ZF 24

Cele mai importante evenimente ale zilei

25.02.2010, 20:01 22

1. Fondul Proprietatea a semnat contractul cu Templeton.Evenimentul anului s-a desfasurat cu usile inchise.Contractul prin care compania britanica Franklin Templetonpreia administrarea Fondului Proprietatea a fost semnat azi, faraca presa sa ia parte la eveniment. Semnarea contractului, unuldintre cele mai asteptate evenimente din ultimii doi ani, nu a fostnici macar anuntata inainte, oficialii locali ai Fondului emitandun comunicat de presa dupa incheierea evenimentului. Intermediereasemnarii contractului intre Fondul Proprietatea si FranklinTempleton a fost realizata de casa de avocatura Salans.

La semnarea contractului, care a avut loc astazi la ora 16.00,la sediul Fondului Proprietatea, au participat cei trei membri aidirectoratului, David Smart, seful diviziei de fonduri suverane dincadrul Franklin Templeton, Enache Jiru, presedintele Comisiei deSelectie, potrivit lui Enache Jiru.

2. Sun Plaza s-a deschis. 20.000 de vizitatori au calcatpragul celui mai mare mall din Bucuresti in primele ore de ladeschidere. In trei ore de la deschiderea celui mai maremall din Bucuresti, Sun Plaza a atras 20.000 de vizitatori, conformdatelor firmei EMCT, dezvoltatorul si administratorulmall-ului.

Proprietarii estimau pentru prima zi un trafic de 50.000 depersoane.

Cei 130 de retaileri din centrul comercial Sun Plaza, din zonaPiata Sudului din Capitala, au investit 80 milioane euro pentruamenajarea magazinelor si in marfa, pe langa cele 200 milioane deeuro reprezentand investitia Sparkassen Immobilien. Conformdezvoltatorului proiectului, EMCT, 97% din suprafata inchiriabilade 80.000 de metri patrati a fost deja contractata deretaileri.

3. Datoria publica a urcat cu aproape 40 de miliarde delei anul trecut si a ajuns la 29,3% din PIB. Datoriapublica a Romaniei a crescut anul trecut cu aproape 40 de miliardede lei, ajungand la 29,29% din PIB, in urcare cu aproape opt puncteprocentuale fata de nivelul inregistrat la finele anului 2008, de21,8% din PIB, reiese din datele prezentate de MinisterulFinantelor Publice (MFP).

Pe parcursul anului trecut, datoria publica a crescut de la109,75 miliarde de lei la 148,05 miliarde de lei.

Ca pondere in PIB, valoarea de la finele anului trecut estesimilara cu estimarea MFP de la jumatatea lunii decembrie, de 29,9%din PIB.

4. Petrom a castigat 124 mil. euro din hedging pe pretulpetrolului. OMV Petrom Bucuresti (SNP) a inregistrat anultrecut castiguri financiare de 524 mil. lei (124 mil. euro) dininstrumentele de acoperire a riscului privind pretul titeiului inconditiile in care pretul petrolului s-a situat anul trecut subnivelul de 80 de dolari/baril, potrivit raportului financiar alcompaniei.

Castigul din instrumente de hedging a acoperit celelaltepierderi financiare ale companiei, astfel ca rezultatul financiars-a ridicat anul trecut la 500 mil. lei.

Compania a raportat un profit net de 1,368 mld. lei (323 mil.euro), in crestere cu 34% fata de 2008.

5. Operatorii de telefonie isi anunta rezultatele.Romtelecom si Orange - venituri in scadere. Cosmote - venituri increstere. Veniturile Romtelecom au scazut anul trecut cu7,2%, la 807,7 milioane euro, dar profitul operational inainte dedepreciere si amortizare (OIBDA) a stagnat la 252 milioane euro,afacerile companiei fiind afectate de conditiile economice dificilesi de migrarea unor clienti catre concurenta.

Romtelecom a inregistrat anul trecut un profit OIBDA de 252,4milioane euro, fata de 253,7 milioane euro in 2008, cand veniturileraportate au fost de 869,9 milioane euro, se arata in raportulanual al grupului elen de telecomunicatii OTE, actionarul majoritaral companiei romanesti.

Veniturile Cosmote Romania au crescut anul trecut cu 36,1%, la423,2 milioane euro, iar profitul operational inainte de deprecieresi amortizare (OIBDA) s-a majorat de aproape 3 ori, la 66 milioaneeuro, dupa ce numarul clientilor companiei a crescut cu peste unmilion, la 6,92 milioane utilizatori, scrie Mediafax Business.

Compania a inregistrat in 2008 venituri de 311 milioane euro siun profit OIBDA de 22,5 milioane euro, raportand la sfarsitulacelui an un numar de 5,894 milioane de clienti.

O alta companie care a inregistrat pierderi a fost Orange,numarul unu pe piata locala telecom, care a inregistrat in 2009venituri de 1,055 mld. euro, cu 19% mai mici decat in urma cu unan, potrivit datelor anuntate de France Telecom, actionarulmajoritar al companiei.

In T4 compania a obtinut venituri de 255 mil. euro, cu 24% maimici decat in urma cu un an. Pe de alta parte, compania a raportat10,995 milioane de clienti la finele anului, in crestere cu 6% fatade finele anului 2008.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO