ZF 24

Cele mai importante evenimente ale zilei

12.04.2010, 19:51 18

1. Inflatie de 0,22% in luna martie. Rata anuala acoborat la 4,2%, de la 4,49% in februarie. Preturile deconsum din Romania au inregistrat in luna martie un avans de 0,22%fata de luna precedenta, plasand inflatia anuala la 4,2%, pe fondulunor scumpiri mai accentuate la bauturi alcoolice si tutun,potrivit datelor publicate luni de Institutul National deStatistica. In luna februrie, rata anuala a inflatiei a fost de4,49%.

2. Finantele imprumuta 1,49 mld. lei la o dobanda de6,21% pe an. Ministerul Finantelor a atras astazi 1,49miliarde de lei (360 mil. euro) prin vanzarea de titluri pe un an,la un randament mediu de 6,21% pe an. Fata de licitatia similaradin martie, randamentul mediu este mai mic cu 0,22 puncteprocentuale.

Scaderea randamentului a venit pe fondul cererii mari din parteainvestitorilor: fata de valoarea planificata de 1,3 miliarde delei, cererile de cumparare au totalizat 3,3 miliarde de lei. Statula acceptat sa plateasca un randament maxim de 6,39% pe an.

3. Popoviciu aloca 22 mil. euro pentru trei noiinvestitii in Baneasa: cinematograf, benzinarie si centru dedivertisment. Omul de afaceri Gabriel Popoviciu, carecontroleaza prin firma Baneasa Developments proiectul comercialBaneasa din nordul Capitalei, va incepe in acest an constructiaunui cinematograf cu 13 sali, a unei benzinarii si a unui centru dedivertisment cu o suprafata de 4.000 de metri patrati, a anuntatcompania.

Cele trei proiecte implica o investitie cumulata de 22 demilioane de euro, centrul de divertisment urmand a fi finalizat inprimavara anului viitor, in timp ce inaugurarea cinematografuluieste programata pentru cea de-a doua jumatate a lui 2011.

Parcul comercial Baneasa este cea mai mare dezvoltare de acestgen de pe piata locala, cuprinzand atat un mall - Baneasa ShoppingCity - cat si unitati distincte ale unor retaileri precum IKEA,Carrefour, Bricostore sau Mobexpert.

4. Apolodor, firma lui Radu Ouatu, va reabilita centrulistoric al Capitalei. Subsidiara Sedesa intra ininsolventa. Compania de constructii Apolodor, detinuta deomul de afaceri Radu Ouatu, a castigat licitatia privind punerea insiguranta a lucrarilor din centrul istoric, dupa ce contractul cufirma spaniola Sedesa a fost reziliat in septembrie 2009. Lucrarilevor incepe saptamana aceasta, urmand ca pana la sfarsitul anului2010 sa finalizeze toate cele 16 strazi (utilitatile, mobilierulstradal si iluminatul public).

Contractul initial cu Sedesa a fost semnat de Primaria Capitaleiin septembrie 2006 la o valoare de 26,9 mil. euro, inclusiv TVA,iar ulterior Consiliul General al Municipiului Bucuresti asuplimentat valoarea lucrarilor cu 8,7 mil. euro. Lucrarile deconstructie au inceput efectiv in aprilie 2007, dupa ce au fostprimite avizele de constructie si au fost sistate in noiembrie2008, din lipsa fondurilor de la PMB.

Subsidiara grupului spaniol Sedesa, Sedesa Constructions andServices Rom, al carei contract de reabilitare al Centrului Istorical Capitalei a fost reziliat, a intrat in insolventa la cerereaproducatorului de roci dure C.M.C, care sustine ca are de recuperat2,8 milioane lei, informeaza Mediafax Business.

Tribunalul Bucuresti a admis cererea creditoarei C.M.C SRL BaiaMare si a deschis procedura generala a insolventei fata de SedesaConstructions and Services Rom la 30 martie, potrivit datelorinstantei.

"Debitoarea isi va pastra dreptul de administrare - constand indreptul de a-si conduce activitatea, de a-si administra bunuriledin avere si de a dispune de acestea, pe care si-l va exercita subcontrolul si supravegherea administratorului judiciar", conformsursei citate.

5. Averea fondurilor mutuale la maxim istoric: peste 1mld. euro. Fondurile mutuale au ajuns la active nete decirca 4,29 mld. lei (1,04 mld.euro) la finele lunii martie,raportand astfel cel mai ridicat volum din istorie, potrivitraportului lunar emis de Asociatia Administratorilor de Fonduri(AAF).

Activele fondurilor mutuale au inregistrat un avans de 28% inprimele trei luni ale anului.

Din totalul de peste 50 de fonduri mutuale, cele opt fonduri deplasamente monetare detin cea mai ridicata cota de piata, respectivde peste 56% din activele totale ale industriei.

La mare distanta urmeaza fondurile de obligatiuni cu active netede 783 mil.lei si fondurile de plasamente diversificate cu activede 337 mil.lei. Fondurile de actiuni detin active nete de 275mil.lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO