ZF 24

Avertismentul analiştilor financiari: Euro va depăşi 5,05 lei până în noiembrie 2024

Avertismentul analiştilor financiari: Euro va depăşi...

Autor: Roxana Rosu

26.11.2023, 01:24 843

Analiştii financiari membri ai CFA România estimează o inflatie de 6,28% pentru orizontul de 12 luni (noiembrie 2024), prognoză în scădere faţă de exerciţiul anterior, în paralel cu deprecierea leului, valoarea medie a anticipaţiilor pentru orizontul de 6 luni fiind de 5,0097 lei pentru un euro, iar pentru un euro pentru orizontul de 12 luni de 5,0541 lei/euro.

Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociaţiei CFA România a crescut în luna octombrie, (cu 5,6 puncte) la valoarea de 53,0 puncte. Această situaţie s-a datorat creşterii ambelor componente ale indicatorului, atât al conditiilor curente, cât şi al anticipatiilor.

În ceea ce priveşte evoluţia preţurilor proprietăţilor rezidenţiale în oraşe, 47% dintre participanţii la sondajul CFA anticipează o scădere a acestora, în timp ce tot 47% dintre participanţi anticipează o stabilitate în următoarele 12 luni.

De asemenea 58% dintre participanţi consideră că preţurile actuale sunt supraevaluate, iar 29% că sunt corect evaluate.

“Anticipatiile de reluare a creşterii economice în 2024 pe fondul majorărilor de cheltuieli publice probabil au condus la sporirea încrederii în economie. De asemenea, procesul dezinflationist va continuă, însă într-un ritm mult mai lent, rată inflaţiei fiind anticipată să rămână peste 6% la finalul anului viitor, principalul risc asupra procesului dezinflationist rămânând politică fiscală.”, a precizat Adrian Codirlaşu, Vicepreşedinte al Asociaţiei CFA România.

În cazul deficitului bugetului de stat anticipat pentru acest an, valoarea medie a anticipaţiilor este de 5,6%.

Pentru anul 2023 valoarea anticipată de creştere a PIB real este de 2%.

Datoria publică calculată ca procent în PIB este anticipată să se majoreze la 53% în următoarele 12 luni.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO