ZF 24

Ce trebuie să faci în caz de cutremur. Ghidul prefecturii Bucureşti

Ce trebuie să faci în caz de cutremur. Ghidul...

Autor: Oana Stupinean

28.04.2015, 11:58 782

În cazul producerii unui cutremur în România autorităţile ne avertizează că la fel de importantă este şi organizarea locuinţei şi a locului de muncă în aşa fel încât să prevenim cât mai mult accidentele grave.

Instruirea membrilor familiei cu privire la modul corect de comportare în cazul producerii unui cutremur este de asemenea un pas important. Identificarea locurilor sigure din locuinţă, cât şi căile de evacuare de la locul de muncă sau de la şcoală poate diminua numărul persoanelor accidentate.

De asemenea, participarea la simulări de cutremur sau învăţarea tehnicilor de acordare a primului ajutor medical, dar şi încheierea unei polite de asigurare împotriva cutremurelor pot conta în situaţii de urgenţă.

În cazul unui cutremur, dacă vă aflaţi în clădire încercaţi pe cât posibil să vă păstraţi calmul, panica poate produce victime. Rămâneţi în interior - de obicei, după primele mişcări seismice, pot urma replici ale cutremurului. Aşezaţi-vă sub o piesă de mobilier solidă sau o grindă rezistentă, iar în cazul în care nu aveţi nimic în apropiere, aşezaţi-vă într-un colţ al încăperii. Important este ca în cazul unui astfel de eveniment să nu fugiţi pe scări, să nu folosiţi liftul şi să vă îndepărtaţi de oglinzi, ferestre şi mobilier înalt.

Dacă vă aflaţi afară încercaţi să va îndepărtaţi de clădiri, cabluri, copaci sau alt obiect care ar putea să cadă.

Dacă vă aflaţi într-un vehicul rămâneţi în interior şi încercaţi să vă îndepărtaţi de clădiri.

După cutremur verificaţi dacă sunteţi rănit şi acordaţi primul ajutor dacă este nevoie. Nu încercaţi să mişcaţi persoanele rănite grav, decât dacă viaţa le este pusă în pericol.  Luaţi în calcul eventualele replici ale cutremurului.

Este absolut necesar să comunicaţi cu echipele de intervenţie şi să le oferiţi informaţii despre situaţia dumneavoastră. Luaţi în calcul şi faptul că în cazul unui cutremur major, echipele de intervenţie nu vor putea oferi ajutor imediat tuturor cetăţenilor şi încercaţi pe cât posibil să fiţi pregătiţi pentru astfel de situaţii.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO