ZF 24

BM: Fondurile alocate educatiei in Romania, printre cele mai reduse din regiune

20.06.2007, 18:22 13

Fondurile alocate de autoritatile romane pentru educatie se numara printre cele mai reduse din regiune, situatie care se reflecta in rezultatele elevilor, reiese dintr-un raport publicat de Banca Mondiala.
Nivelul cheltuielilor alocate de Romania, in 2003, pentru invatamant, calculate ca procent in Produsul Intern Brut, era inferior celor din Bulgaria, Cehia, statele baltice, Moldova, Rusia, Slovacia sau Slovenia si mai ridicat decat in tari precum Armenia si Macedonia, se arata in raportul "De la rosu la gri: Cea de-a treia tranzitie a populatiilor in curs de imbatranire din Europa de Est si fosta Uniune Sovietica".
Institutia internationala a introdus in studiu si rezultatele unei testari la materii cu profil real, efectuate in anii 1995, 1999 si 2003 la nivelul elevilor clasei a opta din mai multe state, printre care si Romania.
Media obtinuta de elevii romani in 2003 a fost de 470 puncte, sub media obtinuta la nivelul celor 45 de tari participante, de 474 puncte. Media obtinuta de Romania s-a pastrat relativ constanta in cei trei ani analizati.
Rezultatele la nivelul fiecarui stat sunt corelate cu sumele cheltuite pentru educatie, iar statele cu cele mai slabe rezultate sunt si cele care aloca cele mai reduse fonduri pentru invatamant, se arata in raport. Mediafax

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO