ZF 24

Bani europeni: Republica Moldova ar putea primi 150 de milioane de euro de la la Uniune

Bani europeni: Republica Moldova ar putea primi 150 de...

Autor: Petru Mazilu

04.01.2022, 15:08 75

Comisia Europeană a adoptat marţi o propunere privind o nouă operaţiune de asistenţă financiară în valoare de până la 150 milioane euro. Asistenţa va fi acordată la cererea Republicii Moldova.

Potrivit reprezentanţilor Comisiei Europene, 30 milioane euro ar urma să fie furnizate sub formă de granturi şi 120 milioane euro sub formă de împrumuturi pe termen mediu în condiţii favorabile de finanţare.

Această nouă asistenţă s-ar succeda celor două operaţiuni anterioare, în cadrul cărora UE a acordat Moldovei o sumă totală de 160 milioane de euro începând din 2017.

Asistenţa propusă marţi de UE trebuie să fie adoptată de Parlamentul European şi de Consiliu European înainte de a intra în vigoare şi de efectuarea plăţilor.

Asistenţa va însoţi noul program al FMI pentru Moldova, aprobat la 20 decembrie 2021. Mai precis, aceasta ar ajuta Republica Moldova să îşi acopere o parte din nevoile sale de finanţare externă în următorii doi ani.

Operaţiunea ar contribui la reducerea vulnerabilităţilor economiei legate de balanţa de plăţi pe termen scurt şi de situaţia bugetară, precizează reprezentanţii CE.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO