ZF 24

Când privaţii s-au oprit, trei spitale de stat din Bucureşti atrag investiţii de 80 mil. euro

Noul spital Foişor

galerie foto

Autor: Ioana David

04.11.2013, 20:00 56

După revoluţie în Bucureşti nu a fost construit niciun spital public nou, ci doar renovări (unele din temelii, cum a fost cazul spitalului Colţea) sau mici extinderi ale celor existente. Gheaţa ar urma să fie spartă însă după ce anul acesta au fost începute lucrările la o nouă clădire a spitalului de lângă Foişor, iar în prezent pe alte două şantiere se lucrează la spitale, fiecare reprezentând o premieră pentru domeniul în care activează, dar şi o „pâine“ de mâncat pentru constructori şi producătorii de gresie, vopsea, tâmplărie sau alte materiale de construcţii.

În timp ce reţelele medicale private s-au extins puternic în ultimii ani, începând cu deschiderea spitalului Euroclinic de pe calea Floreasca în 2005, statul a bătut pasul pe loc şi a ignorat investiţiile în infrastructura medicală.

Astfel, privaţii au ajuns la 11 unităţi de talie mare sau medie în Bucureşti, oraş în care în total există aproximativ 70 de spitale, iar sectorul public a pierdut teren destul de mult în ultimii ani. Aproape toate investiţiile private s-au derulat în perioada 2005-2012, astfel că anul acesta niciun proiect nou de mari dimensiuni nu a fost finalizat, singura excepţie ce poate fi luată în calcul fiind spitalul OncoFort finalizat de Gral Medical în apropierea Pieţei Alba Iulia.

În condiţiile în care cele trei noi investiţii derulate în mediul public au apărut într-o perioadă de „linişte“ în sectorul privat, iar valoarea acestor proiecte trece de 350 mil. lei (80 mil. euro), se poate spune că roata s-a întors, iar acum statul este cel care vine cu banii.

În luna martie a acestui an au început lucrările la clădirea unui noul spital lângă Foişor, un proiect estimat la 142 mil. lei (32 mil. euro) ce ar trebui să se deruleze pe o perioadă de maximum un an şi nouă luni. Acesta este primul spital de stat ce se construieşte în Bucureşti după revoluţie şi este realizat de Primăria Capitalei.

Municipalitatea are sub administrare 19 spitale pe care le-a primit spre gestiune în 2008 în urma unui proiect pilot (şi care a fost extins în 2010 în întreaga ţară), restul rămânând în continuare la Ministerul Sănătăţii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO