadobanzilor pe termen lung, intampinand insa si obstacolelegislative, a anuntat Comisia Europeana (CE). Care sunt criteriileneindeplinite de Romania.

3. Vladescu spara sa extinda cota de 16% la toateveniturile persoanelor fizice. Ministrul finantelorSebastian Vladescu afirma ca isi doreste ca toate categoriile devenituri ale persoanelor fizice - inclusiv din dobanzi, tranzactiibursiere sau tichete de masa - sa fie taxate cu cota de 16%. "Spersa fie generalizata cota de 16%", a spus Vladescu.

El a fost astazi la Parlament pentru a fi audiat de BiroulPermanent al Senatului, insa din cauza votului in plen la "legeaANI", audierea privind angajamentele fata de FMI a fostamanata.

Cat priveste aplicarea impozitului de 16% pe veniturile dindrepturi de autor, minstrul a precizat ca este vorba doar deveniturile obtinute "din creatie".

"Nu are legatura cu angajatorul sau angajatul, ci cu suma carese plateste. Vrem sa intarim aplicarea legii. Cel care umple cucerneala stiloul scriitorului nu mai trebuie platit pe drepturi deautor".

4. Veniturile Romtelecom au scazut in T1 cu 3%, la 194,8mil. euro. Scadere pe telefonie fixa, crestere pe TV sinet. Romtelecom, numarul unu pe telefonie fixa in Romania,a inregistrat in T1 venituri de 194,8 mil. euro - in scadere cu3,3% fata de anul precedent si un profit operational (EBITDA) de59,3 mil. euro, in scadere cu 20%.

Compania a continuat sa inregistreze un declin pe principalulsau business, telefonia fixa: numarul de clienti a scazut cu 8%, la2,7 milioane de linii.

Romtelecom a inregistrat insa cresteri pe celelalte segmente debusiness. Numarul de clienti pe televiziune (satelit plus IPTV) aajuns la 893.757, in crestere cu 23,4% in timp ce utilizatorii denet fix si mobil au crescut cu 18,5%, la 830.623.

Dintre clientii pe TV peste 4.000 utilizeaza platforma IPTV.Numarul de clienti pentru serviciile de internet mobil a ajuns la40.000, in crestere cu 50% fata de martie 2009.

Costul plecarilor voluntare din companie ale unor angajati afost de 3,1 mil. euro.

5. Piata asigurarilor a scazut cu 5,29% in primele treiluni, la 2,29 miliarde de lei. Piata asigurarilor generalesi de viata a scazut cu 5,29% in primele trei luni, subscrierileatingand 2,29 miliarde lei, pe fondul scaderii veniturilor dinasigurari generale, care au coborat cu 7,62%, potrivit datelorprovizorii anuntate, miercuri, de Comisia de Supraveghere aAsigurarilor (CSA).

"Din cele 42 de societati de asigurari active, volumul primelorsubscrise de primii zece asiguratori a cumulat 1,796 miliarde delei, ceea ce reprezinta 78% din totalul pietei", se arata intr-uncomunicat al CSA.

Segmentul care a inregistrat cea mai buna evolutie a fost cel alasigurarilor de viata, care a generat un volum de prime subscrisede 419,827 milioane de lei, nivel in crestere cu 6,74% comparativcu aceeasi perioada a anului 2009.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO