ZF 24

Cei mai mari acţionari ai Băncii Carpatica au cerut convocarea AGA pentru schimbări în consiliul de supraveghere. Pe de altă parte, directoratul pregăteşte o eventuală fuziune

Ilie Carabulea, principalul acţionar al băncii se află în arest în dosarul Carpat Asig

Ilie Carabulea, principalul acţionar al băncii se află în arest în dosarul Carpat Asig

Autor: Andrei Chirileasa

06.03.2014, 20:55 326
Ilie Carabulea şi Corneliu Tănase, cei mai mari acţionari ai Băncii Carpatica din Sibiu (BCC), care deţin împreună 52,5% din acţiuni, au solicitat convocarea adunării ge­nerale extraordinare (AGEA) şi a adunării gene­rale ordinare (AGOA), pentru data de 10 apri­lie, având pe ordinea de zi analizarea ac­tivi­tăţii din ultimul an a consiliului de supra­ve­ghe­re, reducerea numărului de membri ai con­siliu­lui de supraveghere (CS) şi ai directora­tu­lui şi stabilirea celor trei membri ai CS care vor continua activitatea în nouă structură, se arată într-un convocator publicat ieri pe bursă.

De asemenea, pe ordinea de zi a AGEA fi­gu­rează şi „împuternicirea directoratului băn­cii pentru a analiza şi identifica eventuale opor­tunităţi de dezvoltare a băncii prin reali­zarea unei fuziuni şi, în cazul în care există o astfel de oportunitate, pentru a întocmi pro­iectul de fuziune care va fi supus aprobării adu­nă­rii generale extraordinare a acţiona­rilor“, la cererea directoratului.

Convocatorul vine în contextul în care Ilie Carabulea, principalul acţionar al băncii, care deţine 41,3% din acţiuni, a fost arestat preventiv la finalul lunii ianuarie de procurorii DNA într-un dosar în care au mai fost reţinuţi oficiali din cadrul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) pentru presupuse fapte de corupţie legate de favorizarea firmei de asigurări Carpatica Asig de către persoane din conducerea ASF. În acest dosar au mai fost arestaţi Marian Mîrzac, membru în consiliul ASF, şi, la începutul acestei săptămâni, Dan Radu Ruşanu, preşedintele ASF.

În acest context, Banca Naţională i-ar pu­tea suspenda drepturile de vot lui Carabulea. Proprietarul Carpatica a mai fost condamnat în aprilie 2012 la un an şi şase luni de închisoa­re. El a fost eliberat condiţionat în octombrie 2012 după ce a executat circa şase luni din pedeapsă.

Nicolae Cinteză, directorul direcţiei de supraveghere bancară din BNR, declara la finalul lunii februarie că există două bănci care doresc să fuzioneze, dintre care una din „grupul doi“, cu cote de piaţă între 1% şi 5% şi una cu cotă de piaţă de sub 1%. El mai spunea atunci că BNR urma să ia o decizie în legătură cu un acţionar al unei bănci care nu mai îndeplineşte condiţiile cerute de lege pentru a fi acţionar.

Rămâne de văzut dacă BNR îi va suspen­da dreptul de vot lui Carabulea înainte sau după AGA. Conform convocatorului AGA, Carabulea şi Tănase vor reducerea numărului de membri atât în consiliul de supraveghere, cât şi în directorat de la 5 la 3. În prezent, consiliul de supraveghere al Carpatica are cinci locuri, din care doar patru sunt ocupate, iar directora­tul este format din cinci persoane.

Săptămâna trecută, consiliul de suprave­ghe­re i-a reconfirmat pe membrii directora­tu­lui şi le-a prelungit mandatele pe o perioadă de patru ani. Cei cinci membri ai directoratului sunt Johan Gabriels (CEO), Ion Dobrică, Gheorghe Cismaru, Cosmin Bucur şi Elena Bădeanu, directori generali adjuncţi.

Banca Carpatica a raportat pentru anul tre­cut un profit net de 38,4 mil. lei (8,7 mil. euro), cu 77% mai mare decât în 2012, în con­diţiile în care veniturile din exploatare ale băn­cii au crescut cu 12%, la 217 mil. lei. Valoarea por­to­foliului de credite al băncii a crescut cu 4%, la 1,226 mld. lei (275 mil. euro). Banca a în­cheiat anul cu active de 4,06 mld. lei (913 mil. euro) şi ocupă locul 20 în topul băncilor locale, cu o cotă de piaţă de 1,1%.

Pe fondul rezultatelor pozitive, acţiunile Carpatica au crescut anul trecut cu 72%, fiind printre cele mai profitabile plasamente de pe bursă. După arestarea lui Carabulea, acţiunile au pierdut peste 15% din valoare, însă ieri, după publicarea convocatorului AGA, cotaţia a urcat cu 12%, la 0,067 lei. Capitalizarea băncii era ieri de 215 mil. lei (47,6 mil. euro).

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 07.03.2014

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO