ZF 24

Cei mai câştigaţi investitori: Activele fondurilor de pensii la nivel global au atins un nivel record de 41,3 trilioane de dolari

Cei mai câştigaţi investitori: Activele fondurilor de...

Autor: Alex Ciutacu

10.02.2018, 11:20 745

Câştigurile semnificative de pe pieţele de acţiuni şi obligaţiuni au împins valoarea portofoliilor fondurilor de pensii către noi culmi în anul 2017. Activele gestionate de cele mai mari 22 de fonduri de pensii din lume au atins o sumă record de 41,3 trilioane de dolari la sfârşitul anului 2017, în creştere cu 13% faţă de anul anterior, potrivit Financial Times.

Valoarea totală a activelor din portofoliile fondurilor de pensii a crescut cu 4,8 trilioane de dolari anul trecut, cea mai mare creştere înregistrată după 1997 – când a fost publicat pentru prima dată raportul anual al companiei de consultanţă pentru investiţii Willis Towers Watson.

Roger Urwin, directorul global de investiţii al Willis Towers Watson, a transmis că, deşi randamentele „neobişnuit de ridicate” au îmbunătăţit semnificativ datele din 2017, fondurile de pensii au arătat o îmbunătăţire pe termen lung, valoarea activelor gestionate de acestea crescând în medie cu 6,2% pe an în ultimele două decenii.

Valoarea activelor din portofoliile fondurilor de pensii măsurată ca procentaj din PIB reliefează diferenţe majore între ţări de-a lungul timpului. Olanda, casa unora dintre cele mai mari şi sofisticate fonduri de pensii din Europa, a înregistrat o creştere a activelor din portofoliile acestora, de la 126% din PIB în 2007, la 194% din PIB în 2017.

Nicio altă ţară nu se apropie de această performanţă, însă Australia, Elveţia, Statele Unite şi Canada au înregistrat de asemenea creşteri substanţiale în activele fondurilor de pensii.

Principala excepţie este Japonia care se confruntă cu o populaţie îmbătrânită, ceea ce a dus la o creştere a plăţilor de care beneficiază cei care ating vârsta pensionării, conducând la o scădere de la 66% din PIB în 2007 la 63% din PIB în 2017.

Fondurile instituţionale de pensii au rămas la un nivel scăzut în Germania, Franţa, Italia şi Spania, lăsând cetăţenii acestor state dependente de provizioanele statului pentru perioada pensionării.

Valoarea activelor fondurilor de pensii din Marea Britanie a crescut de la 88% din PIB  la 121% din PIB în ultimele două decenii.

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO