ZF 24

Cât câştigă cu adevărat statul din vânzarea pachetului de la Rompetrol Rafinare?

Cât câştigă cu adevărat statul din vânzarea...

Autor: Andrei Chirileasa,

19.05.2013, 18:23 519

În septembrie 2003, Guvernul condus de Adrian Năstase l-a "păsuit" pe Dinu Patriciu pentru datorii istorice şi penalităţi de 570 de milioane de euro la rafinăria Petromidia, pe care le-a transformat în obligaţiuni pe şapte ani. Asta i-a permis lui Patriciu să facă investiţii şi în 2007 să vândă grupul Rompetrol, construit în jurul rafinăriei, către compania de stat kazahă KazMunaiGaz pentru 1,6 mld. dolari.

În septembrie 2010, obligaţiunile au ajuns la scadenţă, iar din cele 570 mil. euro, kazahii au plătit doar 54 mil. euro statului. Restul de obligaţiuni au fost convertite în acţiuni în favoarea statului, care a redevenit acţionar la Rompetrol Rafinare (RRC) cu o participaţie de 44,7%. Statul a dat în judecată grupul Rompetrol.

În mai 2013, Guvernul Ponta a aprobat un memorandum de înţelegere cu grupul Rompetrol, de fapt cu statul Kazahstan, care controlează Rompetrol prin intermediul companiei KazMunaiGaz prin care va ceda 26,7% din acţiunile Rompetrol Rafinare, adică 60% din participaţia deţinută, pentru 200 mil. dolari (156 mil. euro).

Practic, prin această tranzacţie, statul cedează acţiuni pe care a plătit teoretic 310 mil. euro (60% din valoarea de 516 mil. euro a obligaţiunilor convertite în 2010) pentru 156 mil. euro, adică la jumătate de preţ. Pe bursă, aceleaşi acţiuni valorează în acest moment 122,6 mil. euro.

Premierul Victor Ponta a prezentat tranzacţia ca pe o mare realizare, spunând că nu preţul este important, ci faptul că grupul kazah va rămâne un investitor de calibru în România. Ca parte a memorandumului, statul va primi şi 20% dintr-un fond de investiţii în care kazahii vor plasa 150 de milioane de dolari (117 mil. euro) şi care ar putea realiza la un moment dat investiţii de un miliard de dolari în România. Partea statului în acest fond, de circa 23,4 mil. euro, va fi plătită de kazahi, dar nu e clar cum îşi va scoate statul banii din acest fond.

Statul mai rămâne cu o participaţie de 18% din Rompetrol Rafinare, care valorează în acest moment pe bursă aproape 83 mil. euro, faţă de 206 mil. euro cât a fost valoarea obligaţiunilor convertite din care au rezultat aceste acţiuni. Nu este clar ce va face statul cu aceste acţiuni. Valoarea companiei scade pe măsură ce aceasta acumulează pierderi.

În primul trimestru, Rompetrol Rafinare a raportat pierderi de 199 mil. lei (45 mil. euro), de trei ori mai mari decât în aceeaşi perioadă din 2012, în timp ce afacerile au scăzut cu 28%, la 2,053 mld. lei (468 mil. euro).

În cei doi ani de când statul a redevenit acţionar în companie, 2011 şi 2012, Rompetrol Rafinare a acumulat pierderi de 1,01 mld. lei (peste 230 mil. euro).

Capitalurile proprii la 31 martie 2013 erau evaluate în bilanţul companiei la 2,448 mld. lei (562 mil. euro).

În aceste condiţii, memorandumul dintre statul român şi kazahi ridică mai multe întrebări:

1.De ce a acceptat statul să vândă acţiunile la un preţ cu aproape 50% mai mic decât cel la care a devenit proprietarul acţiunilor, prin conversia obligaţiunilor, în septembrie 2013?

2.De ce nu a aşteptat statul finalizarea proceselor cu Rompetrol? Reprezentanţii Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI), care au negociat înţelegerea, spun că statul ar fi pierdut procesele, dar, pe de altă parte, kazahii ameninţau că se vor retrage din România. De ce ar mai fi ameninţat kazahii, dacă oricum câştigau procesele?

3.De ce statul nu a vândut un pachet mai mic pentru aceiaşi bani (în loc de 26,7%, să fi vândut jumătate)? În felul acesta, statul ar fi încasat pentru acţiunile vândute preţul de conversie şi nu ar mai fi avut un "haircut".

4.De ce a mai păstrat statul 18% din acţiuni şi nu le-a vândut pe toate? Speră să obţină un preţ mai bun pentru restul?

5.Şi-a rezervat statul o opţiune în acest memorandum pentru a putea vinde restul de 18% din acţiuni măcar la acelaşi preţ negociat pentru pachetul de 26,7%?

 

Şeful Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI), Gabriel Dumitraşcu, şi Andreea Paul, prim vice-preşedinte PD-L, vin luni la ZF Live, de la ora 09:30, pentru a dezbate memorandumul încheiat cu kazahii de la Rompetrol.

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO