ZF 24

Cea mai influentă bancă americană trebuie să-şi găsească un nou model de business din care să facă bani

Cea mai influentă bancă americană trebuie să-şi...

Autor: Catalina Apostoiu

19.12.2013, 20:56 880

Goldman Sachs, una dintre cele mai mari bănci de pe Wall Street, şi-a păstrat modelul de business chiar şi după ce rivalii au fost forţaţi de noile reglementări să facă schimbări, dar acum trece printr-un proces de restrângere a activităţillor mai riscante şi de reducere a activelor şi volumului tranzacţiilor care nu aduc profiturile râvnite de acţionari, scrie Wall Street Journal.

Motivul schimbării sunt noile reglementări şi lipsa de dinamism a pieţelor care erodează profitul companiei, aceasta nemaiputând opera la costuri la fel de scăzute ca în perioada sa de boom, au declarat pentru WSJ surse apropiate planurilor băncii.

Adoptarea săptămâna trecută a aşa-numitei reguli Volcker, care interzice băncilor să-şi pună sub risc propriile fonduri pentru a obţine profit din tranzacţionare şi să deţină participaţii mari la fondurile de hedging, reprezintă doar cel mai recent obstacol din calea Goldman şi a rivalelor sale.

Goldman, cea mai influentă dar şi cea mai hulită bancă de pe Wall Street, care îşi obţine aproximativ jumătate din venituri din tranzacţii cu acţiuni, obligaţiuni şi alte titluri, a început să renunţe la tranzacţiile care îi cer să pună deoparte capital suplimentar.

În acelaşi timp, compania îşi reduce stocul de titluri deţinute pentru clienţi, un pas prin care se eliberează capital şi sunt majorate veniturile. Obiectivul este acela de a obţine profit mai mare din divizia de trading. Schimbările sunt realizate treptat, iar strategia de bază a companiei rămâne intactă.
 

În ultimul an Goldman Sachs şi-a restructurat sistemul de management al riscului

După ce a beneficiat de fonduri de bailout din partea guvernului şi în 2008 de o infuzie de cash din partea Berkshire Hathaway, vehiculul de investiţii al miliardarului Warren Buffett, Gold­man a ieşit din criză mai puternică decât concu­renţa. Însă, spre deosebire de Morgan Stanley, care şi-a restructurat businessul, Goldman a pariat că se poate baza în continuare pe vechea strategie.

Într-o notă adresată clienţilor, analiştii de la Sanford C. Bernstein arată că Goldman pune accent pe diviziile de tranzacţionare de obligaţiuni guvernamentale în detrimentul diviziilor de tranzacţionare de titluri corporatiste şi ipotecare. De asemenea, în ultimul an Goldman şi-a restructurat sistemul de management al riscului.

Oficialii companiei au declarat că nu există planuri de retragere din domeniul operaţiunilor cu instrumente cu venit fix. În acelaşi timp, analizând regula Volcker, oficialii Goldman au ajuns la concluzia că aceasta nu împiedică firma să opereze servicii de bază. Totuşi, aceştia au admis că vor exista costuri în creştere, ceea ce va spori presiunile în sensul nevoii de eficientizare a   operaţiunilor de trading.

Noua regulă este aşteptată să restrângă şi mai mult operaţiunile de trading deja afectate de încetinirea activităţii de pe pieţe. Investitorii au început să se întrebe dacă Goldman îşi poate menţine poziţia pe fondul noilor reglementări. Oficialii Goldman susţin însă că nu există motive de panică, rezultatele mai slabe înregistrate pe trimestrul trei având drept cauza încetinirea activităţii clienţilor.

În plus, spun aceştia, creşterea economică la nivel mondial va readuce mulţi investitori pe pieţe, impulsionând rezultatele companiei.

În afara operaţiunilor cu titluri, Goldman continuă să-şi restrângă expunerea pe fonduri de hedging şi de private equity.

Goldman îşi reduce în acelaşi timp cheltuielile, inclusiv plăţile şi beneficiile acordate angajaţilor, dar estimează că orice reduceri de forţă de muncă nu vor fi importante pe fondul unei aşteptate reveniri a pieţelor.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 20.12.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO