ZF 24

CBRE: Valoarea tranzacţiilor imobiliare ar putea stagna în acest an la circa 200 milioane euro

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Autor: Cristina Cuncea

27.08.2013, 19:40 160

Valoarea tranzacţiilor cu proprietăţi comerciale - spaţii de birouri, retail şi industriale - ar putea ajunge la 200 milioane euro, nivel similar cu cel din 2012, investitorii fiind interesaţi mai ales de clădirile de birouri şi centre comerciale, a declarat Răzvan Iorgu, director general al CBRE.

„Cele mai tranzacţionate proprietăţi în perioada 2010- 2013 au fost clădirile de birouri (42%), urmate de centrele comerciale (40%) şi de spaţiile industriale (10%). Interesul pentru clădiri de birouri şi centre comerciale va continua să crească având în vedere dezvoltarea acestor segmente şi apetitul tot mai mare pentru aceste proprietăţi. Astfel, nivelul din 2012 (peste 200 milioane de euro) ar putea fi egalat până la finalul anului 2013, însă cel din 2010 şi 2011 (peste 300 milioane de euro în fiecare an) este dificil de atins“, a apreciat Iorgu.

Potrivit CBRE, volumul total investiţional din România a crescut cu 32%, la 79 milioane de euro în primul semestru al acestui an comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent. Proprietăţile prime din întreaga ţară continuă să fie atractive atât pentru investitorii internaţionali, cât şi pentru cei locali, o creştere a acestui interes fiind înregistrată pe piaţa de centre comerciale.

„Cei mai importanţi investitori din piaţă sunt fondurile internaţionale de private equity, fondurile de oportunitate şi investitorii locali privaţi. Atractivitatea pieţei este influenţată în special de stabilizarea mediului macroeconomic, la care contribuie creşterea PIB de 1,7 – 2,2% şi stabilizarea inflaţiei la 3,1% prognozate pentru anul acesta“, a explicat Iorgu.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 28.08.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO