ZF 24

Brokerul Kiwi: Programul Prima casă în lei va încetini creşterea ipotecarului

Brokerul Kiwi: Programul Prima casă în lei va încetini...

Autor: Anelis Baciu

28.08.2013, 19:34 1091

Programul Prima casă exclusiv în lei va încetini ritmul de creştere al vânzărilor de credite ipotecare comparativ cu etapele anterioare ale programului care s-au derulat preponderent în euro şi care au menţinut creditul de retail pe linia de plutire în perioada crizei, consideră Anca Bidian, CEO al brokerului de credite Kiwi Finance (foto). „Creditarea va rămâne preponderent în euro pentru că nu avem o ofertă completă în lei pe piaţă, iar unele bănci au costuri ridicate la împrumuturile garantate în monedă locală”, a afirmat Bidian.

Prin programul Prima casă, lansat în 2009, au fost acordate circa 97.000 de credite, acestea reprezentând peste 90% din totalul vânzărilor de credite imobiliare din această perioadă. Valoarea totală a împrumuturilor a depăşit 3,5 mld. euro în ultimii patru ani.

Kiwi Finance a intermediat credite în valoare de 31 mil. euro în primele şapte luni din acest an, nivel cu 50% mai mare decât volumul finanţărilor din aceeaşi perioadă a anului trecut. Concomitent cu avansul creditelor s-a dublat şi numărul de clienţi, până la circa 4.000, adică 30 de clienţi zilnic. Finanţările Prima casă reprezintă un sfert din portofoliul Kiwi, circa 8 mil. euro, în timp ce creditele garantate au însumat 43% din portofoliu, iar creditele de nevoi personale 32%.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 29.08.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO