ZF 24

Cel mai bine plătite ocupaţii din economie: controlorii de trafic aerian, atleţii şi sportivii, piloţii de avioane şi scafandrii

Cel mai bine plătite ocupaţii din economie: controlorii...

Autor: Adelina Mihai

30.03.2015, 13:01 4957

Un controlor de trafic aerian are un salariu lunar mai mare de 28.000 de lei brut, adică de peste 13 ori mai mult decât câştigă un angajat plătit la nivelul salariului mediu pe economie, potrivit datelor prezentate de Silvia Pisică, directorul general al Direcţiei Generale de Demografie şi Statistică Socială din cadrul Institutului Naţional de Statistică.

„Controlorii de  trafic ae­ri­an câştigă cu peste 1.000% mai mult faţă de media naţională, fiind urmaţi de atleţi şi spor­tivi şi de piloţii de avioane în clasa­mentul celor mai bine plătite ocupaţii. Acestea sunt date extrase din câştigurile salariale raportate în contractele de muncă. Cel mai slab plătiţi sunt anga­ja­ţii care ocupă poziţia de personal casnic pen­tru curăţenie - menajerele -, care câş­tigă doar 38% din salariul mediu la ni­vel na­ţional”, a spus Silvia Pisică, pre­zen­tă la cea de-a zecea ediţie a ZF HR Con­fe­rence 2015, eveni­mentul anual dedicat profesio­niştilor din secto­rul re­sur­selor umane, organizat săptă­mâ­na tre­cută pe tema „Salariul, ultimul tabu?”.

Controlorii de trafic aerian se ocupă cu supravegherea şi organizarea deplasării avioanelor în aer, la aterizare şi la sol, prin folosirea radarului şi a comunicaţiilor radio. Printre obligaţiile lor de serviciu se numără comunicarea prin radio cu piloţii, rezolvarea situaţiilor care apar în traficul aerian sau acordarea de permisiuni pentru decolare, aterizare sau zbor la anumite altitudini. Aceştia lucrează în aeroport, la turnul de control al traficului aerian.

Pe locul doi în clasamentul celor mai bine plătite ocupaţii se află atleţii şi spor­tivii, ale căror venituri din salarii ajung la o medie de 8.575 de lei brut pe lună, de patru ori mai mult decât angajaţii plătiţi la nivelul salariului mediu pe economie. 

Pe următoarele locuri în topul celor mai bine plătite ocupaţii se află piloţii de avioane (cu un salariu mediu brut de 8.452 de lei pe lună), scafandrii (care câş­tigă, în medie, câte 7.000 de lei brut pe lună) şi fizicienii şi astronomii (care a­jung la venituri lunare de peste 6.200 de lei pe lună). În mod surprinzător, pe po­­ziţii mai joase în topul celor mai bine plă­tite ocupaţii se află bancherii de top – „conducători în domeniul financiar” – şi IT-ştii – „analişti programatori în do­me­niul software” –, care câştigă în jur de 6.000 de lei brut pe contractele de muncă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO