ZF 24

Bancomatele de euro ale ING au depăşit faza pilot: 20 la finalul anului

Comisionul de retragere de euro creşte de la 1 iulie. Foto Silviu Matei

Comisionul de retragere de euro creşte de la 1 iulie. Foto Silviu Matei

Autor: Razvan Voican

19.06.2013, 20:05 3341

ING Bank operează în prezent 15 bancomate dedicate tranzacţiilor de retragere şi depunere de bancnote de euro, la un an şi jumătate de la lansarea proiectului pilot pentru testarea apetitului pieţei pentru acest tip de serviciu.

„Am depăşit stadiul de pilot. Estimăm că până la sfârşitul anului vom avea 20 de ATM-uri pentru operaţiuni cu euro“, afirmă reprezentanţii băncii.

ING este singura bancă de pe piaţă care a instalat bancomate care permit atat depuneri cat si retrageri de euro. Americanii de la Citi, care tocmai se pregătesc să iasă de pe piaţa de retail, instalaseră ATM-uri care permiteau retrageri atât în lei, cât şi în euro, dar fără funcţia de depunere de valută. Primele bancomate ING pentru euro au apărut în Bucureşti la începutul lui 2012, iar în prezent se găsesc şi în unităţi din oraşe precum Braşov, Cluj-Napoca, Craio­va, Iaşi, Ploieşti, Timi­şoara sau Giurgiu. Potrivit reprezentanţilor băncii, clienţii fac în medie 220 de depuneri într-o lună per bancomat, în valoare totală de 100.000 de euro, şi 250 de retrageri care însumează circa 130.000 de euro.

Maşinile sunt utile pentru constituiri/lichidări de depozite în euro şi pentru operaţiuni de schimb valutar.

Depunerile de euro sunt gratuite în timp ce retragerile sunt taxate până la sfârşitul acestei luni cu 0,5% indiferent de tipul cardului cu care se efectuează retragerea. De la 1 iulie aceste tranzacţii vor suporta comisioane de 1%+10 lei, respectiv 2%+17 lei pentru cardul Visa Gold în lei şi 1%+2,5 euro pentru Visa Clasic în euro. ING încurajează astfel tranzacţiile cu numerar în euro, deşi la nivelul creditării de retail a trecut exclusiv pe lei.

Turcii de la Garanti au 251 de bancomate care permit depuneri de euro, inclusiv operatiuni de schimb in lei, insa nu sunt posibile retragerile de euro.
 

Site-ul băncii, magazin online de produse

Olandezii şi-au relansat site-ul www.ing.ro, pe lângă schimbările de design şi de la nivelul experienţei de navigare ţinta fiind tranformarea platformei într-un magazin virtual de produse bancare, toate produsele pentru persoane fizice şi microîntreprinderi fiind disponibile pentru comandă online.

Facilitatea ar urma să fie extinsă şi pentru firmele cu cifră de afaceri mai mare, din categoria companiilor mijlocii. Cât priveşte rapiditatea navigării, regula este ca din maximum două click-uri clientul să ajungă la produsul dorit. De asemenea, banca a introdus un sistem de management mai rapid al comenzilor iniţiate de pe site. Urmează optimizarea site-ului pentru accesarea de pe telefonul mobil, un calculator de economii şi un instrument de selecţie a creditelor, toate în contextul strategiei ING de poziţionare ca bancă electronică.

 

Acest articol a apărut în ediţia tiparită a Ziarului Financiar din data de 20.06.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO