ZF 24

Bătălia pentru primăria Parisului, între o aristocrată şi o socialistă

Bătălia pentru primăria Parisului, între o...

Autor: Ioana Tudor

17.03.2014, 00:02 1514

În arena politică franceză dominată de bărbaţi, bătălia pentru funcţia de primar al Parisului se dă acum între două femei cu viziuni opuse.

Într-un colţ al ringului se află socialista Anne Hidalgo, fiica unor imigranţi spanioli aparţinând clasei muncitoare, care promite locuinţe sociale pentru familiile sărace, iar în celălalt se află tânăra conservatoare cu rădăcini aristocrate Nathalie Kosciusko-Morizet, a cărei ambiţie este să devină cândva preşedintele Franţei şi care promite să redea Parisului libertatea şi să îl facă mai atractiv pentru afaceri, inclusiv prin permisiunea acordată  magazinelor de a fi deschise şi duminica, scrie Financial Times.

Câştigătoarea, oricare ar fi ea, va deveni prima femeie primar al capitalei Franţei, însă rezultatul alegerilor ar putea avea un impact asupra viitorului partidelor politice din Franţa.

Înfrân­gerea socialiştilor aflaţi acum la conducerea Parisului ar putea da avânt partidului de centru-dreapta UMP, aflat în opoziţie, precum şi fostului preşedinte Nicolas Sarkozy, care se pregăteşte pentru alegerile prezidenţiale din 2017.

Pe de altă parte, o victorie a socialiştilor preşedintelui François Hollande va masca eventualele eşecuri pe care partidul le-ar putea înregistra în alte oraşe, aşa acum sugerează son­dajele de opinie, într-un moment în care popula­ri­tatea lui Holland este la un nivel dramatic, notează Financial Times.
 

Care sunt şansele candidaţilor?

În prezent, Anne Hidalgo este vice-primarul Parisului condus de socialistul Bertrand Delanoë, ceea ce ar putea reprezenta un avantaj pentru aceasta. Potrivit ultimelor sondaje de opinie, Hidalgo ar putea câştiga 38,5% din voturi, iar Nathalie Kosciusko-Morizet ar putea obţine 37,5% din voturi în prima rundă a alegerilor locale, care va avea loc duminică.

În runda a doua, Hidalgo este favorită cu 52,5% din voturi, iar Morizet o urmează cu 47,5%, potrivit sondajului.

Schemele de transport alternativ oferite de autorităţile locale de la Paris, precum Velib, care oferă biciclete de închiriat pentru a decongestiona traficul parizian, şi Autolib, serviciul care oferă pentru închiriere maşini electrice, au fost apreciate de parizieni.

Hidalgo intenţionează să urmeze calea deschisă de Delanoë şi promite că va transforma prestigiosul Bulevard Foch, aflat în apropierea Arcului de Triumf, în cel mai mare bulevard pentru pietoni, şi vrea să construiască în apropiere un complex de locuinţe sociale pentru familiile sărace, spre disperarea rezidenţilor conservatori din zonă.

Parizienii sunt nemulţumiţi de creşterea taxelor locale, de problemele legate de securitate şi de traficul care sufocă străzile capitalei franceze.

Nathalie Kosciusko-Morizet, al cărei bunic a fost ambasador al Franţei în Statele Unite, promite să redea Parisului şi locuitorilor lui libertatea.

„Parisul trebuie să fie oraşul emancipării. Trebuie să avem mai puţin stres, mai puţină poluare şi mai multă libertate”, a spus aceasta.

Morizet promite că va elimina regulile actuale astfel încât magazinele din Paris să funcţioneze şi în weekend. „Mulţi oameni consideră triste duminicile din Paris”, a spus aceasta. „Permiţând retailerilor din Paris să-şi deschidă magazinele şi duminica va fi un mesaj că suntem deschişi pentru afaceri”, a subliniat Morizet.

Aceasta promite că va dubla camerele de supravegheat din oraş şi că va lungi programul creşelor şi al metrolului.

Mulţi dintre votanţi o consideră însă prea stilată ca să înţeleagă problemele realităţii de toate zilele.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 17.03.2014

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO