ZF 24

Cele mai importante evenimente ale zilei

01.03.2010, 19:02 20

1. Moody's scade perspectiva pentru sistemul bancarromanesc la negativ. Moody's a decis sa reduca perspectivapentru sistemul bancar romanesc la "Negativ". "Drept urmare monedalocala a intrat sub presiune, numarul creditelor neperformante aurcat semnificativ si cresterea creditarii a incetinit considerabildin cauza aversiunii bancilor fata de risc si a resurselor limitatede finantare", se mai arata in comunicat. Cu toate acestea, conformagentiei, conditiile economice raman inca problematice, pe fondulcontractiei activitatii economice si a cresterii somajului, caurmare a crizei financiare globale.

2. Transele de la FMI au dus rezerva BNR la 29,7 mld.euro in februarie, un nou maxim istoric. Rezerva valutaraa BNR a urcat la sfarsitul lui februarie pana la un nou record, de29,74 miliarde de euro, in crestere cu 1,7 miliarde de euro fata deluna anterioara, arata datele institutie. Cresterea se datoreaza inprincipal intrarii in contul bancii centrale a transelor trei sipatru, de circa 2,3 miliarde de euro, din acordul stand-by incheiatde Romania cu Fondul Monetar International. Intrarile in rezervaBNR din luna februarie au totalizat 3 miliarde de euro.

3. Piata asigurarilor a scazut cu 1,1% in 2009, la 8,8miliarde de lei. Romanii au renuntat in principal lapolitele de viata. Piata de asigurari din Romania a incheiat anul2009 cu un volum de prime brute subscrise de 8,837 miliarde de lei,cu 1,1% mai putin fata de anul precedent, declinul fiind cauzat inprincipal de scaderea segmentului de asigurari de viata cu 13% inperioda mentionata, potrivit datelor publicate luni de Comisia deSupraveghere a Asigurarilor (CSA). In 2008, subscrierile dinasigurari generale si de viata au totalizat 8,936 miliarde de lei,in crestere cu 24,5% fata de 2007.

4. In patru zile tot Berceniul a fost sa vada Sun Plaza.315.000 de vizitatori in cel mai recent mall dinBucuresti. Sistemele de contorizare ale mallului Sun Plazadin Bucuresti au inregistrat in intervalul joi-duminica 315.000 devizitatori, echivalentul populatiei din cartierul Berceni in care afost construit centrul comercial, potrivit datelor anuntate deadministratorii proiectului. In prima zi mallul a atras 85.000 devizitatori, ca urmare a promotiilor oferite de chiriasii Sun Plazasi a concertelor organizate de administratori. Spre comparatie, inmallul Cotroceni Park, principalul competitor al Sun Plaza pesegmentul "celor mai mari centre comerciale", in primele patru zileau fost aproximativ 380. 000 de vizitatori.

5. Mihai Ghyka face prima mutare de cand s-a intors inindustria berii: pune numele Bergenbier si pe companie.InBev Romania, unul dintre cei mai importanti producatori de beredin Romania, devine de astazi BERGENBIER S.A., preluand astfelnumele celui mai popular brand din portofoliu si una dintre celemai vandute marci de bere din Romania, cu vanzari estimate de ZF injurul a 100 de milioane de euro. Bergenbier, brandul principal alcompaniei, este prima marca din portofoliu lansata pe piata localasi totodata motorul afacerii, reprezentand anual aproximativjumatate din volumul si valoarea vanzarilor firmei, potrivitdatelor companiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO