ZF 24

BCR, două bănci într-una singură: banca bună şi un bad bank de 4 miliarde de euro

BCR, două bănci într-una singură: banca bună şi un...

Autor: Razvan Voican

26.08.2013, 00:08 148
În interiorul BCR se dezvoltă de la începutul anului o structură dedicată gestionării stocului de creanţe neperformante, estimat la circa 4 mld. euro, cu management şi personal proprii care au o misiune separată de restul angajaţilor.
 
Austriecii de la Erste spun că structura a primit numele de cod „R-unit“. Oficialii BCR îi spuneau la începutul anului „opportunity bank“.
 
Conducerea acestei structuri speciale i-a fost încredinţată bancherului olandez Jurgen de Ruijter, recrutat de la RBS şi care a primit titulatura de chief workout officer, însă nu face parte cel puţin deocamdată din comitetul executiv al BCR. Reprezentanţii Erste nu vor să audă de sintagma „bad bank“ şi subliniază că entitatea denumită „R-unit“ este parte din BCR, iar conducerea acesteia face parte din managementul BCR. Totuşi, unitatea a fost înfiinţată pentru a „extrage“ din portofoliul băncii activele proaste, iar o echipă dedicată care ar trebui să ajungă la 500 de oameni nu va avea altă treabă decât să scoată bani din aceste active. La jumătatea anului erau ocupate circa 400 de posturi. Implicit, restul personalului băncii este degrevat de bătaia de cap legată de remedierea creditelor neperformante şi recuperarea creanţelor depreciate. Se poate spune aşadar că BCR are un „bad bank“ intern.
 
Andreas Treichl, CEO al Erste Group, afirmă că rata foarte ridicată a creditelor neperformante înregistrată de BCR (circa 30% la jumătatea acestui an) este explicată de faptul că banca a menţinut în bilanţ creanţele depreciate, spre deosebire de alţi competitori care au apelat inclusiv la vehicule înregistrate în străinătate pentru curăţarea portofoliilor. „Tot gunoiul a rămas în România, n-am scos nimic, de-asta e aşa mare rata neperformantelor. Nu ştiu dacă alţii au făcut la fel sau au mutat credite proaste prin Olanda“, spune Treichl.
 
Pe de altă parte, surse bancare afirmă că Erste a finanţat înfiinţarea unui vehicul în portofoliul căruia să fie transferate o parte din activele proaste ale BCR, care participă la rândul său cu o mică parte la finanţarea firmei respective. Astfel ar urma să mai fie uşurate presiunile asupra capitalului băncii.
 
Sunt şi active care pot fi resuscitate
 
Treichl spune că aşa-numita „R-unit“ are în administrare multe active proaste, însă nu toate sunt „moarte“. „Nu tot portofoliul este în fază terminală, există acolo şi active care pot fi resuscitate. Iar cel mai important este că întreg portofoliul este foarte bine provizionat, iar BCR are rezerve importante inclusiv pe seama filtrelor prudenţiale introduse de BNR.“
 
BCR avea la sfârşitul lunii iunie o rată de acoperire a creditelor neperformante de 61,6%, în creştere de la 53,5% în urmă cu un an. Şeful Erste admite că se poate discuta despre cât de relevantă este cota de piaţă a BCR după active de 19% la jumătatea anului sau despre volumul de active de 15,6 mld. euro raportat de bancă atât timp cât aproximativ o treime din acestea sunt depreciate. „Discu­ţia aceasta trebuie extinsă însă la nivelul întregii pieţe pentru a vedea care este situaţia de fapt. Analiza ponderii pe care o au activele depreciate trebuie făcută şi la celelalte bănci, trebuie luată în calcul şi capacitatea de recuperare.“ Tocmai pentru întărirea capacităţii BCR de recuperare a neperformantelor a fost înfiinţată unitatea dedicată cu 500 de posturi.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO