ZF 24

Cashul este rege în criză: vor mai fi companiile de la Bursă la fel de darnice cu investitorii ca în anii precedenţi sau vor ţine banii în conturi? 9 din 17 companii din BET au anunţat cum vor să-şi remunereze investitorii din profiturile pe 2019. Colţii virusului din China vor rămâne înfipţi în economie pentru mai mulţi ani

Ovidiu Dumitrescu, Tradeville: Cred că pentru multe companii se pune problema alegerii între a renumera acţionarii acum sau a păstra resursele financiare pentru oportunităţile care ar trebui să apară după ce vor fi ridicate restricţiile de interacţiune socială.

Ovidiu Dumitrescu, Tradeville: Cred că pentru multe companii se pune problema alegerii între a renumera acţionarii acum sau a păstra resursele financiare pentru oportunităţile care ar trebui să apară după ce vor fi ridicate restricţiile de interacţiune socială.

Autor: Liviu Popescu

25.03.2020, 16:45 1061

Companiile de la bursa de la Bucureşti şi-au remunerat investitorii în ultimii ani cu cele mai mari randamente ale dividendelor din lume, dar acum când fluxurile de cash sunt blocate din cauza crizei pe care o traversează nu doar economia românească, profiturile şi banii puşi deoparte de companii vor deveni principala sursă de finanţare a activităţii.

Iar în acest context pentru investitorii de pe piaţa de capital se conturează o întrebare importantă şi al cărui răspuns poate fi aplicat nu doar în 2020, ci şi în anii următori în contextul în are analiştii estimează că virusul din China va avea colţii înfipţi în economie pentru mai mult timp: vor mai fi companiile la fel de generoase în acordarea de dividende ca în anii precedenţi?

ZF a transmis această întrebare către analiştii de pe piaţa de capital, iar răspunsul general a fost că nu, dividendele nu vor mai fi ca în anii precedenţi în primul rând pentru că se ridică semne de întrebare cu privire la profitabilitatea companiilor. Dar mai apare un factor care ar putea determina companiile să ţină banii în conturi în perioada următoare.

„Cred că pentru multe companii se pune problema alegerii între a remunera acţionarii acum sau a păstra resursele financiare pentru oportunităţile care ar trebui să apară după ce vor fi ridicate restricţiile de interacţiune socială. Acolo unde conducerea societăţii va susţine cu success astfel de oportunităţi există posibilitatea ca acţionarii să aleagă a doua opţiune şi să respingă, astfel, dividendele propuse iniţial“, spune Ovidiu Dumitrescu, director general adjunct al societăţii de brokeraj Tradeville.

Din rândul celor 17 companii ale căror acţiuni intră în structura indicelui principal BET, 9 au anunţat deja cum propunerile de dividende către acţionari, anunţuri prin intermediul convocatoarelor publicate la bursă. Potrivit celor mai recente preţuri de tranzacţionare, randamentele variază de la 2,3% pentru Digi  la 15% pentru BRD.

Banca Transilvania a menţionat în raportul aferent rezultatelor pe 2019 că va propune acţionarilor ca 60% din profit, adică circa 970 mil. lei, să meargă către acţionari, de unde rezultă un dividend brut de 0,186 lei. Aceasta a fost o propunere menţionată la finalul lunii februarie în raportul băncii, şi încă nu a fost înaintată spre acţionari şi prin urmare convocatorul băncii pe marginea acestui subiecte încă nu a fost publicat.

„Cred că dividendele oferite vor fi mai mici faţă de anul trecut şi nu cred că emitenţii vor da 90% din profiturile realizate (precum cei de stat - n. red.). Companiile vor dori să păstreze şi bani în societate“, spune Dragoş Mesaroş, director de tranzacţionare al Goldring. Dar ce vor face companiile care au anunţat deja ce dividende vor să plătească, unele propuneri venite până în izbucnirea coronacrizei, iar altele chiar în timpul aces­teia? „Nu cred că vor modifica dividendele care au fost anunţate iniţial“, spune Mesaroş.

Ovidiu Dumitrescu adaugă faptul că perioada din prezent este una în care nu doar oamenii, ci şi companiile încearcă să păstreze cât mai mult posibil din atributele nor­malităţii. „Pentru multe societăţi plata dividendelor este un act de normalitate. Este greu de spus cum se vor comporta acţionarii fiecărei societăţi (aceia care vor putea ajunge la AGA, în condiţiile date)“.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO