ZF 24

BRD a ajuns la o rată a neperformantelor de 22%

BRD a ajuns la o rată a neperformantelor de 22%

Autor: Razvan Voican

12.05.2013, 19:29 691

Creditele neperformante din portofoliul BRD-SocGen au atins o rată de 22,2% la sfârşitul primului trimestru, în creştere cu aproape un punct procentual faţă de nivelul din decembrie 2012. În ultimul an, ponderea neperformantelor a avansat cu aproape patru puncte, în condiţiile în care stocul de credite nete s-a erodat cu peste 2%.

Spre comparaţie, BCR a înregistrat la sfârşitul T1 o rată a creditelor neperformante de peste 28%, una dintre explicaţii fiind abţinerea de la vânzări semnificative de credite proaste pentru curăţarea portofoliului. Pe parcursul primului trimestru BRD a continuat efortul de creştere a gradului de acoperire a neperformantelor cu provizioane, ajungând la o rată de circa 54%.

Banca a avut de recuperat un decalaj important în comparaţie cu unii competitori, astfel că în ultimul an şi-a îmbunătăţit rata de acoperire cu nu mai puţin de 10 puncte procentuale. Numai în trimestrul I a pus deoparte provizioane pentru deprecieri de credite de circa 4,2 mld. lei. BCR a raportat pe T1 un grad de acoperire a neperformantelor de 58%. La nivelul sistemului banca rata creditelor neperformante s-a situat la aproape 20% în primul trimestru, faţă de 15,8% în urmă cu un an. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO