ZF 24

Cele mai importante evenimente ale zilei

26.04.2010, 19:42 18

1. Nou minim istoric la randamentele titlurilor de stat:Finantele imprumuta lei pe sase luni la 5,74% pe an.Ministerul Finantelor a imprumutat aproape 980 de milioane de lei(238 mil. euro), mai mult decat isi planificase, prin vanzarea decertificate de Trezorerie cu maturitatea la sase luni, chiar inconditiile in care randamentul maxim pe care a acceptat sa ilplateasca cumparatorilor a fost de 5,9% pe an.

Titlurile au fost plasate la un randament de 5,74% pe an, cuaproape un punct procentual mai jos fata de licitatia precedenta,organizata pe 8 martie.

Randamentul a scazut considerabil pe fondul unei cereri ridicatede titluri din partea investitorilor: ofertele de cumparare autotalizat 3,3 miliarde de lei, fata de o valoare planificata aemisiunii de 700 de milioane de lei.

2. Razboi in sectorul constructiilor: Prefab da injudecata Lafarge pentru majorari nejustificate ale preturilor lamaterii prime. Producatorul de materiale de constructiiPrefab Bucuresti, detinut de omul de afaceri Marian Petre Milut, ainaintat luna trecuta o actiune in instanta impotriva LafargeRomania, subsidiara locala a producatorului francez de cimentLafarge, pentru modificari succesive de pret, solicitanddespagubiri de 5 mil. lei. Prefab produce BCA (beton celularautoclavizat) si folosea materii prime de la Lafarge.

"Lafarge a modificat preturile de mai multe ori pe parcursulanului 2008, in mod unilateral, in sensul majorarii acestora,obligand Prefab sa accepte asemenea preturi. Prefab considera capiata cimentului din Romania a fost/este afectata si controlata deintelegerile tacite ale cartelurilor formate in jurul Lafarge, carepractica o politica de preturi abuziva. Majorarile succesive depreturi practicate de Lafarge in anul 2008 au intervenit pe fonduldeclansarii crizei economice, cand toate preturile la materialelede constructii erau in scadere accentuata", potrivit datelorfurnizate intr-un comunicat de presa de Cabinetul de AvocaturaIrina Voicu, care va reprezenta Prefab in acest proces.

Lafarge Ciment, subsidiara locala a grupului francez Lafarge,afirma ca a luat cunostinta din mass media de continutulcomunicarii Prefab si ca respinge in totalitate pretentiile pe carele are Prefab impotriva Lafarge.

"Confirmam existenta acestui litigiu, avand ca prim termen dejudecata data de 30 aprilie 2010. Ne exprimam surprinderea inlegatura cu modalitatea si momentul difuzarii acestei comunicari,deoarece litigiul se afla intr-o faza incipienta, aceea de a lua lacunostinta de cererea de chemare in judecata formulata de Prefabimpotriva societatii noastre", sustin reprezentantii Lafarge.

Compania afirma intr-un comunicat ca este, de asemenea, neplacutsurprinsa de maniera si tonul in care Prefab incearca sa-silegitimeze eventualele pretentii pe care le are impotriva LafargeCiment (Romania) S.A. pe care de astfel, le respinge in totalitate,urmand sa se prezinta toate argumentele si apararile in acest sensin fata instantelor.

3. Moody's va mentine in acest an perspectiva negativapentru sistemul bancar din Romania. Moody's va mentine inacest an perspectiva negativa de credit a sistemului bancar dinRomania, in principal din cauza conditiilor economice incadificile, care vor determina constituirea de provizioane ridicatepentru imprumuturile neperformante si, implicit, scadereaprofitabilitatii.

Totusi, temerile legate de lichiditatea si capitalulinstitutiilor de credit din Romania s-au diminuat in urma crizei dela sfarsitul anului 2008, noteaza agentia de rating intr-un raporttransmis luni.

Totodata, orice "riscuri sistemice" sunt ameliorate deangajamentul bancilor-mama fata de FMI de a-si sustine financiarsubsidiarele din Romania.

4. Ford Romania anunta inceperea productiei modeluluiTransit Connect la uzina din Craiova. Ford Romania ainceput, luni, productia la uzina de la Craiova, trecand astfel dela activitatea de asamblare a vehiculului comercial usor TransitConnect la cea de fabricare, a declarat Nadia Crisan, membru inConsiliul de Administratie.

Pana in prezent, la uzina Ford Romania au fost asamblate pana la400 de unitati din modelul Transit Connect, cu componente aduse dela fabrica grupului american din Turcia.

Startul productiei a avut loc odata cu deschiderea sectiei devopsitorie, cea mai tehnologizata unitate de acest tip pe care Fordo detine in Europa.

5. Supermarketurile si hipermarketurile vor amenajaraioane speciale pentru produsele traditionale.Supermarketurile si hipermarketurile vor amenaja raioane saustanduri speciale unde vor fi expuse pentru vanzare produsetraditionale specifice diferitelor regiuni ale tarii, decizia fiindluata in cadrul unei intalniri intre retaileri si presedinteleANSVSA, Marian Zlotea.

"Astfel, vom putea oferi producatorilor de produse traditionaleromanesti posibilitatea unei piete extinse, consumatorilorposibilitatea de a-si procura produse traditionale verificatesanitar - veterinar si pentru siguranta alimentelor dinsupermarketuri, iar retelelor de supermarketuri o diversificare aproduselor comercializate, ceea ce va fi benefic pentru toti", adeclarat, luni, intr-un comunicat, Marian Zlotea, dupa intalnireacu reprezentantii retailerilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO