ZF 24

Cat il va costa pe un angajat mentinerea plafonului de contributie la pensiile private

11.03.2010, 14:26 17

Daca numarul de participanti la al doilea pilon (pensii privateobligatorii) a depasit asteptarile pe care le-a creat contextul dinpiata, plafonarea contributiei la 2% a dat peste cap planurileadministratorilor. "Decizia de a nu creste contributiile la 2,5%,asa cum era stabilit in calendarul initial, va duce la pierderi de800 de milioane de lei pentru intervalul 2009-2010. Este vorbadespre pierderi pe care le vor resimti participantii atunci cand vaveni momentul sa incaseze banii", sustine Emilia Bunea, directorulgeneral al ING Fond de Pensii.
Calculele administratorilor arata ca, daca s-ar fi respectatcalendarul initial, activele nete ale fondurilor, pentru pilonul aldoilea, ar fi putut ajunge la 2,7 miliarde de lei in 2009 si la 5,4miliarde de lei in 2010. De asemenea, daca nu s-ar fi inghetatcontributia in 2009, sumele virate fondurilor de pensii privateobligatorii ar fi fost de 1,6 miliarde de lei, fata de 1,3 miliardede lei colectati in cele din urma.

Potrivit Emiliei Bunea, daca s-ar fi respectat calendarul initialde marire progresiva a contributiei, o persoana cu un salariu mediusi care a inceput sa contribuie la 35 de ani ar fi avut lapensionare cu 6.800 de lei mai mult in contul personal lapensie.

Cititi mai multe pe www.businessmagazin.ro


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO