ZF 24

Ce factură va avea România la final de an pentru gazele ruseşti arse?

Ce factură va avea România la final de an pentru gazele...

Autor: Roxana Petrescu

29.12.2013, 10:18 990

România va plăti anul acesta pentru gazele importate, majoritatea din Rusia, circa 645 de milioane de euro, potrivit calculelor ZF făcute pe baza datelor publicate de Transgaz, operatorul sistemului de transport al gazelor, şi ale Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).

Suma este cu peste 40% mai mică faţă de factura de 1,1 miliarde de euro pe care consumatorii români au achitat-o anul trecut pentru gazele importate.

Potrivit datelor publicate pe site-ul Transgaz, anul acesta România a importat 22,7 milioane de MWh (2,1 miliarde de metri cubi) de gaze naturale, cu 35% mai puţin comparativ cu 2012.

Totodată, datele publicate de ANRE arată că dacă în 2012 preţul mediu pentru gazele de import a fost de 143 de lei pe MWh, anul acesta, în primele şapte luni, preţul mediu a fost de 125 de lei pe MWh.

Deşi România este interconectată cu sistemul de transport al gazelor din Ungaria prin intermediul conductei Arad-Szeged, cantităţile importate prin această conducăte sunt reduse, Rusia fiind în continuate principa sursă de import de gaze pentru România.

Companiile locale nu au un contract direct cu Gazprom, ci cu doi intermediari agreaţi de gigantul rus, WIEE şi Imex Oil, care au contracte pe termen lung cu producătorul de gaze.

În absenţa unor descoperiri semnificative de gaze în Marea Neagră, România va continua să depinde de importurile de gaze din Rusia, mai ales după ce anul acesta proiectul Nabucco Vest, care ar fi trebuit sa aducă gaze azere în Europa, a picat, în detrimentul lui fiind ales gazoductul TAP care nu trece însă prin România.

În ceea ce priveşte Marea Neagră, Petrom şi ExxonMobil, companiile care au cel mai avansat program de explorare la mare adâncime, au anunţat că abia spre sfârşitul acestui deceniu ar putea începe producţia din perimetrul unde se desfăşoară lucrările. Potrivit informaţiilor obţinute prin forarea primei sonde de explorare, în perimetrul Neptun, acolo unde lucrează cele două companii, există o acumulare de gaze de 42-84 de miliarde de metri cubi. La un factor de recuperare de 70%, aceasta ar putea acoperi consumul de gaze al României pentru 4 ani de zile.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO