ZF 24

Cea mai lungă noapte pentru SUA. Donald Trump a câştigat alegerile din Statele Unite. Staff-ul lui Hillary Clinton a anunţat că nu va ţine niciun discurs astăzi. LIVE TEXT

Autor: Ştefan Stan

09.11.2016, 06:00 68817

09.35 Bloomberg anunţă că Donald Trump are 276 de electori după ce a câştigat Wisconsin, iar Hillary Clinton 218. Este nevoie de 270 electori pentru a câştiga alegerile 

08:55 Donald Trump câştigă Pennsylvania şi încă 20 de electori. Hillary Clinton a anunţat că nu va ţine niciun discurs astăzi. 

08:08: Donald Trump câştigă Utah şi ajunge la 244 electori.

07:20 Pe măsură ce sondajele cresc pentru Donald Trump, tot mai mulţi americani caută să plece din ţară. Site-ul de imigraţie al Canadei a ”picat” periodic, aparent de la o creştere bruscă a traficului. 

Candidatul republican, Donald Trump, are şanse 95% să câştige scrutinul prezidenţial din Statele Unite ale Americii, arată o proiecţie realizată de experţi ai cotidianului The New York Times.

La categoria "Şanse de câştigare a scrutinului prezidenţial", Donald Trump este la nivelul "foarte probabil", respectiv 95%.

La capitolul "Vot popular", Hillary Clinton pare să aibă un avans oscilant de 1,2-1,3%, dar Donald Trump ar putea obţine între 300 şi 310 voturi ale electorilor federali, ceea ce i-ar aduce victoria, notează NYT.

Pentru a deveni preşedinte al Statelor Unite, un candidat trebuie să obţină cel puţin 270 de voturi ale electorilor federali.

07:10 Atmosfera la sediul de campanie a lui Hillary Clinton s-a schimbat faţă de cum era în urmă cu numai câteva ore. Potrivit reporterilro de la faţa locului, susţinătorilor candidatei democrate la preşedinţie nu le vine să creadă rezultatul de până acum. Hillary Clinton se aştepta la o victorie uşoară, însă trebuie să ia în calcul realitatea unei înfrângeri în faţa lui Donald Trump. 

06:42. Hillary Clinton câştigă Washington şi ajunge la 206 electori. Donald Trump câştigă Georgia şi ajunge mai aproape de obiectivul de a câştiga preşedinţia SUA, cu 232 electori.

06:17: Trump câştigă Oregon şi se pare că va câştiga Florida şi Ohio, ceea ce i-ar pava drumul spre Casa Albă.  Donald Trump preia avansul, cu 217 electori faţă de 197 Hillary. 

06:02 Hillary Clinton preia din nou conducerea în cursa electorală, cu 190 de electori, faţă de 171 cât are Donald Trump. Pieţele aşteaptă un indiciu sigur legat de cineva ar putea câştiga alegerile în SUA. 

Futures pentru indicele DOW sunt în scădere cu 3,72% înainte de deschiderea sesiunii de tranzacţionare, în timp ce acţiunila asiatice au răspuns în scădere avansului obţinut de Trump. Indicele Nikkei 225 s-a prăbuşit cu 4,74%, în timp ce Hang Seng a scăzut cu 2,77% în Hong Kong, iar indicele CSI 300 al Shanghaiului a scăzut cu 1,32%. 

Preţul petrolului a scăzut extrem de puternic, cu 3,38%, şi a coborât la 43 de dolari barilul. Preţul aurului a urcat cu 3,55%, la 1,320 dolari uncia, în timp ce argintul a urcat cu 2,09%, la 18,74 dolari. 

Dolarul s-a depreciat cu cu 3,37% în raport cu yen-ul, la 101,58 yeni/dolar, şi cu 1,82% în raport cu euro. Faţă de liră, dolarul a scăzut cu 0,97%. 

05: 49. Hillary Clinton câştigă Colorado Candidatul democrat ajunge la 131 de electori. 

05.30 Donald Trump, câştigă Ohio, primul stat cheie

Candidatul republican la preşedinţia Statelor Unite, Donald Trump a obţinut victoria în statul-cheie Ohio, au anunţat unele posturi americane de televiziune.
Rezultatul din Ohio este deosebit de urmărit, având în vedere că niciun republican nu a reuşit să ajungă la Casa Albă fără să obţină o victorie în acest stat industrial din nordul Statelor Unite, care aduce 18 electori.

În cazul în care Trump pierdea în Florida şi Ohio atunci şansele sale de victorie se reduceau considerabil.

Pentru a fi ales, este necesar ca un candidat să obţină majoritatea voturilor electorilor, adică 270 din totalul de 538 voturi din Colegiul Electoral.

În acest moment, scorul voturilor electorale este de 168 la 122 pentru Donald Trump.

 

05.10 Statul Missouri a votat pentru Donald Trump, care reuşeşte să strângă 150 de voturi, în timp pe Hillary Clinton se ridică la 109 voturi ale electorilor, potrivit BBC.

La ora 05.00 s-au închis urnele în 4 state: Nevada, Utah, Iowa şi Montana, CNN şi ABC proiectând victoria lui Trump în statul Montana. De asemenea, ABC proiectează statul New Mexico ca fiind câştigat de Hillary Clinton.

În statele cheie, lupta încă se dă, cu Trump având avans în state de care Clinton are nevoie: Florida - avans Trump 105.000 voturi, North Carolina - avans Trump 115.000 voturi, Michigan - avans Trump 50.000, New Hampshire - avans Trump 5.000 de voturi. Ohio şi Georgia sunt dominate de Trump cu un avans de 395.000, respectiv de 365.000 de voturi. Hillary Clinton a preluat conducerea în Virginia, stat de care are nevoie, cu 15.000 de voturi. Ea conduce şi în Colorado cu 73.000 de voturi şi în Pennsylvania cu 250.000 de voturi.

 

4.30 Donald Trump reuşeşte să câştige statul Louisiana, conform proiecţiei AP.

Trump conduce în statele cheie Florida, Ohio, virginia, Goergia, North Carolina, Michigan şi New Hampshire. La sediul de campanie al lui Trump atmosfera este foarte veselă, relatează CNN.

Indicele Dow a scăzut cu 500 de puncte în SUA, pe fondul temerilor că Trump ar putea ajunge preşedinte. 

 

03:30: Hillary Clinton ar câştiga Michigan şi Texas. 

Proiecţiile îl arată pe Trump victorios în Carolina de Sud şi în Arkansas. 

Potrivit ultimelor date furnizate de BBC, Hillary Clinton a câştigat în state precum Vermont, New Jersey, DC, Massachusetts, Maryland, Delaware, Illinois şi Rhode Island, iar Donald Trump a fost votat în Kentuky, Indiana, Virginia de Vest, Mississippi, Carolina de Sud, Tennessee sau Oklahoma.

 

03:00 Hillary Clinton este în frunte în Ohio, unul dintre cele mai importante state, cu 53,5%.

Mii de persoane sunt în faţa sediului de campanie al lui Hillary Clinton.  

Hillary Clinton câştigă în Delaware, Illinois, Maryland, Massachusetts, New Jersey, Rhode Island şi District of Columbia. 

Trump câştigă Oklahoma, Tennessee, Mississippi. 

Donald Trump, candidatul republican la funcţia de preşedinte al Statelor Unite, a pregătit atât un discurs pentru victorie, cât şi unul pentru înfrângere, anunţă unul dintre consilierii săi, Omarosa Manigault, citat de presa americană.

Donald Trump a păstrat suspansul în legătură cu recunoaşterea rezultatului scrutinului prezidenţial în cazul unei înfrângeri.

Întrebat după ce a votat, în Manhattan (New York), dacă va recunoaşte rezultatul scrutinului, Trump a declarat: "Vom vedea".

Peste 60% dintre cetăţenii americani au decis înainte de luna septembrie cu cine vor vota în scrutinul prezidenţial, relevă un sondaj efectuat la ieşirea de la urne comandat de CNN.

Potrivit sondajului 62% dintre cetăţenii americani au stabilit înainte de luna septembrie cu cine vor vota pentru funcţia de preşedinte.

Cele mai recente sondaje de opinie publicate de Fox News şi ABC/Washington Post înaintea votului arătau că Hillary Clinton ar avea un avans de 4% în faţa lui Donald Trump în preferinţele de vot, dar media din ultimele şapte zile efectuată de Institutul Real Clear Politics îi oferea un avantaj de doar 2%.

02:44: Trump pare să piardă Florida, în timp ce Hillary ar urma  să preia New Hampshire şi Carolina de Nord. 

Preţul aurului a început să crească faţă de valoarea dinainte de exit poll-uri, în timp ce dolarul s-a depreciat cu 0,15% în raport cu yen-ul, de la un avans de 0,67% înainte de exit poll-uri. 

La nivel naţional, Trump CÂŞTIGĂ cu 52,7% din voturi.

02:08 În Carolina de Nord, în opt secţii de votare se vor păstra urnele deschise pentru încă o oră, din cauza problemelor tehnice din cursul zilei. 

După ce au fost numărate 2% dintre voturi în Florida, Donald Trump are un avans în faţa lui Hillary Clinton. Candidatul democrat însă câştigă în Virginia. 

Trump câştivă Virginia de Vest. 

02:00 Hillary Clinton câştigă Vermont, potrivit proiecţiilor  Voturile din Virginia, Carolina de Sud încă sunt prea strânse pentru a pronunţa un câştigător în exit poll-uri. 

Vigo County, districtul care a prezis foştii preşedinţi ai Statelor Unite, prezice o victorie a lui Trump, cu 54% din voturi. 

01:00 Donald Trump câştigă în Kentucky, un stat tradiţional Republican, cu 73,9%. Campania lui Hillary devine din ce în ce mai încrezătoare că va reuşi să câştige cele 270 de voturi necesare pentru a câştiga. Trump câştigă şi Indiana cu 69%. 

Deşi Trump pare încrezător, CNN scrie că staff-ul din campania sa îş vede îngrijorat, cerând mereu noi informaţii, update-uri şi exit poll-uri. 

00:40 Au început să circule imagini cu cozile de la secţiile de votare

00:01: Electoratul din SUA pare mulţumit cu preşedintele actual, dar nu este fericit cu alternativele pentru a-l înlocui. La nivel naţional, 54% dintre americani au spus că sunt fericiţi cu mandatul lui Obama ca preşedinte, dar numai 10% au spus că sunt entuziasmaţi că Hillary Clinton sau Doanld Trump ar urma să fie preşedinte. Aproximativ 4 din 10 votanţi au spus că prioritatea unui candidat este să aducă schimbare, în timp ce un procent similar au spus că votează pe baza experienţei sau judecatei. Majoritatea au spus că economia este cea mai mare problemă.  Aproximativ 8 din 10 persoane au spus că au încredere că rezultatele alegerilor vor fi corecte şi nu vor fi fraude. 

23:00 Imaginea care a stârnit un val de reacţii pe social media: Trump se uită la votul Melaniei 

21:27 Predicţiile arată o victorie a lui Hillary Clinton, cu 206 la 164 (numărul de electori), potrivit The Telegraph.  Cel mai important stat este California, cu 55 de electori, unde se preconizează o victorie a democraţilor. 

20.47 - Prezenţa la urne în scrutinul din SUA este estimată a fi la nivelul de 60% - Reuters / Ipsos

Prezenţa finală la urne în scrutinul prezidenţial şi parlamentar din Statele Unite se estimează că va fi la circa 60%, conform unei proiecţii Reuters/Ipsos.

În rândul grupurilor minoritare, prezenţa la urne este estimată la 43%.

Aproape 60% dintre femeile afro-americane probabil vor merge la urne, precum şi 69% dintre bărbaţii albi, arată proiecţia realizată de agenţia de ştiri Reuters cu ajutorul Institutului de sondare Ipsos.

 

20:05 Pieţele cred într-o victorie a lui Hillary: Dolarul se apreciază pe toate fronturile. În raport cu euro, dolarul a câştigat 0,14%, în timp ce faţă de yen, istoric văzută ca o monedă sigură pentru investitori, s-a apreciat cu 0,67%. Dolarul s-a apreciat şi în raport cu lira cu 0,10%. Aurul a scăzut cu 0,33%, la 1,274 dolari uncia. Încă de la începutul campaniei, de câte ori câştiga teren Hillary Clinton, iar pieţele credeau că aceasta va câştiga, dolarul câştiga teren, iar preţul aurului scădea. 

19:50 Donald Trump a votat împreună cu soţia sa Melania, în condiţiile în care peste 46  de milioane de americani au votat de la începutul anului. 

 

.@realDonaldTrump casts his vote in New York on #ElectionDay with wife Melania https://t.co/eSW5ejmesqhttps://t.co/IXDgN1dgDB

— BBC Breaking News (@BBCBreaking) November 8, 2016
 
 

19: 40Unul dintre cele mai importante fonduri valutare din SUA prezice o înfrângere zdrobitoare pentru Trump

Cel mai mare fond valutar mexican din SUA a raportat cea mai mare creştere din ultimii cinci ani, închizând în creştere cu 5,1%, după ce a câştigat aproape 125 de milioane de dolari. Este cel mai mare influx de bani din ultimii trei ani, în condiţiile în care pieţele au reacţionat pozitiv la întărirea perspectivelor victoriei lui Hillary Clinton, candidatul democrat. 

 
18:18 Donald Trump refuză să spună dacă va recunoaşte o victorie a lui Hillary Clinton

Candidatul republican, Donald Trump, a refuzat să spună marţi dacă va recunoaşte o eventuală înfrângere în scrutinul prezidenţial.

Întrebat dacă va recunoaşte eventuala victorie a democratei Hillary Clinton, Trump a răspuns: "Vom vedea ce se întâmplă".

În ultima dezbatere televizată, Donald Trump a refuzat să spună dacă va recunoaşte rezultatul scrutinului prezidenţial.

17:40. Fostul şef de campanie al lui Jeb Bush a publicat o hartă pe Twitter care arată că Trump ar pierde alegerile. 

17:03. Eric Trump, fiul mijlociu al magnatului american, a votat pentru tatăl său în New York. 

16:48 Stevie Wonder: Să îi ceri lui Donald Trump să fie preşedinte e ca şi când mi-ai cere mie să conduc. Într-un interviu acordat Philly,com, legenda muzicii Stevie Wonder şi-a declarat intenţiile în ziua votului. ”Indifernet cât de mult mă iubiţi şi credeţi că sunt amuzant, dacă aţi avea o urgenţă şi trebuie să vă ducă cineva rapid la spital, m-aţi lăsa pe mine să conduc? Nu. Pentru că nu sunt un şofer experimentat. La fel este şi cu Trump. Hillary este o persoană experimentată, care poate conduce guvernul”, a spus el. 

15:09 Hillary Clinton a ajuns să voteze

Hillary şi Bill Clinton au ajuns la cabina locală de vot din Chappaqua, New York. Nu a vorbit cu media, în schimb a fost primită de un val de aplauze din partea susţinătorilor. 

14:50 Nigel Farage ar accepta o funcţie oficială în cadrul Administraţiei Trump

Nigel Farage, politicianul britanic ultranaţionalist, a declarat că ar accepta funcţia oficială de ambasador al lui Donald Trump în Uniunea Europeană, informează site-ul ziarului The Independent.

Politicianul eurosceptic asigură interimatul la conducerea formaţiunii populiste Partidul Independenţei Marii Britanii (UKIP), după demisia neaşteptată a liderului, Diane James. Acesta a declarat că i-ar plăcea să servească drept ambasador al lui Trump în Uniunea Europeană.

Farage a fost însă evaziv în faţa întrebării dacă a discutat deja cu candidatul republican despre o slujbă în cadrul potenţialei Administraţii Trump.

Farage, unul dintre liderii campaniei pro-Brexit, a făcut paralele între campania electorală americană şi referendumul pentru ieşirea Marii Britanii din UE, sugerând faptul că Trump ar produce "schimbarea" în SUA.

"Nu ştiu ce se va întâmpla, este foarte simplu tot ceea ce pot să spun despre aceste alegeri: sunt asemănătoare campaniei pro-Brexit. Îţi doreşti o schimbare sau doreşti să rămâi exact aşa cum eşti? Despre asta este vorba. Dacă (Trump, n.red.) mi-ar oferi o slujbă precum cea de ambasador al său în UE, aş îndeplini această sarcină foarte bine ", a spus Farage.

Nigel Farage a participat alături de Donald Trump în cadrul unor evenimente de campanie ale Partidului Republican.

Candidatul republican a descris anterior Brexitul drept o tentativă autonomă a statului britanic şi a comparat decizia Marii Britanii de a ieşi din Uniunea Europeană cu propria sa campanie electorală, declarând că preşedinţia Trump ar aduce "independenţă Americii".


14:02  Donald Trump a declarat pentru Fox News: Am decis să votez pentru Trump. ”Văd atât de multe vise care nu s-au întâmplat şi s-ar fi putut întâmpla cu liderii corecţi”. ”Este foarte trist, ţara noastră are atât de mult potenţial”


Hillary Clinton şi Donald Trump au evocat în campania electorală o serie de teme politice şi economice, candidaţii democrat şi republican la funcţia de preşedinte formulând o serie de idei, în general diametral opuse, în privinţa imigraţiei, fiscalităţii, armelor de foc şi combaterii terorismului.

IMIGRAŢIE

Hillary Clinton a afişat flexibilitate în privinţa integrării imigranţilor aflaţi în ilegalitate pe teritoriul Statelor Unite. "În cazul în care Congresul va refuza să acţioneze, ca preşedinte, eu voi face tot ce este posibil din punct de vedere legal pentru a merge chiar mai departe decât Administraţia Barack Obama", a declarat Clinton.

Donald Trump a semnalat în repetate rânduri că vrea deportarea a cinci milioane dintre cei 11 milioane de imigranţi aflaţi în ilegalitate pe teritoriul SUA. Trump a afişat o abordare dură în combaterea imigraţiei, promiţând că va construi un zid la frontiera Statelor Unite cu Mexicul.

ARME DE FOC

Hillary Clinton a propus măsuri de limitare a accesului cetăţenilor la arme de foc. "33.000 de americani mor anual în incidente armate. A venit vremea să verificăm trecutul persoanelor care vor să achiziţioneze arme de foc", a afirmat Clinton.

Donald Trump a argumentat că accesul la arme de foc este un drept constituţional, pledând pentru menţinerea facilităţilor de achiziţionare.

COMBATEREA TERORISMULUI

Hillary Clinton pledează pentru combaterea terorismului, inclusiv prin mobilizarea de efective terestre în operaţiunile contra unor organizaţii extremiste din Orientul Mijlociu precum Al-Qaida ori Stat Islamic.
"Este necesară o campanie mai eficientă de raiduri aeriene, dar aceasta nu va fi suficientă. Trebuie să fim oneşti: pentru a avea succes, raidurile aeriene trebuie dublate de operaţiuni terestre", a subliniat Hillary Clinton.

Donald Trump a denunţat "ineficienţa" Administraţiei Barack Obama în combaterea terorismului, criticând şi abordarea lui Hillary Clinton. EI a promis că va distruge organizaţia teroristă Stat Islamic. "Dar voi prefera să nu fac acest lucru cu trupele noastre, cred că înţelegeţi acest lucru", a spus el.

În privinţa conflictului din Siria, niciunul dintre candidaţi nu a propus în mod clar înlăturarea de la putere a regimului Bashar al-Assad.

ENERGIE şi PROTECŢIA MEDIULUI

Hillary Clinton: "Nu voi permite să fim traşi înapoi, nu voi permite ca economiei noastre să îi fie negate avantajele unui viitor al energiei curate; copiii nostri să nu fie nevoiţi să îndure catastrofa care ar rezulta din schimbările climatice".

Donald Trump a semnalat că nu crede în teoria încălzirii climei.

ECONOMIE, FISCALITATE, TRATATE INTERNAŢIONALE

Hillary Clinton: "De-a lungul campaniei, am spus că înfiinţarea de locuri de muncă bine plătite şi creşterea veniturilor reprezintă provocările economice definitorii pentru vremurile noastre şi că, pentru a ajunge acolo unde vreau eu, avem nevoie de o creştere economică puternică, de lungă durată şi corectă".

La rândul său, Donald Trump a promis că va fi "preşedintele care va crea cele mai multe locuri de muncă".

Pe 4 noiembrie, Hillary Clinton a lăudat performanţele Administraţiei Barack Obama în materie de creare de locuri de muncă, promiţând să le continue, însă Donald Trump a catalogat drept "dezastru" starea economiei Statelor Unite. În cursul unui eveniment electoral desfăşurat în Pittsburgh, Hillary Clinton a notat că în luna octombrie au fost create 161.000 de locuri de muncă în Statele Unite, iar rata şomajului a scăzut de la 5% la 4,9%. "Sunt încrezătoare că economia noastră va înflori. Atunci când înfloreşte clasa de mijloc, America înfloreşte", a subliniat Hillary Clinton.

Însă presupusele performanţe evocate de Hillary Clinton au fost demontate rapid de Donald Trump. "Raportul privind crearea locurilor de muncă este un dezastru absolut. Oricum, nimeni nu crede în aceste cifre. Cifrele pe care le anunţă sunt false", a afirmat Trump la un miting de campanie desfăşurat în statul New Hampshire.

Principalii candidaţi la funcţia de preşedinte al SUA au formulat o serie de propuneri, de cele mai multe ori diametral opuse, în materie de reformă fiscală şi acorduri internaţionale.

Politici fiscale

În ultimele luni, candidatul republican şi-a adaptat discursul pe tema planului de reformă fiscală. Iniţial, planul prezentat în septembrie prevedea reducerea impozitului pe venit pentru categoriile sociale bogate de la 39,6% la 25%. Însă declaraţiile făcute ulterior pe această temă au generat o stare de confuzie. "Impozitele vor creşte puţin", afirma Donald Trump într-un interviu acordat pe 8 mai. Trump a explicat: "Conform planului meu, impozitele vor scădea. Dar, pe durata negocierilor, vor creşte. Eu voi negocia cu democraţii, voi concepe un plan, planul optim. Şi va fi negociat. Pe durata negocierilor, va fi aplicat un alt plan. Asta este ce vreau să obţin şi voi lupta pentru acest lucru. La nivel practic, totul va fi renegociat. Iar, în opinia mea, impozitele pentru bogaţi vor creşte oarecum".

În august, în discursul din Detroit, Trump a nuanţat: "Nimic nu i-ar bucura mai mult pe adversarii noştri străini decât împovărarea fiscală a companiilor şi cetăţenilor noştri până la eliminare". În timpul campaniei din Partidul Republican, Trump sugera o reducere a impozitelor pentru cetăţenii americani care au venituri anuale de peste un milion de dolari. Planul iniţial prevedea introducerea a patru formule de impozitare, de 0%, 10%, 20% şi 25%. Luni, Trump a propus trei niveluri de impozitare, de 12%, 25% şi 33%. Acest lucru înseamnă majorarea cotelor de impozitare pentru categoriile sărace, dar reducerea de la 39,6% la 33% a cotei de impozitare pentru bogaţi. Candidatul republican pledează pentru eliminarea taxelor pe noile locuinţe, excluderea din venitul impozabil a cheltuielilor pentru creşterea copiilor şi introducerea unui plafon de 15% în impozitarea companiilor.


Hillary Clinton a promis că nu va majora impozitele pentru categoria de mijloc, ci doar pentru bogaţi. "Va fi propusă o creştere cu 4% a impozitelor pentru americanii care câştigă mai mult de 5 milioane de dolari anual, o măsură care va afecta doar 0,02% dintre contribuabili", a transmis echipa de campanie electorală democrată.

Salariul minim

În timpul dezbaterilor electorale, Trump a fost întrebat dacă va majora salariul minim, răspunzând: "Nu". După şase luni, Trump afirma: "Analizez posibilitatea modificării salariului minim, nu am luat nicio decizie în privinţa cifrelor. Dar cred că oamenii trebuie să primească mai mult. Sigur, este o schimbare, pot să fac schimbări, este necesară flexibilitate".

Hillary Clinton a promis creşterea salariului minim federal de la 7,25 la 12 dolari pe oră, cu excepţii în unele oraşe cu costuri de trai mai mari, unde ar urma să fie de 15 dolari pe oră. În plus, salariul de 15 dolari pe oră la nivel federal va fi un obiectiv de atins dacă Hillary Clinton va deveni preşedinte al SUA.

Tratate comerciale internaţionale

Donald Trump s-a pronunţat frecvent împotriva Parteneriatului Transpacific (TTP), argumentând că acest acord ar avantaja China din punct de vedere economic. "TPP va contribui la scăderea preţurilor maşinilor străine menţinând însă practicile care blochează vinderea maşinilor americane în străinătate. Acest lucru nu este totul: China va intra în TTP pe uşa din spate, la o dată ulterioară. Analizează situaţia, o studiază. Nu participă acum la tratat, dar va fi în el. Dacă este bine, vor participa, dacă nu, nu. Mereu procedează la fel", avertiza Trump în luna iunie.

În discursul din Detroit, Trump a reiterat că se opune Acordului comercial transpacific (TTP), ar vrea renegocierea Acordului comercial nord-american şi acuză China de manipularea tranzacţiilor monetare.

Acordul de Parteneriat Transpacific (TTP) a fost semnat în februarie 2016 de Statele Unite cu Australia, Brunei, Canada, Chile, Japonia, Malaysia, Mexic, Noua Zeelandă, Peru, Singapore şi Vietnam. Acordul comercial trebuie ratificat de fiecare semnatar pentru a intra în vigoare.

Hillary Clinton
Acordul de parteneriat transpacific (TTP) este unul dintre cele mai controversate subiecte în tabăra democrată. Hillary Clinton s-a pronunţat împotriva tratatului comercial, dar ea a contribuit la redactarea unor fragmente în calitatea de secretar de Stat. Clinton a argumentat că nu este de acord cu versiunea finală a Tratatului. Tim Kaine, candidatul democrat la funcţia de vicepreşedinte al SUA, a fost în favoarea TTP, dar acum se opune.

EXTINDEREA INFRASTRUCTURII

Donald Trump a promis dezvoltarea infrastructurii dacă va deveni preşedinte. "Administraţia Trump se va asigura că vom începe să utilizăm oţel şi aluminiu din SUA pentru infrastructura americană", a afirmat el.
Donald Trump, care în calitatea de om de afaceri a construit hoteluri, casinouri, blocuri cu apartamente de lux, vrea acum să reconstruiască Statele Unite. Trump a promis "o nouă generaţie de şosele, poduri, căi ferate, tuneluri, porturi şi aeroporturi".

"Bugetul propus de Hillary Clinton este doar o fracţiune din ceea ce propunem noi. Avem nevoie de mult mai multe fonduri pentru reconstruirea infrastructurii. Aş spune chiar de dublarea cifrelor propuse", a subliniat Trump.

Hillary Clinton a propus un buget de 275 de miliarde de dolari pe cinci ani pentru proiecte de infrastructură, plus încă 225 de miliarde de dolari din programe de creditare, dar Donald Trump a explicat că aceste fonduri sunt insuficiente.

EVALUĂRI

"Multe dintre elementele strategiei economice a lui Donald Trump sunt predictibile pentru un candidat republican: reducerile fiscale (mai ales pentru companii) şi reconfigurarea relaţiilor comerciale cu alte ţări pentru atingerea obiectivului unei economii conforme cu sloganul «America pe primul loc». Dar există fragmente ale strategiei care ar putea părea noi mai ales pentru cei care au sensibilităţi tradiţionale conservatoare. Spre exemplu, planul lui Trump pledează pentru facilităţi în favoarea creşterii copiilor permiţându-le americanilor să deducă aceste costuri din suma impozabilă", constată publicaţia The Atlantic.

În privinţa bugetului pentru "reconstrucţia Statelor Unite", propunerea lui Donald Trump intră în contradicţie cu principiile economice şi financiare ale Partidului Republican, care a ironizat deciziile Administraţiei Barack Obama de suplimentare a fondurilor pentru infrastructură, notează revista The Atlantic.

La capitolul politici economice, Donald Trump este ajutat de o echipă de consilieri. "Grupul de 13 experţi este format în întregime din bărbaţi şi, deşi Trump i-a catalogat experţi în economie, doar unul are doctorat pe acest profil. Însă sunt şefi ai unor companii: miliardari, bancheri, un jucător de poker. Coincidenţa face că mulţi sunt şi principalii donatori pentru campania lui Trump. Îndepărtarea de linia dură a doctrinelor economice pare să fie intenţionată. Donald Trump a ironizat în discurs experţii în economie ai Partidului Democrat, argumentând că au eşuat în tentativa de revigorare a economiei după recesiune", comentează The Atlantic.

"Măsurile propuse relevă că, cel puţin în privinţa reformei fiscale, Donald Trump intenţionează să se alinieze politicilor Partidului Republican. (...) Însă, deşi pare să aibă poziţii similare cu cele ale cercurilor de afaceri în privinţa reglementărilor şi politicilor energetice, Trump pare să fie ostil comerţului extern, distanţându-se astfel de doctrina economică clasică a Partidului Republican. Pledând pentru o abordare mai dură în privinţa politicilor comerciale, inclusiv pentru abandonarea Acordului de parteneriat transpacific şi renegocierea Acordului comercial nord-american, Trump se plasează în opoziţie directă cu linia Camerei de Comerţ a SUA şi a altor medii de afaceri", constată cotidianul The New York Times.

În discursurile private rostite în mediile corporatiste, Hillary Clinton a pledat pentru programe de austeritate şi pentru tipuri de activităţi comerciale care sunt în contradicţie cu ideile expuse în campania electorală prezidenţială, relevă date oferite de organizaţia pentru transparenţă WikiLeaks, conform Huffington Post.

Discursurile private reprezintă o sursă importantă de venit pentru Hillary Clinton. Candidatul democrat a refuzat să publice stenogramele discursurilor rostite la companii precum Goldman Sachs, Morgan Stanley şi General Electric. Însă unele discursuri rostite de politicianul democrat în medii corporatiste au fost dezvăluite de site-ul pentru transparenţă WikiLeaks.

Într-un discurs plătit susţinut la Morgan Stanley în aprilie 2013, Hillary Clinton lăuda platforma de austeritate propusă de fostul senator republican Alan Simpson şi de Erskine Bowles, directorul companiei care a organizat evenimentul. "Simpson şi Bowles au propus cadrul adecvat. Trebuie să limităm cheltuielile, trebuie să avem venituri adecvate, trebuie să stimulăm creşterea economică", afirma Hillary Clinton în discursul pentru care a primit 225.000 de dolari. Planul Simpson-Bowles prevedea reducerea indemnizaţiilor sociale, o temă care nu apare prea des în programul Partidului Democrat din SUA, o formaţiune de centru-stânga.

Însă, în campania electorală, Hillary Clinton şi-a schimbat abordarea, denunţând austeritatea şi angajându-se să nu diminueze indemnizaţiile sociale. În plus, candidatul democrat pledează pentru creşterea investiţiilor bugetare în sensul dezvoltării infrastructurii.

Ce schimburi de replici şi-au dat principalii contracandidaţi în timpul campaniei

Donald Trump şi Hillary Clinton au dat campaniei prezidenţiale o dimensiune "policromatică", fie că a fost prilejul deschiderii unor anchete, ocazia unor dezvăluiri privind evitarea plăţii de impozite, comentarii vulgare despre femei sau expunerii de viziuni diferite privind politica externă.

*DONALD TRUMP critica Administraţia SUA când şi-a anunţat candidatura

Anunţul făcut de Donald Trump în iunie 2015 privind candidatura sa la preşedinţia Statelor Unite nu era, la acel moment, o ştire de mare impact, fapt pentru care, de exemplu, publicaţia The New York Times a comunicat această înformaţie într-un articol care apărea abia în pagina 16, relatează The Associated Press.

În discursul de 45 de minute pe care l-a susţinut atunci, el a denunţat violatorii originari din Mexic, a promis să contruiască un gard la frontieră, s-a plâns că Statele Unite ar fi trebuit să confişte petrolul din Irak înainte ca acesta să fie luat de Stat Islamic, a adus critici legilaţiei din domeniul sănătăţii a preşedintelui Barack Obama, privind acorduri comerciale "stupide" şi multe altele.

*HILLARY CLINTON: Un om care poate ademeni cu un tweet nu este un om în care putem avea încredere în privinţa armelor nucleare

Atunci când a acceptat, la finalul lunii iulie, nominalizarea din partea Partidului Democrat pentru alegerile prezidenţiale americane, a promis să facă din Statele Unite o ţară care să funcţioneze pentru toată lumea. Luptând să fie prima femeie nominalizată la preşedinţia Statelor Unite, Clinton a numit această realizare "o piatră de hotar".
"Când orice barieră cade în America, pentru oricine, netezeşte calea pentru toată lumea. De aceea atunci când nu există tavane, cerul este limita", a spus ea.

Clinton l-a descris atunci pe contracandidatul său, Donald Trump, drept o ameninţare la adresa Statelor Unite, subliniind că "un om care poate ademeni cu un tweet nu este un om în care putem avea încredere în privinţa armelor nucleare".

În discursul său, Clinton a recunoscut că unii oameni nu o cunosc încă bine.
" (...) Familia din care provin, ei bine, nimeni din familia aceasta nu şi-a văzut numele pe clădiri mari", a spus Clinton, făcând referire la Donald Trump, al cărui nume este inscripţionat pe imobilele sale.
Ea a spus că membrii familiei sale au construit o viaţă mai bună şi un viitor mai bun pentru copiii lor folosind orice intrumente pe care le aveau la îndemnână şi ce le-a dat Dumnezeu.

*DONALD TRUMP: Hillary Clinton nu are "rezistenţa" pentru a fi preşedinte; HILLARY CLINTON: Atunci când va călători în 112 state şi va negocia un acord de pace, un armistiţiu (…) atunci îmi poate vorbi despre rezistenţă

Hillary Clinton a părăsit brusc ceremonia de comemorare a victimelor din atacurile de la 11 septembrie din New York, echipa sa de campanie explicând că democratei i s-a făcut rău din cauza căldurii. Ulterior, echipa sa a anunţat că aceasta a fost diagnosticată cu pneumonie. Donald Trump a profitat de această împrejurare pentru a spune că Hillary Clinton nu are "rezistenţa" pentru a fi preşedinte. Dar acesta a avut o replică dură la adresa lui Trump: "Atunci când va călători în 112 state şi va negocia un accord de pace, un armistiţiu, eliberarea unor disidenţi, deschiderea de noi oportunităţi în diverse state pe glob, sau va petrece 11 ore depunând mărturie în faţa unei comisii din Congres, atunci îmi poate vorbi despre rezistenţă", a spus ea.

* HILLARY CLINTON: Jumătate dintre susţinătorii lui Trump sunt o adunătură de deplorabili

Hillary Clinton a spus simpatizanţilor săi, la un eveniment caritabil privat care a avut loc în setpembrie, că jumătate dintre susţinătorii lui Trump sunt o adunătură de deplorabili, numindu-i rasişti, sexişti, homofobi, xenofobi, islamofobi.
Atunci când aceste remarci au devenit publice, Clinton a revenit parţial asupra declaraţiilor sale, spunând că a exagerat foarte mult şi că regretă că a spus că eticheta se potriveşte pentru "jumătate" dintre suporterii lui Trump.

"Şi-a construit campania în mare parte pe prejudicii şi paranoia şi a oferit o platformă naţională vocilor şi viziunilor răuvoitoare". La puţin timp după aceea, susţinători ai lui Trump au purtat tricouri pe care scria "deplorabil".

* DONALD TRUMP: Dacă nu plătesc impozite, înseamnă că sunt deştept; HILARY CLINTON: Cel fel de geniu pierde un miliard de dolari într-un singur an!?

La începutul lunii octombrie, cotidianul The New York Times a dezvăluit că Donald Trump a raportat o pierdere de 916 milioane de dolari în declaraţia de avere din anul 1995, iar această deducere fiscală i-ar fi permis să evite plata impozitelor federale pentru o perioadă de până la 18 ani.
Hillary Clinton a ironizat capacităţile manageriale ale adversarului său republican, Donald Trump, întrebând retoric "ce fel de geniu ar pierde un miliard de dolari într-un an".
"Aţi văzut cu toţii dezbaterea de lunea trecută. Ştiţi că, la dezbatere, el (Donald Trump - n.red.) s-a lăudat că nu plăteşte impozite pentru că este deştept. Eu am următoarea întrebare: Cel fel de geniu pierde un miliard de dolari într-un singur an!?", a spus Hillary Clinton.

*DONALD TRUMP: Bill Clinton chiar a abuzat femei, iar Hillary a intimidat, a atacat şi a făcut de ruşine victimele lui

Difuzarea înregistrării audio care datează din anul 2005, în care Trump este surprins făcând comentarii vulgare la adresa femeilor, a generat o criză în campania sa electorală. Înregistrarea îl surprinde pe Donald Trump, la acea vreme moderator al unei emisiuni tv, vorbind explicit despre atingerea femeilor.Trump şi-a cerut scuze, spunând că a fost vorba doar de "glume de vestiar".

Acuzat că a făcut comentarii cu caracter sexual explicit despre femei, Donald Trump a declarat: "Am spus şi am făcut lucruri pe care le regret. Dar toţi cei care mă cunosc ştiu că aceste lucruri nu reflectă cine sunt cu adevărat. Am spus, am greşit, îmi cer scuze. Voi fi un om mai bun de acum înainte".

"Este vorba de o tentativă de distragere a atenţiei de la problemele importante cu care ne confruntăm", a subliniat Donald Trump. Însă controversatul politician republican nu s-a oprit la scuze, amintind de actele de infidelitate ale fostului preşedinte Bill Clinton, soţul candidatei democrate Hillary Clinton: "Bill Clinton chiar a abuzat femei, iar Hillary a intimidat, a atacat şi a făcut de ruşine victimele lui".

*DONALD TRUMP: O să ajungem la Al Treilea Război Mondial dacă o ascultăm pe Hillary Clinton în ceea ce priveşte Siria

Donald Trump a spus că planul de politică externă în ceea ce priveşte Siria al contracandidatei sale, Hillary Clinton, ar putea declanşa Al Treilea Război Mondial.
Acesta a spus că Statele Unite ar trebui să se concentreze mai degrabă pe eforturile de a învinge reţeaua teroristă Stat Islamic decât pe a-l convinge pe Bashar al-Assad să se retragă de la putere.

Hillary Clinton a propus instituirea unei zone de interdicţie aeriană deasupra Siriei, măsură despre care unii cred că ar putea conduce la un conflict cu forţele armate ruse.

"O să ajungem la Al Treilea Război Mondial dacă o ascultăm pe Hillary Clinton în ceea ce priveşte Siria", a spus Trump. "Nu vă mai luptaţi cu Siria, vă luptaţi cu Siria, Rusia, Iran, bine?", a mai subliniat Trump. "Rusia este o ţară dotată cu arme nucleare, dar o ţară unde acestea funcţionează, spre deosebire de alte state în care doar se discută despre ele", a mai spus el.

*DONALD TRUMP: Îmi spun în gând că ar trebui să anulăm alegerile şi să-l considerăm pe Trump câştigător, nu?

Donald Trump a sugerat, pe data de 27 octombrie, anularea alegerilor prezidenţiale din SUA şi declararea sa drept câştigător. Cu 11 zile înaintea alegerilor prezidenţiale ale SUA, candidatul republican a criticat politicile rivalei sale, în cadrul unui eveniment al campaniei electorale care a avut loc în statul Ohio.

Donald Trump a comentat propunerile lui Hillary Clinton în privinţa taxelor de afaceri.
"Îmi spun în gând că ar trebui să anulăm alegerile şi să-l considerăm pe Trump câştigător, nu? De ce alegerile acestea mai au loc? Politicile sale (ale lui Hillary Clinton, n. red) sunt atât de greşite", a afirmat Trump.
Declaraţiile lui Trump au fost făcute după ce, în primă fază, acesta a sugerat în repetate rânduri că rezultatele alegerilor vor fi falsificate în defavoarea sa.

*DONALD TRUMP: salut curajul FBI de a relua ancheta în cazul folosirii e-mailurilor de către Clinton; consilier HILLARY CLINTON: FBI să dezvăluie informaţiile pe care le are despre eventuale legături dintre Donald Trump şi Rusia

Scandalul e-malurilor lui Hillary Clinton a izbucnit în martie 2015, când s-a dezvăluit că aceasta a folosit doar un server privat în timp ce era secretar de Stat, în locul unui cont guvernamental, situaţie care i-ar fi permis să evite monitorizarea comunicaţiilor oficiale. Retroactiv, Departamentul de Stat a stabilit că mii de emaluri aveau caracter de informaţii clasificate.
În iulie 2016, Biroul Federal pentru Investigaţii (FBI) şi Departamentul Justiţiei au denunţat "neglijenţa extremă" a lui Hillary Clinton în gestionarea sistemului de e-mailuri privat, fără însă a declanşa proceduri de inculpare.

Pe 28 octombrie 2016, FBI a anunţat iniţierea unei noi anchete în cazul mailurilor private utilizate de candidatul democrat la funcţia de preşedinte, Hillary Clinton, în timp ce deţinea funcţia de secretar de Stat american.

Oficiali de la Departamentul de Stat american au dezvăluit, pe 3 noiembrie, peste 350 de emailuri care fuseseră şterse din serverul privat al lui Hillary Clinton, pe fondul polemicilor declanşate din cauza noii anchete FBI.

Trump a salutat "curajul" Biroului Federal pentru Investigaţii (FBI) de a relua ancheta în cazul folosirii e-mailurilor private de către adversara sa democrată.
Un consilier al lui Hillary Clinton a cerut FBI să dezvăluie informaţiile pe care le are despre eventuale legături dintre Donald Trump şi Rusia, acuzând instituţia că promovează pe nedrept ancheta privind e-mailurile sale în timp ce păstrează tăcerea în ceea ce-l priveşte pe candidatul republican.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO