ZF 24

Cei mai mari zece jucători au o treime din piaţa de modă

Inditex (Zara) are 10% din piaţa de modă estimată la 1,5 mld. euro. Mediafax Foto

Inditex (Zara) are 10% din piaţa de modă estimată la 1,5 mld. euro. Mediafax Foto

Autor: Cristina Roşca

25.11.2013, 22:17 1991

Cei mai mari zece jucători de pe piaţa locală de îmbrăcăminte şi încălţăminte au o cotă de piaţă cumulată de 32,7%, locul întâi fiind deţinut de grupul spa­niol Inditex, prezent pe piaţa locală cu şap­te branduri, dintre care cel mai pu­ternic este Zara. Spaniolii de altfel sunt sin­gurii care au reuşit să aibă o cotă de piaţă de peste 10%.

Piaţa de îmbrăcăminte şi încălţă­min­te din România, evaluată la circa 1,5 mld. euro, este dominată de bran­duri stră­ine, singura companie româ­nească în top zece după cota de pia­ţă este Leonardo, un retailer de în­căl­ţăminte construit de antrepre­no­rul lo­cal Florin Panea, potrivit unui raport al companiei de cercetare de piaţă PMR.

„La finalul lui 2012 principalele bran­duri internaţionale de îmbrăcă­min­te şi încălţăminte erau deja pre­zen­te pe piaţa din România, fie direct, fie în franciză. Penetrarea brandurilor inter­na­ţionale ar fi fost şi mai bună dacă inaugurările de centre comerciale nu ar fi fost amânate“, potrivit PMR.

Criza economică ce a afectat eco­no­mia şi consumul local începând cu 2009 a lovit puternic piaţa de îmbră­că­minte şi încălţăminte, care a scăzut încă din primul an de criză cu 24% an la an. Reprezentanţii PMR es­ti­mează însă că piaţa va începe să avan­seze mai puternic în acest an, ritmul de creştere urmând a depăşi 3% an la an.

Citiţi mai multe detalii aici

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 26.11.2013

ZF Corporate este serviciul specializat de ştiri cu plată al Ziarului Financiar. Pentru a putea citi aceste ştiri trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Imobiliare şi altele). Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286, tel. mobil: 0766.606.994) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro sau stefan.paraschiv@m.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO