ZF 24

Blindate ale armatei chineze şi-au făcut apariţia în centrul Hong Kong-ului

Blindate ale armatei chineze şi-au făcut apariţia în...

Autor: Iuliana Enache

29.08.2014, 15:33 6255

Cel puţin patru vehicule blindate pentru transportul trupelor (VVT) ale Armatei Populare de Eliberare (APL) au fost văzute joi dimineaţa circulând pe marile artere ale cartierului Kowloon, a anunţat cotidianul Apple Daily.

Fotografii publicate în special pe Twitter arată blindate echipate cu tunuri pe turelă.

Manevra are loc într-un context tensionat la Hong Kong. O parte a opiniei publice este alarmată de ceea ce consideră a fi o ingerinţă tot mai mare a Beijingului în afacerile acestui teritoriu ce beneficiază de o autonomie extinsă de la retrocedarea sa Chinei în 1997.

O dezbatere aprinde spiritele în oraş în perspectiva viitoarei alegeri a şefului Executivului din Hong Kong în 2017, între apărătorii unei "democraţii de tip chinez" şi cei ai sufragiului universal deplin.

Or, comitetul permanent al Adunării Naţionale Populare (ANP - Parlament) examinează în această săptămână la Beijing un raport pe acest subiect, propus de actualul şef al Executivului, Leung Chun-ying.

Până în prezent, şeful Executivului era desemnat de o adunare dominată de PCC.

Obiectivul alegerilor prin sufragiu universal a fost recunoscut de China, dar Beijingul a avertizat că doar "patrioţii" vor putea să îşi depună candidatura.

Partidele prodemocraţie reprezentate în Parlament la Hong Kong cer o libertate totală în privinţa candidaturii, iar mişcarea civilă Occupy Central ameninţă să mobilizeze mii de militanţi pentru a paraliza cartierul de afaceri din Hong Kong dacă Beijingul se încăpăţânează.

O manifestaţie este prevăzută pentru duminică, odată cu reuniunea comitetului ANP la Beijing.

În opinia parlamentarului prodemocraţie Claudia Mo, prezenţa blindatelor în centrul Hong Kong este o tentativă deliberată de a înspăimânta populaţia.

"Este o demonstraţie de forţă a armatei pentru a speria locuitorii care se pregătesc să desfăşoare acţiuni de nesupunere civilă la scară mare", a declarat ea pentru AFP.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO