ZF 24

BNR: Conversia creditelor în franci s-ar face la cursul zilei, altfel unele bănci ar fi în faliment

BNR: Conversia creditelor în franci s-ar face la cursul...

Autor: Andra Oprescu

22.01.2015, 00:09 3379

„Rezolvarea printr-un act normativ care să stabilească conversia la un alt curs decât cel din ziua tranzacţiei nu este posibilă. Sunt bănci care pot da faliment dacă conversia se face la curs istoric“, a declarat Cinteză, în cadrul unei dezbateri la Comisia de buget-finanţe din Camera Depu­taţilor.

Dezbaterea a avut loc în contextul în care cotaţia  dintre leu şi francul elveţian a atins valori record ca urmare a eliminării plafonului impus de Banca Elveţiei pentru cursul dintre franc şi euro. Francul s-a apreciat cu 20% faţă de leu în ultima săp­tămână şi a ajuns la 4,5 lei. Cea mai mare parte dintre cei 75.000 de români cu credite în această monedă trebuie să suporte acum rate duble, în condiţiile în care îm­pru­muturile au fost contractate în 2006-2007, la un curs de 2-2,2 lei/franc.

Cinteză a adăugat că percepţia băncilor cu privire la soluţia de a reglementa conversia la alt curs decât cel al pieţei este neconstituţională pentru că afectează capitalul băncii, care reprezintă averea băncii şi a acţionarilor, dreptul la proprietate fiind garantat de Constituţie.

Cinteză spunea şi în 2010, în contextul implementării Ordonanţei 50, că aplicarea retroactivă a reglementărilor va pune băncile în dificultate. Legea a fost modificată într-un final.

Şapte bănci au acordat credite în franci elveţieni, cele mai multe dintre acestea fiind la Volksbank şi OTP. Volksbank a îngheţat pentru trei luni cursul de schimb la 3,8 lei/franc, nivelul de la finalul anului trecut, iar OTP a redus marja de dobândă cu 1,5 puncte procentuale.

Cinteză a mai precizat că după preluarea Volksbank de către Banca Tran­silvania, aceasta va converti creditele în franci elveţieni în lei cu oferirea unui discount, acest lucru fiind prevăzut prin contract. Măsura va presa şi restul băncilor să adopte măsuri similare, însă este posibil ca acestea să fie grav afectate de astfel de decizii.

Şi Steven van Groningen, preşedintele Raiffeisen Bank, a afirmat că este de acord cu soluţia de conversie a credi­tu­lui, care este deja aplicată de bănci, dar la cursul din momentul acordului. În ca­zul Raiffeisen, care are 8.800 de cre­dite, mai puţin de 10% din clienţi au mers la bancă pentru a converti cre­ditul în lei.

La audierile de ieri, deputatul PNL Andreea Paul a făcut referire la faptul că BNR a emis reglementări în 2007 care au ridicat gradul de îndatorare al popu­laţiei de la 40% la 70%. Gradul de îndatorare reprezintă ponderea ser­vi­ciului aferent împrumutului în ve­ni­tul net al persoanei respective. Până în 2007, nivelul maxim al gradului de îndatorare era fixat de BNR la 30-35% din venitul net.

Ulterior, în contextul aderării la Uniu­nea Europeană şi al alinierii la practicile comunitare în domeniu, au fost eliminate restricţiile administrative, iar responsabilităţile privind creditarea prudentă au fost transferate asupra băncilor, care îşi stabilesc în cadrul normelor de creditare proprii limite maxime ale gradului de îndatorare pe categorii de clientelă.

Totuşi, în prezent, acordarea creditelor este mai strictă, iar veniturile s-au redus, ceea ce creează riscul ca, în cazul conversiei creditelor din franci elveţieni, mulţi clienţi să nu se califice pentru un credit în lei sau euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO