ZF 24

Căldura s-a scumpit în Bucureşti. Oprescu susţine că populaţia nu va fi afectată

Căldura s-a scumpit în Bucureşti. Oprescu susţine că...

Autor: Roxana Alexe

06.01.2015, 11:44 271

"În ajun de Crăciun, pe data de 24 decembrie 2014, în zi nelucrătoare, RADET Bucureşti a primit de la SC Electrocentrale Bucureşti SA (ELCEN) o înştiinţare legată de majorarea tarifului de producţie a energiei termice de la 1 ianuarie 2015. Prin decizia ANRE nr. 2827/17 decembrie 2014 se majorază costul de producţie al gigacaloriei cu 10,2%, asta înseamnă o creştere de producţie de cost a energiei termice de la 168,8 lei la 186 de lei, cu TVA inclus", a spus Sorin Oprescu.

Primarul general a precizat că municipalitatea nu a fost consultată şi nici măcar informată de către ELCEN de această creştere de tarif, iar reprezentanţii RADET au anunţat că nu au cerut o majorare a costului de transport şi distribuţie a energiei termice.

Sorin Oprescu a precizat că populaţia nu va resimţi majorarea tarifului pentru gigacalorie, municipalitatea urmând să suporte, "până la lunile calde", banii necesari pentru acoperirea creşterii anunţate de ELCEN.

Primarul general a explicat că, în 2014, în Bucureşti, preţul gigacaloriei a fost de 341 de lei, din care populaţia a plătit 169,88 de lei, iar Primăria Municipiului Bucureşti a suportat, prin subvenţie de la bugetul local, peste 50% din preţul gigacaloriei, adică 171,18 lei. Astfel, subvenţia acordată de municipalitate pentru plata gigacaloriei a fost în jur de 120 de milioane de euro pe an.

Oprescu a precizat că, pentru anul 2014, au fost deja aprobaţi, prin hotărâre CGMB, 552 de milioane de lei, aproximativ 120 de milioane de euro, pentru subvenţia la energia termică. Potrivit primarului general, până în prezent, municipalitatea a plătit 466,l6 milioane de lei din veniturile proprii ale PMB, plus 85 de milioane de lei aprobaţi de către Guvern, exclusiv pentru plata combustibilului, respectiv a gazelor naturale.

Populaţia Bucureştiului consumă anual aproximativ 4,2 milioane de gigacalorii.

Primarul Capitalei a precizat că, pentru ca municipalitatea să poată acoperi majorarea de tarif, cerută de ELCEN şi aprobată de ANRE, astfel încât populaţia să nu fie afectată, trebuie ca în bugetul anului 2015 să fie prevăzut un plus la subvenţie de 72,433 de milioane de lei, respectiv peste 16 milioane de euro.

"Este un efort financiar care, din cauza restricţiilor impuse de Ministerul de Finanţe, nu mai poate fi suportat. Însă asta obligă la organizarea şi restructurarea RADET şi la urgentarea procesului de unificare a celor două instituţii", a declarat Sorin Oprescu.

Edilul Capitalei a dat însă asigurări că în acest an municipalitatea va face eforturile necesare ca să acopere creşterea subvenţiei, "doar până la lunile de căldură", şi doar anul acesta.

Sorin Oprescu a mai arătat că dacă va întârzia hotărârea de guvern privind unificarea ELCEN cu RADET, acest lucru va duce la blocarea procesului şi va avea consecinţe grave în cazul populaţiei.

Oprescu a mai arătat că, în 2011, subvenţia plătită de municipalitate pentru gigacalorie a fost de 561,4 milioane de lei, în 2012 - de 526,8 milioane de lei şi în 2013 - de 487 de milioane de lei.

În 26 noiembrie 2014, Guvernul a amânat acordarea avizului pentru fuziunea dintre ELCEN şi RADET.

Primarul Sorin Oprescu declara atunci că reprezentanţii Ministerului Dezvoltării au cerut un "plan de viitor şi o matrice de risc", pentru elaborarea hotărârii de guvern privind fuziunea ELCEN-RADET, unele documente fiind deja prezentate.

Regia Autonomă de Distribuţie a Energiei Termice Bucureşti este în subordinea municipalităţii, iar Electrocentrale Bucureşti, furnizorul de energie termică al RADET, aparţine Ministerului Economiei, prin Departamentul pentru Energie. Noua entitate, care va rezulta în urma fuziunii RADET-Elcen, va fi în subordinea municipalităţii.

Primarul Sorin Oprescu a susţinut că fuziunea RADET-ELCEN va rezolva problema energiei termice în Bucureşti, în felul acesta urmând să fie stinse datoriile pe care regia le are la ELCEN, iar municipalitatea va controla şi coordona atât producţia, cât şi distribuţia de căldură şi apă caldă.

Datoriile au fost motivul pentru care, spre sfârşitul anului trecut, bucureştenii din mai multe sectoare nu au avut apă caldă câteva zile la rând. Atunci, Distrigaz a redus presiunea gazului dat ELCEN, din cauza sumelor pe care le are de încasat de la aceasta. La rândul său, ELCEN, care are de încasat bani de la RADET, a limitat gazele furnizate regiei, astfel că aceasta a fost nevoită să reducă temperatura apei calde.

ELCEN este cel mai mare producător de energie termică din Capitală (90%) şi din ţară (40%). Societatea asigură şi 4,8% din energia electrică produsă la nivel naţional.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO