ZF 24

BNR: Băncile ar trebui să-şi cureţe bilanţurile prin cesiuni şi anulări de creanţe

BNR: Băncile ar trebui să-şi cureţe bilanţurile prin...

Autor: Razvan Voican

31.10.2013, 00:06 495
Sectorul bancar are nevoie de o îmbunătăţire a imaginii prin reducerea stocului de active proaste, iar instituţiile de credit ar trebui să folosească soluţii mai eficiente de curăţare a bilanţurilor precum cesiunea de creanţe şi anularea de creanţe, afirmă experţii BNR în Raportul anual asupa stabilităţii financiare.
 
„Băncile au folosit pe scară relativ largă soluţii de restructurare/reeşalonare şi executare silită, dar eficienţa acestor tehnici de gestiune a creditelor neperformante a rămas până în prezent sub potenţial“, notează raportul.
 
Iar datele statistice susţin din plin această evaluare în condiţiile în care rata neperformantelor continuă să urce de la o lună la alta, ajungând în august la 21%.
 
În plus, devine din ce în ce mai clar că o mare parte din creditele proaste au şanse minime de recuperare: aproape 75% din neperformantele acumulate pe relaţia cu clienţi companii reprezentau datorii cu restanţe la plată mai mari de un an. În volum este vorba despre circa 20 mld. lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO