ZF 24

BNR coboara dobanda-cheie cu 0,5 puncte procentuale la 7%. Vedeti aici cum argumenteaza banca centrala reducerea dobanzii

BNR coboara dobanda de referinta cu 0,5 puncte procentuale la 7%. Mingea se afla din nou in terenul bancilor comerciale
03.02.2010, 14:37 39

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a decis miercuri reducereadobanzii de politica monetara cu 0,5 puncte procentuale la 7%,mentinand rezervele minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei,la 15%, si in valuta, la 25%.

Banca Nationala a Romaniei considera ca desi rata anuala ainflatiei a crescut la 4,74% in decembrie, cu 0,24 puncteprocentuale deasupra tintei propuse de banca centrala, aceastacrestere a fost cauzata in principal de majorarea accizelor latutun si a evolutiei preturilor combustibililor.

Spre deosebire de aceasta rata, rata anuala a inflatiei de bazaCORE2 ajustat - calculata in conditiile eliminarii impactuluipreturilor administrate si al celor volatile (legume, fructe, ouasi combustibili), precum si al taxei pe viciu - a continuat de faptsa scada, reducandu-se semnificativ la 2,8% in decembrie 2009, fatade 6,3% in decembrie 2008, conform bancii centrale.

"Perspectivele indica continuarea procesului de dezinflatie,dupa o temporara accelerare a ratei inflatiei in luna ianuarie caefect al socului exogen al ajustarii accizelor la tutun, inconditiile prelungirii dinamicii favorabile a inflatiei de bazaCORE2 ajustata - care ilustreaza mai bine efectele gestionariicererii agregate. Este de remarcat insa persistentaincertitudinilor legate de evolutia mediului extern, a fluxurilorde capital, preturilor administrate si a celor volatile", se aratain comunicatul bancii centrale.

De asemenea, "pe fondul imbunatatirii perceptiei investitorilorstraini asupra economiei romanesti in conditiile reactivariiaranjamentului multilateral de finantare externa incheiat cuUniunea Europeana, Fondul Monetar International si alte institutiifinanciare internationale, dar si al cresterii apetitului globalpentru risc, leul a manifestat o tendinta de intarire in raport cueuro", se mai arata in comunicatul BNR.

Scaderea dobanzii de referinta de la inceputul lunii trecute la7,5% s-a facut simtita in sectorul bancar, majoritatea banciloralegand sa reduca dobanzile la creditele in lei.

Scaderea dobanzilor de pe piata interbancara, de la niveluri depeste 10% in decembrie la mai putin de 8% pe an in prezent, incepein sfarsit sa se simta si in ratele platite de clienti la creditelein lei, care pot sa scada si cu 3%.

Bancile sunt obligate, din ianuarie 2009, sa stabileasca pretulcreditelor pentru clientii persoane fizice in functie deindicatorii transparentei, majoritatea raportandu-se la valoareaRobor (indicatorul pietei monetare interbancare, calculat si afisatzilnic de BNR).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO