ZF 24

Cel mai puternic antreprenor din Dolj are în hambare 2,5% din recolta de cereale a României. „Eu nu sunt fermier. Eu mă consider ţăran“

Cel mai puternic antreprenor din Dolj are în hambare...

Autor: Gabriel Razi

08.01.2014, 21:40 5598

Mihai Anghel, proprietarul grupului Cerealcom cu afaceri de 80-100 de milioane de euro anual, 800 de angajaţi şi 25.000 de hectare de teren arabil, spune că vrea să devină primul producător român care să se lupte de la egal la egal cu traderii multinaţionali pentru a câştiga licitaţii în pieţele tradiţionale de export de materii prime agricole ale României.

„Ambiţia mea este să ajung să particip la licitaţiile internaţionale din piaţa cerealelor. Acum trimitem la export 400.000 de tone de cereale, 80% din tot ce cumpărăm“, explică el. În perioada iulie-octombrie a anului 2013 exportatorii de grâu din România au încasat 468,3 milioane de euro, în creştere cu 87% faţă de perioada similară anterioară.

În cele patru luni, din România au ieşit 2,5 milioane de tone de grâu, adică o treime din producţia internă. Grupul Cerealcom s-a afirmat deja în poziţia de a integra producţia regională de cereale din sudul ţării având în vedere că recolta proprie de 150.000 de tone acoperă numai o treime din rulajul sezonier, restul fiind generat prin achiziţiile din piaţa liberă. În prezent, grupului lui Mihai Anghel are în derulare un proiect estimat la 10 milioane de euro pentru construcţia a două silozuri de câte 60.000 de tone pentru care a accesat o linie de finanţare acordată de mediul bancar din China.

„Eu nu sunt fermier. Eu mă consider ţăran. Fermieri sunt aceia care au terenul în proprietate. Reinventarea cuvântului de moşier este o treabă de identitate. La noi, prin sângele celor care lucrează acum tereurile arabile a curs sânge de ţărăn, nu a curs niciodată sânge de fermier“, spune Mihai Anghel, în timp ce notează cu un stilou pe o coală albă de hârtie ideile pe care vrea să le sublinieze.

 


Citiţi mai multe detalii aici

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 09.01.2014

ZF Corporate este serviciul specializat de ştiri cu plată al Ziarului Financiar. Pentru a putea citi aceste ştiri trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Imobiliare şi altele). Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286, tel. mobil: 0766.606.994) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro sau stefan.paraschiv@m.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO