ZF 24

Cei mai puternici antreprenori români din Europa Centrală şi de Est

Cei mai puternici antreprenori români din Europa...

Autor: Alexandru Matei

30.08.2013, 12:24 3224

România are 54 de companii în topul celor mai mari companii din Europa Centrală şi de Est în 2012 realizat de Coface, dar doar patru dintre acestea sunt controlate de antreprenori români, restul fie având acţionariat străin, fiind sucursale ale unor companii multinaţionale sau fiind controlate de stat.

Cea mai bine clasată companie românească este OMV Petrom, aflată pe poziţia 18, în urcare cu două poziţii faţă de 2011, fiind urmată de OMV Petrom Marketing, compania prin care Petrom comercializează carburanţi pe piaţa românească, (locul 30) şi Dacia (locul 32).

Interagro (locul 312), controlată de Ioan Niculae, cel mai bogat om din România conform topului Forbes, Oscar Downstream (locul 346), un business de peste 550 mil. euro axat pe distribuţia de motorină pentru marii consumatori, deţinut de omul de afaceri Alin Niculae, Dedeman (locul 354), retailerul de bricolaj fondat de fraţii Pavăl şi RCS&RDS (locul 414), operatorul telecom controlat de omul de afaceri Zoltan Teszari, sunt singurele companii controlate de antreprenori români din acest top.

Printre companiile româneşti se mai numără şi Rompetrol Rafinare, Rompetrol Downstream sau Petrotel – Lukoil. Electrica, Transelectrica  şi Romgaz fiind printre companiile de stat prezente în top.

Primele trei locuri sunt ocupate de PKN Orlen (Polonia, afaceri de 29,5 mld. euro în 2012), MOL (Ungaria, afaceri de 18,7 mld. euro) şi Skoda (Cehia, afaceri de 9,5 mld. euro)

Polonia are cele mai multe companii în top, 171, iar Ungaria, aflată pe locul doi, are 66. România ocupă locul 3.

Cifra de afaceri cumulată a companiilor româneşti din top este de 48,6 miliarde de euro, comparativ cu cea a companiilor poloneze de 233,8 miliarde de euro sau de cea a companiilor ungare, de 89,8 miliarde de euro. Profitul companiilor româneşti este de 2,19 miliarde de euro.

"Chiar şi pentru partea emergentă a Europei, 2012 şi 2013 au fost ani dificili, dar analiza primelor 500 de companii ne arată, chiar şi în vremuri economice tulburi, că potenţialul de creştere este prezent. Cifra de afaceri a companiilor din statele importante din CEE a crescut cu 5%, demonstrând astfel importanţa lor nu numai în regiune, ci şi în întreaga Europă şi în alte ţări cu care au dezvoltat parteneriate comerciale” a declarat Katarzyna Kompowska, directorul executiv al Coface Central Europe.

Cifra de afaceri a celor mai mari 500 de companii din Europa Centrală şi de Est a fost în 2012 de 628 miliarde de euro, iar profitul de 20 miliarde de euro.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO