ZF 24

Calendarul primei privatizări din energia electrică din România, transformată într-o afacere de un miliard de euro

Calendarul primei privatizări din energia electrică din...

Autor: Roxana Petrescu

19.07.2014, 16:33 895

10 ani de Enel în România - Distribuţia se vinde, eoliene rămân

- Iulie, 2004 - este semnat contractul de privatizare pentru companiile de distribuţie şi furnizare a energiei, Electrica Banat şi Electrica Dobrogea.  Este primul proces de privatizare făcut de statul român pe partea de distribuţie a energiei electrice. Enel a preluat cele două companii la pachet, plătind 35,1 milioane de euro pentru 24,6% din acţiuni, operaţiunea fiind urmată de o majorare de capital de 76,7 milioane de euro până la o pondere de 51% din cele două companii.

- Aprilie, 2005 - Enel finalizează achiziţia a 51% din acţiunile companiilor Electrica Banat şi Electrica Dobrogea

- Iunie, 2006 - Enel câştigă licitaţia pentru privatizarea Electrica Muntenia Sud, perla coroanei Electrica, firma care alimentează cu energie Capitala. Italienii cumpără 50% din companie pentru 395 mil. euro şi subscrie acţiuni de 425 de mil. euro până la 64,4%.

- 2007 - Enel devine unul dintre partenerii străini pe care statul a reuşit să-i atragă pentru reactoarele 3 şi 4 ale centralei nucleare de la Cernavodă. Valoarea proiectului a pornit de la 2 miliarde de euro, pentru ca în prezent cele două reactoare noi să fie evaluate la 6,5 miliarde de euro.

- Iunie, 2008 - este finalizată privatizarea Electrica Muntenia Sud. Enel devine astfel cel mai mare distribuitor privat de energie electrică din România, cu un portotofliu de peste 2,6 milioane de consumatori.

- Iunie, 2008 - Enel, alături de germanii de la E.ON şi de Termoelectrica, semnează un memorandum în vederea construcţiei unei centrale de un miliard de euro pe cărbuni la Brăila. Proiectul nu a avansat deloc, iar anul acesta E.ON şi-a anunţat retragerea din el.

- Decembrie, 2010 - Enel începe investiţiile în proiecte de producere a energiei regenerabile în România, până în acest moment finalizând parcuri solare şi eoliene de 800 de milioane de euro

- Noiembrie, 2011 - Enel Distribuţie Muntenia devine compania cu cel mai mult cash în conturi, motiv pentru care este şi premiată în cadrul Galei ZF din anul respectiv.

- Iulie, 2013 - Electrica notifică Enel SpA, Enel Investment Holding, Enel Muntenia Sud şi Enel Energie Muntenia în legătură cu o cerere de arbitraj înaintată Camerei Internaţionale de Comerţ din Paris, cerând daune pentru presupuse încălcări ale contractului de privatizare.

Mai precis, reclamantul (Electrica) a cerut plata unor penalizări de circa 800 de milioane de euro, plus dobânzi şi alte daune adiţionale nespecificate. Procedurile sunt în curs de desfăşurare. Statul român a dat în judecată Enel şi pentru presupuse încălcări ale contractelor de privatizare în cazul fostelor Electrica Banat şi Electrica Dobrogea.

- Iulie, 2013 - statul român decide schimbarea schemei de sprijin pentru energia regenerabilă şi-i prinde pe italieni la mijloc cu proiecte de circa 800 de milioane de euro.

- August, 2013 - Tribunalul de arbitraj din cadrul Curtii Internationale de Arbitraj (ICC) de la Paris a respins acuzaţiile Electrica cu privire la companiile din Banat şi Dobrogea, confirmând practic îndeplinirea de către Enel a obligaţiilor din acordul de privatizare.

- Decembrie, 2013 - Enel îşi anunţă retragerea din proiectul reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă.

- Martie, 2014 - Fulvio Conti, CEO-ul Enel, anunţă la Roma că pentru perioada 2014-2018 se va pune în aplicare un plan de curăţare a bilanţului companiei, măsură care va implica cedarea unor active de 4,4 miliarde de euro. Strategia Enel vine în contextul în care Enel este unul dintre cele mai îndatorate grupuri de utilităţi din Europa, la finalul anului trecut având datorii de 40 de miliarde de euro, la venituri de 80 de miliarde de euro şi un EBITDA de 17 miliarde de euro. „Urmăriţi-ne în continuare şi veţi vedea în a doua parte a anului“, a spus la acel moment Conti.

- Aprilie, 2014 - La vârful celor mai puternice companii italiene are loc un adevărat cutremur, premierul Matteo Renzi, poreclit „Demolatorul“, luând decizia de a zdruncina tradiţia adânc înrădăcinată în Italia ca şefii marilor afaceri de stat să fie numiţi pe criterii de apartenenţă la găşti politice şi nu pe merit. Fulvio Conti, omul care a condus Enel din 2005, este înlcouit de Francesco Starace, şeful diviziei de energie regenerabilă, la rândul său un veteran al companiei.

- Iunie, 2014 - Enel este acuzat că a umflat nejustificat facturile consumatorilor din Bucureşti, într-un scandal în care este implicată conducerea Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), alături de compania Electroalfa, furnizor de echipamente şi servicii pentru industria energetică.

- 10 iulie 2014 - Enel anunţă că a început să caute un cumpărător pentru operaţiunile de distribuţie şi vânzare a energiei din România şi pentru operaţiunile din Slovacia. Italienii caută un cumpărător pentru 64,4% din Enel Distribuţie Muntenia şi Enel Energie Muntenia, 51% din Enel Distribuţie Banat, Enel Distribuţie Dobrogea şi Enel Energie, dar şi pentru 100% din Enel România. Italienii scot la vânzare un business care are 2,6 milioane de clienţi şi care anul trecut a ajuns la venituri de 1,118 miliarde de euro şi un profit operaţional (EBITDA-n.red.) de 289 de milioane de euro (rezultate consolidate).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO