ZF 24

Bancherii au dat în şase luni credite neperformante de 260 mil. euro pe mâna recuperatorilor de creanţe

Georg Kovacs, preşedintele AMCC: Prefigurăm o consolidare a pieţei bancare şi de leasing, cu retragerea de pe piaţă a unor jucători. Foto Silviu Matei

Georg Kovacs, preşedintele AMCC: Prefigurăm o consolidare a pieţei bancare şi de leasing, cu retragerea de pe piaţă a unor jucători. Foto Silviu Matei

Autor: Ciprian Botea

29.10.2013, 20:49 974

Băncile au trimis la colectare prin intermediul firmelor specializate în recuperarea creanţelor credite neperformante de 260 de milioane de euro  în primul semestru, potrivit datelor Asociaţiei de Management al Crean­ţelor Comerciale. Bancherii au fost principalii clienţi ai recuperatorilor de creanţe, creditele neperformante însumând circa 35% din totalul pieţei de colectare de creanţe.

„Piaţa creanţelor externalizate rămâne stabilă, în special datorită băncilor care îşi externalizează portofoliile de creanţe neîncasate de la debitorii persoane fizice. În ceea ce priveşte vânzarea portofoliilor de creanţe nesecurizate, aceasta îşi va continua trendul descendent. Prefigurăm o consolidare a pieţei bancare şi de leasing, cu retragerea de pe piaţă a unor jucători“, a declarat Georg Kovacs, preşedintele asociaţiei de management al creanţelor.

Piaţa de colectare de creanţe s-a ridicat la aproape 750 de milioane de euro în primele două trimestre, în creştere cu 18%, numărul debitelor ajunse la colectare fiind de peste 2,2 milioane. Pe lângă bănci, firmele specializate în recuperarea creanţelor mai au clienţi din industria telecom, furnizori de utilităţi, instituţii financiare nebancare sau companii de asigurări.

Băncile vând în principal portofolii de credite negarantate, dar preferă să administreze intern portofoliile de credite ipotecare neperformante. Cumpărarea de portofolii de la bănci este doar o parte a activităţii firmelor de recuperare, pentru că în multe cazuri portofoliul rămâne în proprietatea creditorului, iar firma de recuperare preia doar gestiunea acestuia urmând să primească un comision din încasări.

Firmele specializate în recuperarea crean­ţelor au recuperat în primul semestru debite de 200 milioane de euro, în creştere cu 16%. Dintre acestea, aproape 40 de milioane de euro au fost sume recuperate din creanţele cumpărate de firmele de colectare.

Tot mai multe bănci de talie medie şi mică au decis în ultimii ani să-şi externalizeze activitatea de recuperare a creanţelor după ce mult timp au încercat să-şi rezolve singure problemele cu creditele neperformante. Anterior, băncile mari erau principalii clienţi ai recuperatorilor de creanţe.

Sistemul bancar are un volum de credite neperformante de peste 30 miliarde de lei, cele mai multe fiind întârzieri la plată de peste 90 de zile. Portofoliile de credite de consum sunt preluate, în medie, la 5-8% din valoarea nominală, potrivit unor informaţii din piaţă, dar în cazul creanţelor foarte vechi preţul poate să coboare până la 3%.

Principalii jucători din piaţă sunt, alături de EOS KSI, Kruk, Coface şi Mellon. Firmele de recuperare a creanţelor, al căror rol a crescut în anii de criză când mulţi debitori nu au mai reuşit să-şi achite datoriile la timp din cauza scăderii veniturilor, au circa 1.650 de angajaţi. Cele mai mari firme din industrie au încheiat anul trecut cu afaceri de 147 milioane de lei (33 mil. euro) şi profituri cumulate de 12,5 milioane de lei (2,8 mil. euro), potrivit datelor raportate la Ministerul Finanţelor.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 30.10.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO