ZF 24

Calculator interactiv de salarii. Cum vor fi plătiţi angajaţii care intră în şomaj tehnic. Calcul detaliat pentru un salariu brut de 3.000 de lei pe lună. Calculatorul funcţionează pe orice venituri

Calculator interactiv de salarii. Cum vor fi plătiţi...

Autor: Roxana Rosu

19.04.2020, 00:00 30598

Deloitte România a creat un calculator estimativ de costuri salariale dedicat angajatorilor care sunt afectaţi de restricţiile impuse pe fondul pandemiei de COVID-19 şi care nu mai pot suporta integral plata salariilor.

În această perioadă, companiile au la dispoziţie câteva variante legale de adaptare a contractelor de muncă la volumul redus de activitate, iar, cu ajutorul calculatorului, pot estima costurile salariale pentru fiecare variantă în parte, în baza a două variabile: salariul brut şi numărul de persoane aflate în întreţinerea angajatului.

Cele mai recente modificări ale legislaţiei privind piaţa muncii permit angajatorilor să ia anumite măsuri pentru a-şi reduce povara salarială în perioade de dificultate financiară. Practica a demonstrat că trei dintre acestea sunt de luat în considerare pentru implementare în mod individual sau combinat, acolo unde legislaţia o permite, şi anume intrarea în şomaj tehnic conform legislaţiei anterioare, intrarea în şomaj tehnic în condiţiile prevăzute de OUG 30/2020 pentru angajatorii afectaţi direct sau indirect de COVID-19 şi acordarea de zile libere părinţilor pentru supravegherea copiilor.

„Fiecare dintre aceste scenarii are un tratament fiscal aplicabil diferit, iar angajatorii trebuie să treacă printr-un proces complex pentru a stabili datele referitoare la costurile salariale şi la impactul aplicării acestor soluţii raportat la venitul net al angajaţilor. În acest sens, companiile pot utiliza acest calculator, care analizează două variabile, salariul brut şi numărul de persoane aflate în întreţinerea angajatului, şi estimează costurile salariale în baza acestora”, declară Monica Ţariuc, Senior Manager Global Employer Services, Deloitte România.

Spre exemplu, la un salariu brut de 3.000 de lei, cu două persoane în întreţinere, în cazul menţinerii contractului de muncă în varianta iniţială, costul salarial total al angajatorului este de 3.068 de lei.

Dacă angajatorul optează pentru şomajul tehnic conform legislaţiei anterioare, costul salarial scade la 2.301 lei. Pentru şomajul tehnic suportat de la bugetul de stat, costul total este de 2.250 de lei, dar nu cade în sarcina angajatorului, iar în cazul în care angajatul îşi ia zile libere pentru supravegherea copiilor, costul salarial ajunge la 2.301 lei (910 lei la angajator şi 1.390 de lei la stat).

Calculatorul afişează rezultate estimate în baza celor două variabile. Ele nu ţin cont de alte particularităţi care pot duce la apariţia unor diferenţe de calcul.

Citeşte Ziarul Financiar e-paper de JOI

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO