ZF 24

Bucureştiul şi Clujul nu mai au fabrici de bere. La Praga, Staropramen a rămas în centru

Demolarea Fabricii Ursus din Cluj

Autor: Dana Ciriperu

20.03.2014, 00:07 2107
Fabrica de bere Griviţa din Bu­cureşti cu o istorie de peste 140 de ani va deveni proiect imobiliar, fabrica de dulciuri Poiana din Braşov a fost cumpărată de retailerul german Lidl şi se transformă în magazin şi hotel, iar fabrica Ursus din Cluj, una dintre primele mari fabrici de bere din Ro­mânia, a fost demolată anul trecut.

Dacă în România fabricile mari de bere şi ciocolată sunt transformate în blocuri, magazine sau malluri, în Praga spre exemplu, fabrica de bere Staropramen şi-a păstrat producţia în interiorul oraşului şi este chiar un obiectiv turistic, având amenajat un muzeu la intrarea în fabrică.

În timp ce fabricile devin „incom­pa­tibile“ cu prestigiul zonelor centrale din oraşele României, marile lan­ţuri de hipermarketuri au găsit pe pia­ţa locală cel mai propice teren pen­tru a-şi dezvolta magazine în zonele cen­trale în condiţiile în care în vest legea le obligă să-şi aşeze magazinele pe suprafaţă mare la periferia oraşelor. 

Citiţi în continuare pe ZF Corporate:

- declaraţia analistului economic Dragoş Cabat cu privire la dispariţia fabricilor din oraşele româneşti

- date despre dezvoltarea marilor lanţuri de retail în centrul oraşelor

- exemple din alte ţări europene; situaţia uzinei BMW din Munchen şi a fabricii Staropramen din Praga

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 20.03.2014

ZF Corporate este serviciul specializat de ştiri cu plată al Ziarului Financiar. Pentru a putea citi aceste ştiri trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Imobiliare şi altele). Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286, tel. mobil: 0766.606.994) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro sau stefan.paraschiv@m.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO