ZF 24

Bancile europene ar putea incheia T3 cu pierderi mai mici decat cele din SUA

31.08.2007, 10:31 16

Bancile europene ar putea resimti un impact mai redus al problemelor care au afectat pietele financiare in trimestrul al treilea asupra rezultatelor financiare decat concurentii din SUA, dar nu vor fi scutite de pierderi, transmite Reuters.

Desi bancile de investitii au incheiat primul semestru cu rezultate record, investitorii au adoptat o pozitie precauta privind evolutia activitatii lor in a doua jumatate a anului, chiar mai devreme ca problemele internationale de pe pietele de credite sa reduca puternic cererea pentru tranzactiile derulate de aceasta categorie de institutii.

Indicele bursier DJ Stoxx, care include titlurile principalelor banci europene, a coborat de la nivelul record inregistrat la jumatatea lunii aprilie, de 541,27 puncte, dupa ce problemele din sectorul american al creditelor ipotecare cu grad ridicat de risc s-au extins asupra pietelor financiare, si a atins in luna august cel mai scazut nivel din ultimele 12 luni, de 454,62 puncte.

Cu toate acestea, marile banci europene, precum UBS, Deutsche Bank, Credit Suisse si Barclays ar putea sa depaseasca mai usor aceste probleme decat jucatorii de pe Wall Street, intrucat fac parte din grupuri mai puternice, cu activitati multiple, care acumuleaza depozite si administreaza averile oamenilor bogati.

"Bancile europene de invstitii fac parte din structuri universale, mult mai mari. Insitutiile din SUA precum Lehman si Goldman Sachs sunt specializate pe investment banking, ceea ce inseamna ca sunt mai expuse riscurilor", a spus Nick Hill de la Standard & Poor's.

De asemenea, investitorii care au vandut actiunile bancilor europene in luna august ar putea face treptat o deosebire mai clara intre bancile cu divizii mari de investment banking, precum UBS, si altele, de exemplu bancile franceze, care par a avea o expunere mai redusa la acest segment. Mediafax

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO