ZF 24

Cele mai importante evenimente ale săptămânii

18.06.2010, 15:56 21

1. Moţiunea de cenzură a fost respinsă de Parlament.Guvernul rămâne in funcţie. Moţiunea de cenzură a cazut lavotul din Parlament de marţi, cu 228 de voturi pentru şi 197 devoturi împotrivă. Pentru ca motiunea de cenzură sa treacă eraunecesare 236 de voturi, respectiv jumătate plus unu din numarultotal al parlamentarilor. Un număr de 12 parlamentari PD-L au votatpentru moţiunea de cenzură, printre care se număra TeoTrandafir.

2. Cea mai amplă reducere de cheltuieli bugetare dinultimii 20 de ani: Guvernul începe restructurarea.Guvernul demarează restructurarea dură a sectorului public, cea maiamplă din ultimii 20 de ani, salvând pentru moment sectorul privatde o creştere de taxe sau de o devalorizare abruptă a leului carear fi împins afacerile - cele care finanţează sectorul public - şimai jos pe panta recesiunii. Premierul Emil Boc a anunţat joi că,pe lângă reduceri de personal, toate cheltuielile cu bunurile şiserviciile din ministere vor fi reduse cu 20%, în vreme ce plafonullunar de carburanţi alocat instituţiilor publice pentru parcul autova fi redus cu 50%.

3. Cu banii daţi în avans, Timişoara-Arad şi centuraArad întârzie. Contractele pentru realizarea autostrăziiTimişoara-Arad (32 km) şi a centurii ocolitoare Arad (12 km) arputea fi reziliate, având în vedere că deşi proiectele au fostîncepute în ianuarie 2009, respectiv aprilie 2009, stadiullucrărilor este de doar 7-10%, deşi construtorii au primit anultrecut în avans prima tranşă de bani, potrivit declaraţiilor luiRadu Berceanu, ministrul transporturilor. Altfel spus, întârzierilela Timişoara-Arad sunt de şase luni, iar la centura Arad de nouăluni, ambele proiecte fiind pe coridorul IV paneuropean detransport şi sunt finanţate cu banii de la Banca Europeană deInvestiţii şi fonduri ale UE.

4. Dacia începe distribuirea primelor dividende de lapreluarea de către Renault. În conformitate cu hotărâreaAdunării Generale a Acţionarilor, Automobile Dacia va începe deastăzi, 15 iunie 2010, distribuirea dividendelor pentru anul fiscal2009. Operaţiunea de distribuire va avea loc prin intermediulunităţilor teritoriale ale băncii BRD din întreaga ţară. Valoareabrută a dividendului plătit de Dacia în contul rezultatului pe anul2009 este de 0,0061 lei/acţiune. Din valoarea totală a dividenduluicuvenit fiecărui acţionar se vor reţine impozitul de 16% şicomisionul de 2,5 lei perceput de BRD pentru distribuire.

5. Finanţele dau credite pe 5 ani autorităţilor locale,la dobândă de 6,25% în lei. Guvernul a aprobat o ordonanţăde urgenţă prin care Ministerul Finanţelor este împuternicit săacorde unităţilor administrativ-teritoriale credite pe cel mult 5ani şi cu perioadă de graţie de un an din care autorităţile localesă poată achita datoriile acumulate până la 31 decembrie 2009 cătrefirme private cu care au contracte. Dobânda a fost stabilită la6,25% pe an, iar plafonul de finanţare este de 1,5 mld. lei. Astfelse încearcă deblocarea plăţilor pentru furnizori de bunuri şiservicii ai autorităţilor locale.

6. Investiţiile străine directe au ajuns la patru lunila 1,135 miliarde de euro, în scădere cu 36%. Investiţiilestrăine directe au totalizat în primele patru luni 1,135 miliardede euro, în scădere cu 36% faţă de perioada similară din 2009, cânda fost raportat un flux de capital străin de 1,796 miliarde deeuro, a anunţat miercuri Banca Naţională a României (BNR).

7. Guvernul a decis restructurarea PoşteiRomâne. Guvernul va restructura Poşta Română prinreducerea numărului de angajaţi, dezvoltarea portofoliului deservicii financiare, livrări loco în aceeaşi zi şi transformareafactorilor poştali într-o "forţă de vânzări directe" cu recompense,în încercarea de a evita intrarea companiei în colaps financiar.Înfiinţarea a şapte centre de poştă pentru deservirea clienţilormajori, angajarea unei companii de consultanţă care să asistecompania la introducerea unui sistem IT integrat, internalizareaactivităţilor de procesare şi transport numerar, achiziţionarea a400 autovehicule de transport valori pe toate segmentele,dezvoltarea a cinci centre de profit şi elaborarea unor programe deatragere a clienţilor din sfera furnizorilor de servicii utilităţi,telecomunicaţii, bănci sunt alte măsuri incluse în strategia derestructurare şi modernizare a Companiei Naţionale Poşta Română,aprobată de Guvern.

8. Revenire pe Bursă: SIF-urile au câştigat 21% în şasezile. Bursa de la Bucureşti a revenit puternic după ce laînceputul săptămânii trecute s-a apropiat din nou de minimeleanului, SIF-urile înregistrând şase şedinţe de creşteri consecutiveîn care au câştigat în medie 21%. Chiar şi aşa, SIF-urile setranzacţionează sub nivelul de la începutul anului. În treişedinţe, indicele SIF-urilor, BET-FI, a consemnat creşteri medii decirca 4%, iar volumele de tranzacţionare au fost în creştere, semncă investitorii încep să creadă în revenire.

9. Românii sunt lideri pe unu din patru sectoare dineconomie. Firmele cu capital privat românesc sunt peprimul loc într-un sfert din cele 80 de pieţe analizate de anuarulde business al României "Cei mai mari jucători din econiomie" carecuprinde date despre primii zece jucători din mediul de business,de la siderurgie, IT&C şi retail până la industrie alimentarăşi petrol. Celelalte trei sferturi dintre sectoarele analizate deZF sunt dominate de companii private străine.Românii continuă săfie lideri de piaţă în acest moment în construcţii, agricultură,retail, producţia de alimente şi băuturi, publicitate, avocatură şiclinici private, însă oamenii de afaceri susţin că numărulcompaniilor cu acţionariat românesc va continua să se diminueze înurmătorii ani.

10. BNR a trecut 5 mld. € din rezerva sa din depozite înobligaţiuni. Banca Naţională şi-a majorat plasamentele înobligaţiuni emise de guvernele şi organizaţiile guvernamentalestrăine cu puţin peste 20 de miliarde de lei (echivalentul a circa5 mld. euro) pe parcursul lunii aprilie, diminuându-şi în paraleldepozitele constituite la băncile străine. "Modificarile semnalatesunt de natura operationala si nu reprezinta o schimbare astrategiei privind administrarea rezervelor internationale.Obiectivele administrarii rezervelor internationale sunt trei:siguranta, lichiditate si obtinerea unei performante adecvateconditiilor pietei", a comentat Mugur Stet, purtatorul de cuvânt alBNR. Stocul de obligatiuni a ajuns astfel la 87,6 mld. lei (21 mld.euro), consolidându-si pozitia dominanta ca alternativa de plasarea rezervelor internationale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO