ZF 24

CC: Numirea lui Victor Ciorbea în Consiliul ASF, neconstituţională

CC: Numirea lui Victor Ciorbea în Consiliul ASF,...

Autor: Otilia Ciocan

30.04.2014, 12:57 488

Judecătorii Curţii Constituţionale au admis astfel sesizarea PDL privind numirea lui Victor Ciorbea la ASF.

"În urma deliberărilor, cu majoritate de voturi, Curtea Constituţională admite sesizarea formulată de Grupul parlamentar al Partidului Democrat Liberal din Camera Deputaţilor, Grupul parlamentar al Partidului Democrat Liberal din Senat, Grupul parlamentar al Partidului Poporului–Dan Diaconescu din Camera Deputaţilor şi un grup de deputaţi neafiliaţi, şi constată că Hotărârea Parlamentului nr.14/2014 privind numirea preşedintelui şi a unui membru neexecutiv ai Consiliului Autorităţii de Supraveghere Financiară este neconstituţională în ceea ce priveşte numirea domnului Victor Ciorbea în calitatea de membru neexecutiv al Consiliului Autorităţii de Supraveghere Financiară", se arată într-un comunicat de presă al CC.

Decizia este definitivă şi general obligatorie şi se comunică preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului României. Argumentaţiile reţinute în motivarea soluţiei pronunţate de Plenul Curţii Constituţionale vor fi prezentate în cuprinsul deciziei, care va fi publicată în Monitorul Oficial, a precizat CC.

Prim-vicepreşedintele PDL Andreea Paul arăta, la începutul lunii aprilie, când a fost făcută sesizarea la Curtea Constituţională, că numirea lui Victor Ciorbea la ASF este ilegală şi încălcă prevederi din Constituţie, Ciorbea neîndeplinind condiţiile prevăzute în lege pentru a ocupa această funcţie.

Andreea Paul spunea atunci că numirea lui Victor Ciorbea este neconformă cu articolul 1 alineatele 3 şi 5 din Constituţie, pentru că nu se respectă legea de organizare şi funcţionare a ASF, care prevede pentru membrii acestei instituţii o vechime de minimum nouă ani în instituţiile financiare, de credit sau bancare.

Plenul comun al celor două Camere a aprobat, în 2 aprilie, cu 333 de voturi "pentru" şi 9 voturi "împotrivă", numirea lui Mişu Negriţoiu în funcţia de preşedinte, membru executiv al Consiliului ASF şi a lui Victor Ciorbea în funcţia de membru neexecutiv al Consiliului ASF. Victor Ciorbea a fost numit cu 326 de voturi "pentru" şi 16 voturi "împotrivă". Parlamentarii PDL au părăsit şedinţa în semn de protest faţă de nominalizarea lui Ciorbea.

În 11 aprilie, Victor Ciorbea declara, pentru MEDIAFAX, că va candida pentru funcţia de Avocat al Poporului şi că a notificat Parlamentul şi conducerea Autorităţii de Supraveghere Financiară că s-a retras din poziţia de membru neexecutiv al Consiliului ASF.

În 15 aprilie, fostul premier Victor Ciorbea a fost ales Avocat al Poporului, prin votul dat în şedinţa de plen reunit a celor două Camere ale Parlamentului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO